Rinoreea, cauze, simptome și tratament. Popescu: Orice nas reacționează la variațiile de temperatură

Sonia Baciu |
Data publicării:
rinoreea. FOTO: Freepik
rinoreea. FOTO: Freepik

Rinoreea este o afecțiune care apare în urma infecțiilor respiratorii sau a alergiilor. Ce alte condiții medicale pot duce la rinoree.

Rinoreea, secreția nazală, este o afecțiune care apare în cazul infecțiilor respiratorii, răceală, gripă sau alergii, dar și când sunt variații de temperatură, prin trecerile de la cald la rece.

Rinoreea, cauze și factori de risc

Rinoreea este cunoscută și ca ”nas care curge”, iar principalele cauze care duc la această afecțiune sunt infecțiile respiratorii, inclusiv cu virusul sincițial respirator, iar uneori rinoreea se poate suprapune cu rinitele și alergiile.

Alături de acestea pot fi adăugate și alte cauze, precum:

- sinuzita cronica

- astm sau astm ocupațional

- sarcină

- schimbările hormonale

- aerul uscat din casă

- fumul de țigară

- deviația de sept

- tumori

- dependența de anumite substanțe ilegale.

”Orice nas reacționează la variațiile de temperatură. Vreau să atrag atenția asupra unui fapt. Nasul are una dintre funcții, cea legată de încălzirea sau răcirea aerului. Astfel, dacă aerul este foarte rece, nasul îl încălzește, dacă este foarte cald, nasul îl răcește.

Sunt mulți părinți care, de exemplu, își tratează copiii cu apă de mare sau cu aerosoli, care sunt încălziți sau răciți, trebuie avut grijă în funcție de patologie și de sezon”, a explicat dr. Bogdan Popescu, medic specialist ORL, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Cancerul de col uterin, când se recomandă brahiterapia. Bogdan: Oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare

Rinoreea, simptome

În funcție de lichidul produs și eliminat, rinoreea poate să fie apoasă, secrețiile și scurgerile nazale sunt abundente, limpezi sau clare, respectiv, consistentă, secrețiile și scurgerile nazale sunt mucoase, vâscoase.

Simptomatologia rinoreei include:

- scurgeri nazale limpezi, vâscoase sau colorate

- nas înfundat, cu perioade de respirație deficitară

- strănut puternic și în episoade repetitive, cum se întâmplă în cazul alergiilor

- lăcrimarea ochilor pe fondul tusei

- tuse

- dureri de cap

- amețeli

- febră și frisoane

- senzația de usturime și durere la nivelul cavității nazale

- sângerări nazale ca urmare a suflatului frecvent al nasului, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Respirația șuierătoare, wheezing, cauze, simptome, tratament. Poate avea legătură și cu tulburările gastroesofagiene

Rinoreea, când trebuie să ne trimită la medic

Diagnosticul rinoreei se poate pune pe baza informațiilor primite de la pacient, a consultului sau a unor analize suplimentare, precum analize de sânge, testele alergologice, cultura de spută, CT, radiografia sinusurilor. 

Potrivit specialistului ORL, există anumite cazuri în care rinoreea trebuie să ne îngrijoreze, mai mult, să ne trimită la medic.

”Trebuie să ne îngrijoreze când ne curge nasul, în momentul în care este o rinoree care durează mai mult de 2-3 zile, care este însoțită de alte simptome, sau dacă această rinoree, curgere a nasului, presupune modificări de culoare și de consistență”, a mai spus medicul, exemplificând în ce anume constau aceste modificări ale secreției nazale.

”De exemplu, secrețiile purulente pot să fie galbene, pot să fie verzi, în funcție de germenele din nas, atunci când este roșu, practic există o afectare de mucoasă.

Sunt lucruri care trebuie să ne alarmeze, nu extraordinar. Nu este cazul să dăm fuga la camerele de gardă. Ideal este ca primul contact să fie cu medicul pediatru, în cazul copiilor, sau cu medicul de familie, nu de alta, dar aglomerăm camerele de gardă.

Există posibilitatea să întâlnim alți pacienți cu aceeași patologie și chiar dacă nu avem o patologie anume să putem să contractăm ceva dintr-o comunitate mai mare”, a mai spus specialistul ORL.

Rinoreea, tratament

În ceea ce privește tratamentul rinoreei, acesta se poate realiza la domiciliu, în fazele de debut, prin suflarea corectă a nasului, câte o rană pe rând, și curățarea frecventă, astfel încât să nu se înghită mucozitățile. 

În cazul în care rinoreea este ca urmare a unui episod alergic, se vor folosi produsele cu acțiune antihistaminică, orală pentru adulți, respectiv siropuri sau picături pentru copii.

De asemenea, se va asigura un grad de umiditate a încăperilor.

Tratamentul poate să fie și unul medicamentos, cu recomandarea medicului, în urma stabilirii diagnosticului, și poate include  produse diferite, în combinații: picături pentru nas, urechi, spray de gât și nazal, pentru decongestie.

Trebuie menționat că tratamentul medicamentos se folosește numai pe perioada indicată de medic, mai ales că depășirea acestui termen poate duce chiar la dependență.

În cazul în care rinoreea este determinată de deviația de sept, tratamentul este cel chirurgical, pentru remedierea cauzei, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Care sunt macromineralele și ce beneficii au pentru sănătate. În ce alimente le găsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel