Alimentele care cresc riscul de cancer. Avertisment: Te omoară încet
Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate de aproape toată lumea.
Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate frecvent. Experții dezvăluie lista alimentelor care "cresc riscul de a muri de cancer”. Unele alimente de bază cresc riscul de cancer, potrivit unor cercetări. Cerealele pentru micul dejun și pâinea se află pe lista "alimentelor ultraprocesate" care prezintă un risc grav pentru sănătatea națiunii.
Cercetătorii, de la Imperial College London, au declarat că rezultatele sunt deosebit de îngrijorătoare din cauza consumului "excepțional de ridicat" de alimente ultraprocesate din Marea Britanie.
Vezi și: Alergia bizară pe care o poți face în propria casă. Care este lucrul care o declanșează
Alimentele procesate, ce sunt
Un aliment ultraprocesat este orice aliment sau băutură care a fost supus unor tipuri specifice de procesare alimentară. Acestea tind să fie mai sărace în nutrienți și fibre și mai bogate în zahăr, grăsimi și sare, în comparație cu alimentele neprocesate sau minim procesate.
Opțiunile alimentare neprocesate mai sănătoase includ: fructe, legume, ouă, carne și cereale. Nu toate alimentele produse în fabrică sunt clasificate ca fiind ultraprocesate.
De exemplu, slănina, brânza, berea și vinul sunt clasificate ca alimente procesate, ceea ce înseamnă că ar putea fi opțiuni ușor mai sănătoase - deși puține cercetări au comparat cele două.
Pentru britanicul mediu, alimentele nesănătoase reprezintă jumătate din caloriile zilnice. Acest lucru vine în contextul în care experții prezic că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește cu o treime până în 2040.
Vezi și: Beriberi, boala care poate duce la paralizie. Care sunt simptomele și cum se poate trata
Alimentele procesate cresc riscul de a dezvolta cancer
Pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane, șansele de a dezvolta cancer au crescut cu două procente, iar cele de deces cu șase procente.
Cele mai mari creșteri au fost observate în cazul cancerului de sân și al cancerului ovarian - unde șansele de deces au crescut cu 16 și, respectiv, 30 de procente.
Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de apariție a obezității și a diabetului de tip 2. Acest nou studiu a urmărit timp de 10 ani dieta a peste 200.000 de participanți adulți de vârstă mijlocie pentru a monitoriza riscul de a dezvolta 34 de tipuri de cancer.
Autorii solicită o mai bună etichetare a alimentelor, pentru ca oamenii să fie mai conștienți de riscuri și pentru ca alimentele sănătoase să devină mai accesibile.
"Gospodăriile cu venituri mici sunt deosebit de vulnerabile la aceste alimente ultraprocesate ieftine și nesănătoase. Mesele minim procesate și proaspăt preparate ar trebui să fie subvenționate pentru a se asigura că toată lumea are acces la opțiuni sănătoase, nutritive și accesibile", a precizat dr. Kiara Chang, primul autor al studiului, potrivit The Sun.
"Nu este nevoie de un preț prea mare pentru a putea beneficia de o alimentație sănătoasă. Acest studiu se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora alimentele ultraprocesate sunt susceptibile de a avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv asupra riscului de cancer.
Deși studiul nostru nu poate dovedi legătura de cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate", a precizat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului, de la Imperial College din Londra.
”Încă nu s-a stabilit dacă alimentele ultraprocesate cauzează ele însele cancer. Dar știm că alimentele hipercalorice și zaharoase pot duce la creșterea în greutate, iar faptul de a fi supraponderal sau obez crește riscul a 13 tipuri diferite de cancer", a precizat Malcolm Clark, de la Cancer Research UK.
Studiul a fost publicat în eClinicalMedicine.
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
Cancerul de col uterin, boala care poate fi prevenită
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Cancerul care ucide fără simptome. Semnele subtile pe care le ignori
Simptomul surprinzător al cancerului care apare pe gât. Detaliul care trebuie să te alarmeze
Acest simptom suprinzător al cancerului apare pe gât. Este semn al unui cancer care este depistat întâmplător.
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Băuturile calde provoacă într-adevăr cancer? Un specialist explică. Cum trebuie să bei cafeaua și ceaiul, de fapt?
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Testul care îți spune cu 3 ani înainte că vei face cancer
Cercetătorii au găsit un nou "buton" care activează cancerul ovarian. Asta ar putea duce la vindecare
Băuturile care duc la răspândirea necontrolată a cancerului. Medicii, semnal de alarmă
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Cancerul la sân afectează tot mai multe femei
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.

