Care sunt macromineralele și ce beneficii au pentru sănătate. În ce alimente le găsim

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care sunt macromineralele. FOTO: Freepik @jcomp
care sunt macromineralele. FOTO: Freepik @jcomp

Macromineralele sunt parte din minerale, elemente responsabile printre altele cu electroliza și transmiterea impulsurilor nervoase. Unde le găsim și ce alte beneficii mai au pentru sănătate.

Mineralele și vitaminele sunt compușii de care organismul are nevoie pentru funcționarea în cei mai buni parametri. Unii dintre acești compuși se găsesc în alimente, deci cu o dietă echilibrată se poate asigura necesarul zilnic, pentru alții însă, ori în anumite condiții medicale, este nevoie de suplimentare.

Necesarul de minerale și vitamine poate să varieze în funcție de vârstă, dar și de statusul persoanei, respectiv sarcină, perioadă de alăptare sau menopauză.

Mineralele, parte din micronutrienți, se împart în două categorii importante: macrominerale și oligoelemente. Mineralele sunt responsabile pentru echilibrul apei în organism, electroliză, dar și pentru transmiterea impulsurilor nervoase în nervi și mușchi.

Vezi și: Cancerul de col uterin, când se recomandă brahiterapia. Bogdan: Oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare

Mineralele, macromineralele, beneficii pentru sănătate

Macromineralele sunt necesare în cantități mai mari decât oligoelementele pentru a-și îndeplini rolurile specifice în organism. Acestea se găsesc de cele mai multe ori în alimente. În rândul macromineralelor sunt incluse:

Calciul

Este necesar pentru structura și funcționarea corectă a oaselor și a dinților, iar unul dintre rolurile pe care este cu privire la funcția musculară și la contracția vaselor de sânge.

Necesarul de calciu pentru adulți este de 2.000-2.500 de mg/zi, iar principalele surse sunt în produsele lactate, legumele cu frunze verzi și broccoli.

Fosforul

 Este parte a structurii osoase și a membranei celulare și este al doilea cel mai abundent macromineral, după calciu.

Fosforul este important pentru:

- ritmul cardiac

- contracția musculară și transmiterea semnalelor nervoase

- prevenirea osteoporozei, lucrează ”mână în mână” cu calciu

- previne infecțiile urinare și formarea pietrelor la rinichi.

Necesarul de fosfor este de 700 mg pe zi, pentru adulți. Acest mineral se găsește în carnea de porc și pasăre, pește, lapte și produse lactate, ouă, cartofi, fructe uscate, usturoi.

Magneziul

Este un element important pentru sănătatea omului, fiind implicat în peste 300 de reacții enzimatice, inclusiv reglarea presiunii arteriale, metabolismul energetic și sinteza proteinelor.

Ajută, de asemenea, în:

- menținerea sănătății creierului

- prevenirea bolilor de inimă

- îmbunătățirea controlul glicemiei în diabetul de tip 2

- îmbunătățirea calității somnului

- reducerea migrenelor

- reducerea simptomelor depresiei.

La nivelul corpului uman, aproximativ 60% din cantitatea de magneziu se găsește în oase, în timp ce restul se află în mușchi, țesuturi moi și fluide, precum sângele.

Necesarul de magneziu variază de la 80 mg/zi pentru sugari, la 420 mg/zi pentru adulții de peste 31 de ani. Femeile care sunt însărcinate sau alăptează au nevoie de 360mg/zi, respectiv de 320 mg/zi.

Magneziul se găsește legumele cu frunze verzi, nuci, semințe, fasolea boabe, cereale integrale, germeni de grâu și tărâțe de ovăz.

Vezi și: Alimentele care cresc riscul de cancer. Avertisment: Te omoară încet

Sodiul

Este ionul de bază al lichidelor extracelulare din organism și este un element important în privința electrolizei, contribuind a transportul substanțelor în și din interiorul fiecărei celule, la generarea impulsurilor nervoase și participă la contracțiile musculare.

Sodiul se aduce în alimentație prin intermediul sării (clorura de sodiu), dar și prin alimente, specialiștii recomandă maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă atât sarea folosită la gătit, cât și cea din legume sau produse din carne, precum și din produsele ultraprocesate.

Consumul în exces de sare poate duce hipertensiune, care la rândul său este factor de risc pentru bolile de inimă.

Clorura

Se găsește în combinație cu sodiul și ajută la menținerea echilibrului fluidelor. De asemenea, este utilizat pentru producerea sucurilor digestive, arată Healthline.

Necesarul de clorură este de 1.800-2.300 mg/ zi pentru adulți, iar principalele surse sunt algele marine, sarea de bucătărie și țelina.

Potasiul

Este un mineral esențial pentru organism și este al treilea dintre cele mai abundente minerale din corp.

Aproximativ 98% din cantitatea de potasiu din organism se află la nivelul celulelor, iar din acestea 80% sunt cele din celulele țesutului muscular, în timp ce restul se află în oase, ficat și celulele roșii din sânge.

Potasiul funcționează ca electrolitic, iar principalul său rol este de a regla fluidele din din interiorul celulelor. În contextul în care sodiul reglează fluidele din exteriorul celulelor, între cele două elemente trebuie să existe un echilibru.

Astfel, persoanele care consumă consumă mai multă sare au nevoie de un aport mai mare de potasiu pentru a putea scădea efectele pe care le are sodiul asupra sănătății.

Potasiul ajută la:

- reducerea tensiunii arteriale

- previne apariția pietrelor la rinichi

- previne apariția osteoporozei

- reducerea retenției de apă.

Necesarul zilnic de potasiu, pentru adulți, este de 2.600 mg.zi (femei) și 3.400 mg/zi (bărbați).

Potasiul se găsește în: pasta de roșii, sfecla roșie, gătită, cartof copt, spanac crud, boabe soia, fierte, avocado, cartof dulce copt, somon, banane.

Sulful

Face parte din fiecare țesut viu și este conținut în aminoacizii metionină și cisteină. Sulful se află între primele cele mai abundente minerale din organism.

Sulful se aplică pe piele pentru mătreață și pentru o infecție a pielii cu mâncărimi cauzată de acarieni (scabie).

Este, de asemenea, aplicat pe piele pentru acnee și roșeața pielii (rozacee) și administrat pe cale orală pentru multe alte afecțiuni, inclusiv cele respiratorii, însă există dovezi științifice limitate care să susțină aceste utilizări, arată WebMD.

Sulful se găsește în usturoi, ceapă, varza de Bruxelles, ouă, apă minerală.

Vezi și: Cuplul perfect, mit sau realitate. Marele semn de întrebare asupra relației: Sună a nefericire! Unul dintre ei suferă de depresie, dar maschează, că trebuie să dea bine în afara casei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel