Paranoia, sentimentul amenințător, cauze și tratament. Când trece de nivelul rațional și devine o problemă psihiatrică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
paranoia - FOTO: Freepik@YuriArcursPeopleimages
paranoia - FOTO: Freepik@YuriArcursPeopleimages

Paranoia este un proces de gândire care te face să ai o suspiciune sau o neîncredere irațională față de ceilalți.

Persoanele cu paranoia pot simți că sunt persecutate sau că cineva vrea să le facă rău. Ele pot simți amenințarea unui rău fizic chiar dacă nu sunt în pericol.

Persoanele cu demență au uneori paranoia, iar aceasta poate apărea și la persoanele care consumă droguri. Gândurile paranoice pot fi, de asemenea, un simptom al unei boli mintale sau al unei tulburări de personalitate.

Paranoia, simptome

Toată lumea experimentează gânduri paranoice la un moment dat în viață, dar paranoia este experiența constantă a simptomelor și a sentimentelor nefondate de paranoia. Simptomele paranoiei variază în severitate și pot interfera cu toate domeniile vieții. Simptomele includ:

- stres sau anxietate constantă legată de convingerile pe care le au despre ceilalți

- neîncredere în ceilalți

- sentimentul de neîncredere sau de neînțelegere

- sentimentul de victimizare sau de persecuție atunci când nu există o amenințare

- izolare

- neîncrederea în ceilalți și anxietatea constantă pot face ca relațiile și interacțiunile cu ceilalți să fie dificile, cauzând probleme la locul de muncă și în relațiile personale.

Vezi și: 19 semne ale deficitului de vitamina D. Poate duce la probleme cognitive, dar și la scăderea sistemului imunitar

Persoanele cu paranoia pot avea impresia că ceilalți complotează împotriva lor sau încearcă să le facă rău fizic sau emoțional și poate chiar să le fure. Ele pot fi incapabile să lucreze cu ceilalți și pot fi ostile sau detașate, ceea ce duce la izolare.

Schizofrenia paranoidă este o formă de boală mintală. Persoanele cu schizofrenie au tendința de a fi neîncrezătoare în ceilalți și pot fi suspicioase și păzite. De asemenea, aceștia pot avea iluzii sau pot crede că alții încearcă să le facă rău. O persoană cu schizofrenie poate avea, de asemenea, halucinații.

Vezi și: Rinoreea, cauze, simptome și tratament. Popescu: Orice nas reacționează la variațiile de temperatură

Paranoia, cauze

Comportamentul paranoic apare de obicei din cauza tulburărilor de personalitate sau a altor boli mintale, cum ar fi schizofrenia.  Nu se înțelege pe deplin de ce unii oameni dezvoltă tulburări de personalitate sau boli mintale. Poate fi vorba de o combinație de factori, inclusiv:

- genetica

- stresul

- chimia creierului

Paranoia, diagnostic

Medicul dumneavoastră va efectua un examen medical și va întocmi o anamneză completă pentru a-l ajuta să excludă un motiv fizic sau medical pentru simptomele dumneavoastră, cum ar fi demența.

Dacă paranoia dumneavoastră face parte dintr-o problemă psihiatrică, medicul dumneavoastră vă va îndruma către un psihiatru sau un psiholog care va efectua o evaluare și teste psihologice pentru a-i ajuta să determine starea dumneavoastră mentală.

Alte afecțiuni care pot apărea la persoanele cu paranoia sunt:

- tulburare bipolară

- anxietate

- depresie, notează Healthline.

Vezi și: Care sunt macromineralele și ce beneficii au pentru sănătate. În ce alimente le găsim

Paranoia, tratament

Tratamentul depinde de cauza și de severitatea simptomelor și poate include medicamente și psihoterapie. Psihoterapia urmărește să ajute persoanele cu paranoia:

- să își accepte vulnerabilitatea

- să-și crească stima de sine

- să-și dezvolte încrederea în ceilalți

- să învețe să își exprime și să gestioneze emoțiile într-un mod pozitiv

Tratamentul pentru tulburarea de personalitate paranoidă implică de obicei psihoterapie pentru a vă ajuta să dezvoltați abilități de adaptare pentru a îmbunătăți socializarea și comunicarea. Uneori, medicii prescriu medicamente împotriva anxietății pentru a trata tulburarea paranoidă de personalitate pentru persoanele care sunt adesea anxioase sau temătoare. Medicamentele antipsihotice atipice pot fi, de asemenea, de ajutor.

Persoanele cu schizofrenie paranoidă au nevoie de obicei de medicamente, deoarece adesea au pierdut contactul cu realitatea. Tratamentul inițial include, de obicei, medicamente antipsihotice. Medicul dumneavoastră poate prescrie, de asemenea, medicamente împotriva anxietății și antidepresive.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament suplimentar după ce starea dumneavoastră s-a stabilizat. Acesta poate include psihoterapia și consilierea individuală sau de familie.

Atunci când paranoia este rezultatul abuzului de droguri, tratamentul este adesea de susținere până când efectele drogurilor dispar. După aceea, medicul dumneavoastră vă va încuraja probabil să participați la un program de tratament pentru droguri.

Vezi și: Cuplul perfect, mit sau realitate. Marele semn de întrebare asupra relației: Sună a nefericire! Unul dintre ei suferă de depresie, dar maschează, că trebuie să dea bine în afara casei

Paranoia, care sunt perspectivele

Pentru persoanele care caută tratament și îl urmează, perspectiva pentru paranoia este de obicei pozitivă. Cu toate acestea, tratamentul poate fi un proces lent. Terapia și medicamentele sunt eficiente în tratarea acesteia. Persoanele cu paranoia sunt de obicei neîncrezătoare în ceilalți și percep gândurile paranoice ca fiind reale. Acest lucru face ca procesul de căutare a tratamentului să fie dificil.

Dacă cineva pe care îl cunoașteți prezintă simptome de paranoia, este posibil să nu creadă că are nevoie de asistență medicală. Cu toate acestea, ar trebui să îi încurajați să consulte un medic pentru un diagnostic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel