Petele albe de pe unghii, dincolo de deficitul de calciu. Șapte afecțiuni pe care le indică. Unele pun viața în pericol

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
petele albe de pe unghii - FOTO: Freepik@toa55
petele albe de pe unghii - FOTO: Freepik@toa55

Petele albe de pe unghii pot avea diverse cauze și pot fi asociate cu diferite probleme de sănătate sau afecțiuni. Nu este mereu vorba de lipsă de calciu.

Petele albe de pe unghii pot fi un bun indicator al stării de sănătate. Mereu au fost asociate cu lipsa de calciu, însă medicii susțin că petele albe de pe unghii pot indica mai mult de atât.

Petele albe de pe unghii, dincolo de deficitul de calciu

Cu toții ne rănim mâinile din când în când, dar doctorul Karan Rajan a recurs la TikTok pentru a dezvălui cauza cea mai comună a petelor albe care apar pe unghiile tale. 

În timp ce majoritatea oamenilor dau vina pe această pată decolorată pe deficiența de calciu, dr. Karan Rajan a subliniat că petele albe de pe unghii nu au legătură cu deficitul de calciu.

”Dacă aveți pete albe pe unghii așa, asta înseamnă cu adevărat și nu are nimic de-a face cu deficiența de calciu”, a spus dr. Karan Rajan.

Cum ar trebui, de fapt, să arate unghiile

Expertul a explicat că unghiile umane sunt în mod obișnuit de culoare roz deschis și au o formă de semilună albă la baza lor, numită lunula, care înseamnă ”mică lună” în latină. Această formă este partea vizibilă a matricei unghiei, zona în care încep să crească unghiile de la mâini și de la picioare.

Doctorul a afirmat că petele albe care apar pe unghii se numesc leuconichie punctată și sunt ”în mod obișnuit cauzate de traumatisme minore ale matricei unghiei”. Acestea pot fi cauzate de activități obișnuite, cum ar fi mușcarea unghiilor sau de la o manichiură.

”Motivul pentru care se întâmplă asta este că traumatismul împiedică acele celule ale unghiei care conțin cheratină să se lege corect, lăsând în urmă acea pată albă caracteristică. Și pentru că unghiile cresc atât de încet, producând doar câțiva milimetri pe lună, poate dura până la șase săptămâni pentru ca o zonă de deteriorare în matricea unghiei să apară sub formă de pată albă pe unghie”, a mai spus dr. Rajan.

El a subliniat că până când apare petele albe, veți fi ”probabil uitat de incidentul original”. Pot trece până la opt săptămâni pentru ca petele albe să dispară în cele din urmă de pe unghie, a adăugat dr. Rajan.

Petele albe de pe unghii, semn al altor afecțiuni

În timp ce leuconichia punctată este principala cauză a petelor albe, Healthline notează că pot exista alte probleme medicale implicate. Petele au fost legate de boli inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul unghial și leukoderma, care pot afecta matricea unghiei.

Alte cauze ar putea fi o reacție alergică la produsele pentru unghii, deficiența de zinc și calciu sau o ciupercă comună a unghiilor numită onicomicoză superficială albă, care poate apărea pe unghii de la picioare. Unele medicamente, cum ar fi sulfonamidele, au fost, de asemenea, cunoscute cauze ale petelor albe de pe unghii.

Potrivit Healthline, petele albe pot semnala o afecțiune de sănătate subiacentă, inclusiv:

- boală cardiacă

- insuficiență renală

- pneumonie

- deficiență de fier (anemie)

- ciroză hepatică

- diabet

- hipertiroidism 

Este important de menționat că aceste cauze sunt ”rare”, iar un medic de familie poate explora alte condiții înainte de a lua în considerare problemele mai grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel