EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele

Acesta este unul dintre cele mai sănătoase alimente și scade colesterolul și trigliceridele. Previne bolile cardiovasculare și menține sănătatea creierului. Acesta este alimentul pe care trebuie să îl consumi...
Peștele a fost recunoscut de-a lungul timpului ca un aliment esențial într-o dietă echilibrată, datorită conținutului său bogat în nutrienți esențiali. Specialiștii în nutriție subliniază multiplele beneficii pe care consumul regulat de pește le aduce sănătății, contribuind la prevenirea unor afecțiuni grave și la îmbunătățirea stării generale de bine.
Peștele, unul din cele mai sănătoase alimente
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical care sunt cele mai importante beneficii ale peștelui.
"Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase boli.
Se comunică mult despre beneficiile vestiților acizi grași omega 3, aflați din abundență atât în peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și în peștele de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc). Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui.
Acești acizii graşi esenţiali menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn depunerile de grăsimi pe pereţii acestora (ateroscleroza). În cazul dislipidemiilor, peştele şi suplimentele cu ulei de peşte scad nivelul colesterolului "rău" şi al trigliceridelor.
În acelaşi timp, consumul ridicat de peşte este implicat în atenuarea tulburărilor de ritm cardiac și în prevenirea riscului de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale. Iată de ce înlocuirea cărnii de porc cu pește este primă măsură recomandată celor care au nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor și sunt predispuși la boli cardiovasculare", dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Peștele, sursă naturală de Omega-3 - FOTO: Freepik@pikepicture
Acizi grași care protejează creierul
Studiile arată că persoanele care consumă pește în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Acizii grași omega-3 susțin funcțiile cognitive și memoria, fiind recomandați în special pentru copii și vârstnici.
"Tot acizii grași omega 3 din pește sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală a copiilor și să prevină apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative în cazul vârstnicilor. Aceasta deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcţionare de acizi graşi esenţiali.
Altfel spus, o dietă în care includem peştele stimulează buna funcţionare a creierului. S-a demonstrat că grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puţin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer.
Acizii grași omega 3 au și rol antiinflamator, motiv pentru care peștele este indicat în dieta celor care suferă de afecțiuni degenerative", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Sedentarismul în copilărie, asociat cu hipertensiunea arterială. Are efect pe termen lung
Consumul de pește, beneficii
Nutriționiștii recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână. Pentru o alegere sănătoasă, este indicat să se opteze pentru metode de gătire care păstrează valorile nutriționale, cum ar fi gătitul la abur, la cuptor sau pe grătar.
De asemenea, este important să se acorde atenție sursei de proveniență a peștelui, evitând variantele contaminate cu metale grele. Peștele de captură din ape curate sau cel provenit din ferme sustenabile reprezintă alegeri mai sigure.
"Beneficiile consumului de pește:
- Reduce colesterolul și trigliceridele
- Favorizează scăderea tensiunii arteriale
- Ajută la întărirea imunității
- Protejează creierul și reduce riscul instalării depresiei
- Protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce
- Ajută glanda tiroidă să funcționeze normal
- Diminuează procesele inflamatoare
Practic peștele nu are contraindicații. Singurele precauții se referă la tipurile de pește care trăiesc în ape poluate și care pot conține mercur (unele specii oceanice).
Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive, se recomandă consumul de pește de cel puțin trei ori pe săptămână", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.