Pericolul din țigările electronice. Deși medicii i-au spus că are COVID-19, ce se ascundea în plămânii ei era mult mai GRAV

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pericolul din țigările electronice, FOTO pexels
Pericolul din țigările electronice, FOTO pexels

O femeie tocmai a devenit virală pe TikTok după ce a descris cum s-a ales cu infecția chlamydia la plămâni. 

„Așadar, ridică un deget dacă în octombrie te-ai îmbolnăvit de super, super-pneumonie și ai încercat să le spui tuturor din familia ta că ai simțit că este ceva mai mult decât atât.”, a spus o femeie în videoclipul viral, pentru BuzzFeed. Femeia ar fi „încercat să le spună medicilor și spitalelor că este ceva mai mult decât o pneumonie.”, subliniind că a avut febră timp de 13 zile.

„Nimeni nu m-a crezut, doar au continuat să mă testeze pentru COVID, anticorpi, hepatită, literalmente orice - totul a ieșit negativ.”, a spus ea. "În cele din urmă, s-a descoperit că aveam chlamydia în plămâni, din cauza țigărilor electronice."

Ulterior, ea a scris în comentarii că starea ei s-a înrăutățit în timp, deoarece plămânii ei erau „compromiși” de la vapare. 

Deși majoritatea oamenilor cunosc chlamydia ca infecție cu transmitere sexuală (ITS), nu este cazul aici. Chlamydia poate provoca, de asemenea, pneumonie, spune Reynold Panettieri, expert în îngrijiri critice pulmonare și director al Institutului de Medicină și Știință Translațională de la Universitatea Rutgers.

Iată ce trebuie să știi despre cum (și de ce) acest tip de chlamydia poate provoca pneumonie legată de vapare.

De fapt, există trei tipuri diferite de chlamydia care pot infecta oamenii: Chlamydia trachomatis (C. trachomatis), Chlamydia pneumoniae (C. pneumoniae) și Chlamydia psittaci (C. psittaci). C. trachomatis este singurul tip care provoacă ITS; celelalte două sunt legate de pneumonie la om (deși C. psittaci se găsește mai des la păsări), conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor 

În esență, aceste tipuri de bacterii sunt „din același tip de familie, dar sunt organisme complet diferite, cu metode diferite de transmitere.”, spune Raymond Casciari, pneumolog la Spitalul St. Joseph din Orange, California.

C pneumoniae cauzează în mod specific boli prin deteriorarea căilor respiratorii, inclusiv gâtul, traheea și plămânii, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Este posibil să dezvolți o infecție cu Chlamydia pneumoniae și să ai simptome ușoare sau moderate și, de asemenea, este posibil să faci pneumonie completă, spune dr. Panettieri.

Cum se răspândește Chlamydia pneumoniae?

 

C. pneumoniae se poate răspândi prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Când cineva respiră acele picături infectate, se poate îmbolnăvi, explică CDC. Același lucru este valabil dacă atingi ceva care conține picăturile infectate și apoi îți atingi nasul sau gura.

În timp ce contactul strâns cu o persoană infectată este de obicei modul în care se răspândește bacteria, este de asemenea posibil să o obții din țigările electronice, spune dr. Cascari. „Organismul poate supraviețui în lichid”, subliniază el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel