Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Pastele sunt bogate în carbohidrați, ceea ce poate fi rău pentru tine atunci când sunt consumate în cantități mari. De asemenea, conțin gluten, un tip de proteine care cauzează probleme celor care sunt...
Cele mai sănătoase paste sunt cele integrale. Acestea sunt de obicei bogate în fibre, mangan, seleniu, cupru și fosfor. Însă îngrașă?
"Dacă sunt consumate în cantitate mare și foarte frecvent, pastele pot să îngrașe. Sunt o sursă de calorii cu multe glucide și, dacă nu suntem atenți la porție și frecvență, ne pot îngrășa. Mai mult de 150 g de paste la o masă, deja înseamnă exces. Este ideal dacă le consumăm la masa de prânz, și nu să avem o porție mare de paste la cină.
Contează mult și tipul de paste. Dacă sunt paste din făină albă, rafinată și fierte îndelung, sunt un pericol mai mare decât pastele integrale fierte al dente. Important este să avem o porție mică de paste, alături de multe legume și o sursă modestă de proteine. Asta ar fi rețeta ideală. Mare atenție și la sos pentru că acesta poate amplifica dezastrul, dacă este un sos alb, cu unt și brânză. Este mai bine să alegeți un sos simplu, pe bază de sos de roșii. De 2-3 ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, în special la masa de prânz.", precizează medicul nutriționist Ruxandra Pleșea.
Ai nevoie de
227 gr de paste integrale Pambac
425 gr fasole neagră conservă, clătită și scursă de apă
340 gr boabe de porumb dulce organic
2 roșii, curățate de sâmburi și scurse
60 gr ceapă verde tocată cubulețe
80 gr măsline negre feliate
30 gr coriandru proaspăt tocat
Pentru dressing
255 gr iaurt fără grăsime, simplu
1 ardei iute chipote în sos adobo (sosul ăsta e o supă din legume și ierburi aromate, plus oțet și alte condimente)
2 linguri de miere de albine
1-2 linguri de zeamă de lime
1 linguriță de praf de ardei
½ linguriță de chimion
½ linguriță de organo uscat
1/8 linguriță paprika
1/8 linguriță de praf de ceapă
1/8 linguriță de praf de usturoi
Sare și piper după gust
Mod de preparare
Când pastele sunt al dente, se scurg în sită, se clătesc cu apă rece apoi se transferă într-un bol mare. Se adaugă fasolea neagră, boabele de porumb, roșiile, ceapa verde, măslinele negre și coriandrul – se amestecă cu grijă până se combină toate ingredientele. În blender se pun ingredientele pentru dressing: iaurtul grecesc, ardeiul chipotle, mierea, zeama de lime, pudra de ardei, chimionul, organo, paprika, praful de ceapă și cel de usturoi. Se blendează până se obține un sos gros și se asezoneasă cu sare și piper, după preferințe. Pentru un gust mai iute, se poate adăuga încă un ardei chipotle. Dressingul se adaugă peste paste și se amestecă bine. Cel mai bine este să le serviți reci, așa că după ce le-am preparat, le-am lăsat o oră la frigider, scrie Ela Crăciun pe blogul ei.
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Te-ai săturat să nu vezi nimic prin ochelari iarna? Descoperă trucurile care îți fac lentilele imune la aburire.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.