Parkinson, o toxină care se deplasează de la stomac spre creier poate declanșa boala

DCMedical Team |
Data publicării:
Sănătatea creierului
Sănătatea creierului

O descoperire senzațională făcută de oameni de știință americani a scos la iveală că o toxină care se deplasează de la stomac spre creier poate declanșa boala Parkinson. Combinarea unor doze mici de erbicid toxic cu proteine de legare a zahărului numite lectine poate declanșa Parkinsonul și simptomele tipice ale acestei bolii cum ar fi tremorul corporal și încetinirea mișcărilor corporale, iar acest lucru se întâmplă după ce toxina se deplasează de la stomac la creier.

Observația a fost făcută în urma unui studiu la șobolani, când cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Pennsylvania au descoperit că, după ingerarea paraquatului, un erbicid utilizat pe scară largă, care a fost interzis în SUA începând cu 2007, împreună cu alte proteine găsite pe scară largă în natură s-a declanșat Parkinson.

,,Acest studiu oferă indicii despre cum și de ce se dezvoltă boala Parkinson și oferă un model pentru a testa noi medicamente în viitor. De asemenea demonstrează că lectinele, în prezența anumitor toxine, pot fi un posibil vinovat pentru cauza Parkinsonului", a declarat prof. dr. Thyagarajan Subramanian, profesor de neurologie și științe neuronale și comportamentale și co-autor al studiului.

Cercetătorii au fost în măsură să urmărească formarea și răspândirea unei proteine numită alpha-synuclein, care în cercetări anterioare a fost legată de Parkinson.

,,Am reușit să demonstrăm că, dacă aveți expunere la paraquat oral, chiar și la niveluri foarte scăzute și consumați și lectine - probabil sub formă de legume nefierte, lactate sau ouă - atunci s-ar putea declanșa formarea acestei proteine alfa - synuclein în intestin. Odată ce se formează, poate călători până la nervul vag și la partea creierului care declanșează apariția bolii Parkinson", a spus Subramanian.

R. Alberto Travagli, profesor de știinte neuronale și comportamentale și autor principal al studiului, e de părere că toxinele precum paraquat au fost suspectate de a contribui la Parkinson de zeci de ani, însă până acum dovezile științifice au fost puține. În plus, lectinele, care sunt utilizate în medicamente pentru a ajuta la eliberarea substanțelor în creier sau în stomac, au fost, de asemenea, asociate cu anumite forme rare de Parkinson, dar cercetătorii nu erau siguri dacă lectinele provoacă Parkinson sau dacă ajutau doar diferite substanțe care intră în corp să declanșeze simptomele.

,,Experimentarea cu lectine împreună cu toxina are sens, deoarece lectinele sunt folosite în farmacologie pentru a suplimenta alte substanțe în organism. După ce am observat că aceste animale au prezentat într-adevăr simptome de Parkinson, am vrut să verificăm dublu și să ne asigurăm că nu ne uităm la animale care au avut aceste simptome dintr-un alt motiv. Am administrat levodopa, care este un medicament obișnuit pentru boala Parkinson. Am văzut o revenire la tipuri normale de răspunsuri motorii, ceea ce a fost un indiciu clar că ne uităm la un fel de Parkinson", a precizatTravagli.

Cercetătorii au expus animalele zilnic la doze mici de paraquat și lectine timp de sapte zile. După oprirea tratamentului, cercetătorii au așteptat două săptămâni. Apoi, au făcut o varietate de teste pentru a măsura problemele legate de funcția motorie și alte simptome tipice de Parkinson. Oamenii de știință au observat o scădere a funcției motorii, care a fost în concordanță cu Parkinson, dar pentru a confirma că simptomele au fost legate de această boală și nu de o altă cauza, americanii au făcut câteva teste suplimentare.

Cercetătorii au spus că atunci când nervul vag a fost deconectat de la stomac înainte de expunerea la paraquat și lectine, animalele au fost protejate de Parkinson, confirmând traseul de alfa-synuclein din intestin în creier.

În viitor, oamenii de știință vor explora dacă intervențiile sub formă de modificări ale dietei sau medicamente care interferează cu transportul alfa synucleinei din stomac prin intermediul nervului vagus ar putea fi folosite pentru a ajuta la prevenirea sau încetinirea dezvoltării Parkinsonului la șobolani.

Potrivit Medicalxpress.com cercetările vor include o substanță naturală numită squalamină, care a demonstrat că îndepărtează alfa synucleina din intestin și care este acum în studiile clinice pentru anumite simptome asociate cu boala Parkinson.
Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel