Petele albe de pe unghii, ce afecțiuni se ascund în spatele lor. Cauze și tratament

Sonia Baciu |
Data publicării:
Petele albe de pe unghii. FOTO Pexels @ Kindel Media
Petele albe de pe unghii. FOTO Pexels @ Kindel Media

Care sunt afecțiuninile ce se ascund în spatele petelor albe de pe unghii. 

Cea mai mare parte dintre noi am putut observa, de-a lungul vieții o colorație diferită a unghiilor, pusă de cele mai multe ori pe lipsa calciului din alimentație. 

Leuconichia reprezintă cea mai întâlnită modificare de culoare a unghiilor, ce este caracterizată prin colorația albă parțială sau totală a acestora.

Leuconichia poate fi congenitală sau dobândită. Formele congenitale sunt transmise autozomal dominant, și pot fi totale sau parțiale, și asociate cu anumite malformații sau surditate.

În privința formelor dobândite, cele mai frecvente sunt cauzate de traumatisme asupra unghiei, adică o manichură excesivă.

De asemenea, colorația albă a unghiilor poate să urmeze unor fenomene fiziologice, precum menstruația sau stresul puternic, sau după boli acute (infarctul miocardic), boli digestive (colita ulcerativă), afecțiuni cutanate (eritem polimorf) sau boli renale (insuficiența renală).

Ce alte afecțiuni se ascund în spatele acestor pete

Pe lângă afecțiunile deja menționate, o altă serie se pot ascunde în spatele acestei colorații a unghiilor. Leuconichia poate fi cauzată de boli infecțioase (zona Zoster, rujeolă, TBC, sifilis), boli autoimune sau neoplazice (boala Hodgkin), tulburări metabolice, neuropatii periferice, psoriazis, precum și de intoxicații cu arsenic, plumb, sulfamide, pilocarpină și thaliu.

Tratamentul leuconichiei

De regulă, aceste pete albe cauzate de leuconichie dispar de la sine, pe măsură ce unghia crește, fapt pentru care este nevoie de ceva vreme, având în vedere ritmul de creștere al acesteia, de doar 3 milimetri pe lună.

Însă cea mai bună măsură de tratament rămâne prevenția, care consta în reducerea posibilităților de traumatizare a unghiilor, precum și tratarea sau eliminarea altor cauze posibile.

De ce are Cătălin Botezatu unghiile NEGRE: Trebuia să explic asta. Înțelegeți odată pentru totdeauna!

Cătălin Botezatu este unul dintre cei mai apreciați designeri români, unul dintre cei mai râvniți burlaci din România și un rege al extravaganței și al luxului. 

Aflat în vacanță în Maldive, pe cea mai apreciată insulă de acolo, alături de reporterul "Teo Show", care l-a filmat din cap până în picioare, unul dintre obiceiurile... ciudate ale lui Cătălin Botezatu a fost dezvăluit publicului. 

Nu e un secret că designerul român iubește să călătorească în cele mai frumoase și extravagante destinații de vacanță de pe glob, dar de această dată, după un drum lung, a ajuns într-un paradis exotic.

Ei bine, în călătoria lor lungă, cu trei avioane și un yacht, la un moment dat, cameramanul a filmat un detaliu uluitor la Cătălin Botezatu, pedichiură neagră, motiv pentru care celebrul designer a fost nevoit să-și dezvăluie secretul acestui tip de pedichiură.

”Bine că ai filmat unghiile negre! Dacă tot filmează unghiile negre, să vorbim despre aceste unghii negre! Toată lumea mă întreabă!” (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Cum a descoperit Cătălin Botezatu că are CANCER la colon: I-am spus că simt înțepături în dreapta! Am simțit că se crapă tot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel