Pandemia de coronavirus, dezastru în plină criză a medicamentelor. Cristian Bușoi: Sunt foarte îngrijorat!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

În contextul crizei mondiale provocată pandemia de coronavirus, europarlamentarul Cristian Bușoi a atras atenția, la Interviurile DC Medical, că criza medicamentelor se acutizează.

Cristian Bușoi a vorbit, într-un interviu acordat DC MEDICAL, despre problema lipsei unor medicamente de pe piață din România. Trei factori principali pun, în acest moment, în pericol viața pacienților care depind de medicamente. Doi un probleme de ani de zile, dar al treilea vine ca o piatră e moară peste tot și agravează situația.

Europarlamentarul spune că, în primul rând, politica proastă de prețuri proastă dusă ani de zile în țara noastră se combină nefericit, acum, cu problemele de producție și distribuție ale industriei farmaceutice la nivel mondial, având drept rezultat acutizarea crizei medicamentelor.

Politica dezastruoasă a prețului cel mai mic

„Pe acest subiect sunt foarte îngrijorat și cred că toți cei care sunt direct implicați sunt îngrijorați în acest moment. Deja înainte de criza coronavirus, așa cum am avut ocazia să explic în dezbaterea DC Medical pe sănătate de săptămâna trecută, exista deja un risc mare de lipsă de medicamente și existau situații punctuale în mai multe țări europene, în care anumite medicamente esențiale lipseau. Aici sunt două chestiuni care existau ca fenomen și care există în continuare și riscă să se agraveze: pe de-o parte vorbim de accesul deficitar la medicamente ieftine, medicamente generice, medicamente care sunt cu adevărat necesare pentru boli foarte răspândite, chiar boli cronice, și care țin în cea mai mare măsură de discontinuități în aprovizionarea cu medicamente. Am ajuns la situația în care cele mai multe medicamente generice la nivel mondial se produceau în 2-3 situri din China și în câteva situri din India. Acolo se concentra cea mai mare producție, datorită prețurilor mici și datorită faptului că își dezvoltaseră o anumită capacitate, o anumită capabilitate de a produce medicamente generice. Ori, atunci când aceste fabrici aveau probleme sau aveau anumite discontinuități în aprovizionarea cu materii prime, cu acele substanțe din natură sau chimice care stau la baza producerii acelor pastile, pilulele pe care le folosim în sănătatea publică, lucrurile deveneau complicate și pe lanțul întreg nu se mai găseau aceste medicamente", a explicat Cristian Bușoi.

Taxa clawback uriașă și impredictibilă

În România, însă, se adaugă și un al doilea factor care duce la dispariția medicamentelor de pe piață. Pe lângă faptul că avem prețul cel mai mic, mai avem și o taxă clawback uriașă!

„Apoi, prin politica medicamentului din anumite țări europene – și aici România are cea mai grea problemă cu clawback-ul foarte crescut, cu prețul cel mai mic la preț european – pur și simplu, din punct de vedere economic, și de multe ori cei din Asociația Medicamentelor Generice (APMGR, n.r.), producătorii români din această asociație, dar și importatorii, au tot explicat că pur și simplu în anumite țări europene și în România nu mai era rentabil din punct de vedere economic, nu mai vorbim de profitul cu marjă îndestulătoare, nici măcar nu mai era rentabil ca și cost să aducă aceste medicamente în România sau în alte țări europene. De aceea din România au dispărut peste 2.000 de medicamente în ultimii ani. Și aici a fost o politică greșită, populistă, din guvernarea trecută și n-a fost încă din păcate îndreptată în actuala guvernare, de a ne duce către prețul cel mai mic și către o taxă clawkback foarte ridicată și nediferențiată. Pe partea cealaltă, aveam o situția cu medicamentele inovatoare salvatoare de vieți, cele mai noi descoperiri în domeniul medicamentelor, acolo unde în România cel puțin și în anumite țări europene ele nu au ajuns, tot din motivul clawback, tot din motivul prețului cel mai mic și din motivul că nu există o piață suficient de mare în anumite țări europene pentru ca aceste medicamente în care s-au investit miliarde să poată să fie puse pe piață", arată europarlamentarul.

Pandemia de coronavirus, piatra de moară pusă peste

Peste aceste două probleme majore care trenează de ani de zile vine acum pandemia de coronavirus, cu probleme de producție și de transport.

„Ei, peste toată această situație de shortage, de lipsa de medicamente, vine astăzi criza coronavirus, cu probleme de anumite medicamente de primă linie în lupta împotriva coronavirus, cu probleme de transport, cu probleme de funcționarea unor firme, cu probleme de materii prime care trebuie să fie folosite la ceea ce presupun medicamentele. Cu probleme care au existat în China în primul rând, mai puțin în India, în momentele cele mai grele și de vârf ale crizei și ale infectării cu coronavirus. Care, încă o dată, dacă este să îi ascultăm pe unii specialiști în epidemiologie și în sănătate publică, riscă să revină în această toamnă, în această iarnă, chiar cu o virulență și cu o propagare mult mai mare, și cu riscul ca anumite activități economice, inclusiv producerea de medicamente în aceste țări din Asia, să fie periclitată", a subliniat Cristian Bușoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel