Alimentele care cresc riscul de cancer. Avertisment: Te omoară încet

Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate de aproape toată lumea.
Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate frecvent. Experții dezvăluie lista alimentelor care "cresc riscul de a muri de cancer”. Unele alimente de bază cresc riscul de cancer, potrivit unor cercetări. Cerealele pentru micul dejun și pâinea se află pe lista "alimentelor ultraprocesate" care prezintă un risc grav pentru sănătatea națiunii.
Cercetătorii, de la Imperial College London, au declarat că rezultatele sunt deosebit de îngrijorătoare din cauza consumului "excepțional de ridicat" de alimente ultraprocesate din Marea Britanie.
Vezi și: Alergia bizară pe care o poți face în propria casă. Care este lucrul care o declanșează
Alimentele procesate, ce sunt
Un aliment ultraprocesat este orice aliment sau băutură care a fost supus unor tipuri specifice de procesare alimentară. Acestea tind să fie mai sărace în nutrienți și fibre și mai bogate în zahăr, grăsimi și sare, în comparație cu alimentele neprocesate sau minim procesate.
Opțiunile alimentare neprocesate mai sănătoase includ: fructe, legume, ouă, carne și cereale. Nu toate alimentele produse în fabrică sunt clasificate ca fiind ultraprocesate.
De exemplu, slănina, brânza, berea și vinul sunt clasificate ca alimente procesate, ceea ce înseamnă că ar putea fi opțiuni ușor mai sănătoase - deși puține cercetări au comparat cele două.
Pentru britanicul mediu, alimentele nesănătoase reprezintă jumătate din caloriile zilnice. Acest lucru vine în contextul în care experții prezic că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește cu o treime până în 2040.
Vezi și: Beriberi, boala care poate duce la paralizie. Care sunt simptomele și cum se poate trata
Alimentele procesate cresc riscul de a dezvolta cancer
Pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane, șansele de a dezvolta cancer au crescut cu două procente, iar cele de deces cu șase procente.
Cele mai mari creșteri au fost observate în cazul cancerului de sân și al cancerului ovarian - unde șansele de deces au crescut cu 16 și, respectiv, 30 de procente.
Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de apariție a obezității și a diabetului de tip 2. Acest nou studiu a urmărit timp de 10 ani dieta a peste 200.000 de participanți adulți de vârstă mijlocie pentru a monitoriza riscul de a dezvolta 34 de tipuri de cancer.
Autorii solicită o mai bună etichetare a alimentelor, pentru ca oamenii să fie mai conștienți de riscuri și pentru ca alimentele sănătoase să devină mai accesibile.
"Gospodăriile cu venituri mici sunt deosebit de vulnerabile la aceste alimente ultraprocesate ieftine și nesănătoase. Mesele minim procesate și proaspăt preparate ar trebui să fie subvenționate pentru a se asigura că toată lumea are acces la opțiuni sănătoase, nutritive și accesibile", a precizat dr. Kiara Chang, primul autor al studiului, potrivit The Sun.
"Nu este nevoie de un preț prea mare pentru a putea beneficia de o alimentație sănătoasă. Acest studiu se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora alimentele ultraprocesate sunt susceptibile de a avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv asupra riscului de cancer.
Deși studiul nostru nu poate dovedi legătura de cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate", a precizat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului, de la Imperial College din Londra.
”Încă nu s-a stabilit dacă alimentele ultraprocesate cauzează ele însele cancer. Dar știm că alimentele hipercalorice și zaharoase pot duce la creșterea în greutate, iar faptul de a fi supraponderal sau obez crește riscul a 13 tipuri diferite de cancer", a precizat Malcolm Clark, de la Cancer Research UK.
Studiul a fost publicat în eClinicalMedicine.
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Inhibitorii de checkpoint, impact asupra imunității. Imunoterapia, efect colateral pentru pacienții cu cancer
Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
Testul care îți spune cu 3 ani înainte că vei face cancer
Durerea de oase nu înseamnă doar reumatism. Dr. Eduard Dănăilă: E semn de cancer în stadiul patru
Cancerul și schimbările emoționale, impact devastator. Cum să faci față provocărilor psihologice
AI poate depista cancerul de sân în faze greu de observat
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Supraviețuitorii tineri de cancer, risc crescut de deces din alte cauze, arată un studiu european
Supraviețuitorii de cancer, la mare risc. Medicii trag un semnal de alarmă despre adevărul cutremurător.
Epigenetica, rol în dezvoltarea cancerului. Cele 6 semne care pot schimba abordările terapeutice
Câinii și capacitatea lor uimitoare de a detecta cancerul
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.
Adevărul despre cancer. Cauza care schimbă tot ce știai. 6 mituri greșite despre cancer
La vârsta a doua, prevenția cancerului devine o prioritate. E important să nu vă bazați pe mituri, ci pe informații validate științific.
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Cancerul de colon, semne subtile de avertizare. Transpirația nocturnă și schimbările în tranzitul intestinal, principalele simptome
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.