Pacient salvat de la splenectomie, printr-o intervenție minim invazivă, la SUUB

Adisa Codruț / 26 iul 2019 / 21:34
Pacient salvat de la splenectomie
Pacient salvat de la splenectomie

Un pacient foarte tânăr, care a suferit un traumatism în zona splinei, a fost supus unei intervenții minim invazive, după ce a făcut un pesudoanevrism. Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) au explicat ce este pseudoanevrismul și cum au intervenit.

O echipă de medici de la SUUB a realizat o intervenție în cazul unui pacient foarte tânăr care a suferit o lovitură în splină. „Este un caz interesant. Pacientul a fost lovit în splină în timpul unui concurs sportiv și a făcut un pseudoanevrism, adică o umflătură post traumatică pe un vas de sânge”, spune dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiodiagnostic. 

Medicii au făcut o embolizare de pseudoanevrism de arteră splenică, o intervenție minim invazivă, care a durat mai puțin de o oră, arată unitatea medicală pe pagina sa de socializare. „Am intrat de pe mână, am «navigat» prin interiorul vaselor de sânge până la artera splenică cu un cateter, deci am vizualizat vasul cu probleme, vasul cu acest pseudoanevrism și, ulterior, am închis vasul de sânge cu niște spirale de platină”, arată medcul Bogdan Dorobăț.

Alternativa - splenectomie

Acesta a mai arătat că exista pericolul ca acea umflatură de pe vasul de sânge să se rupă, ceea ce ar fi dus la o hemoragie în burtă, situație care ar fi agravat starea de sănătate. „Alternativa ar fi fost o intervenție chirurgicală de splenectomie - scoaterea splinei, ceea ce ar fi fost o soluție dură, radicală și invalidantă pentru un pacient așa de tânăr.

Practic, splenectomia ar fi privat pacientul de rolul important imunologic al splinei. Intervenind, noi am prevenit acea ruptură și complicațiile severe care puteau apărea în acest caz, iar acum pacientul este într-o stare foarte bună”, a mai declarat dr. Bogdan Dorobăț.

Din echipa medicală din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalului Universitar de Urgență, coordonată de dr. Bogdan Dorobăț a mai făcut parte dr. Adela Dimitriade, dr. Alexandra Carp și dr. Andrei Simonov.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy