Pacientă operată pe creier în timp ce cânta la vioară. VIDEO

Dana Lascu / 19 feb 2020 / 20:28
Pacienta a cântat cât timp a durat intervenția
Pacienta a cântat cât timp a durat intervenția

O pacientă din Marea Britanie a fost operată pe creier pentru extirparea unei tumori în timp ce cânta la vioară! VIDEO:

Pacienta, care era internată într-un spital britanic, a cântat în tot timpul intervenției chirurgicale, la vioară, bucăți din Gustav Mahler și George Gershwin, precum și câteva melodii din repertoriul cantautorului spaniol Julio Iglesias. Medicii îi extirpau o tumoare de pe creier, iar pentru a nu-i atinge anumiți centri nervoși și a-și păstra abilitatea de a interpreta muzică, o pasiunea veche de 40 de ani pentru vioară, au pus-o să cânte.

Conform presei britanice, femeia, Dagmar Turner, are 53 de ani, și este consultant de afaceri din Isle of Wight. Avea o formațiune tumorală pe lobul frontal drept - în apropiere de zona creierului în care se află și centrii de control care controlează mișcările de finețe ale mâinii stângi.

Pentru ca pacienta să-și păstreze coordonarea și să mai poată cânta și după intervenție la instrumentul preferat, prof dr Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King's College Hospital, din Londra, a propus ca un plan îndrăzneț de intervenție. În timpul operației, femeia nu a fost sub anestezie generală, ci a fost ținută trează, timp în care medicii i-au cartografiat creierul prin proceduri imagistice. Apoi, ei i-au desfăcut cutia craniană pentru a scoate tumoarea.

„Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reușit să îndepărtăm peste 90% din tumoare, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a țesutului tumoral, în timp ce pacienta și-a păstrat complet funcționalitatea mâinii stângi", a declarat profesorul Ashkan, citat de Agerpres.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy