Piatră la rinichi, simptome și tratament: REAPARE la 5 ani. 40% - 50% dintre pacienții cu litiază vor face din NOU!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Piatra la rinichi  Foto: Freepick @brgfx
Piatra la rinichi Foto: Freepick @brgfx

Piatra la rinichi. Medicul Mihai Dobra a vorbit despre pietrele la rinichi și tratarea lor, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Piatra la rinichi. "Un calcul într-un calice inferior, un micro-calcul de 3 - 4 mm, care nu produce nefralgie, care nu dă o simptomatologie manifestă, poate fi urmărit, nu trebuie neapărat tratat abuziv, agresiv.

Se poate ajunge, din păcate, în cazuri extrem de selecționate și neglijate la scoaterea completă a rinichiului, vorbim de litiaza complexă coraliformă de rinichi nefuncțional, un rinichi care este înlocuit de o bucată imensă de piatră. Rinichiul fără funcție, care aduce infecție după sine, stază, poate pune viața pacientului în pericol.

O piatră plecată pe ureter, așa numită colică renală, durere apărută brusc, care se exacerbează la consumul lichidian și care nu cedează la schimbarea de poziție și ea are un tratament destul de complex și poate fi și el interschimbat.

Litiaza urinară, ce este și cine o face. Dobra: Consumați Vitamina C, lămâie, pătrunjel și APĂ

Spre exemplu: un calcul poate fi tratat medicamentos cu tratament de expulzie, adică un antiinflamator puternic, cură de sete, stăm la temperaturi mai crescute, pentru a preîntâmpina vasoconstricția pentru a nu îngloba într-un edem pietricica formată în rinichi și plecată pe ureter.

În cazul în care piatra respectivă determină stază, obstrucție, uretero-hidro-nefroză complexă, dublată de febră, frison, deja avem o problemă. Aici trebuie să intervenim chirurgical urologic agresiv, vorbim de o urgență chirurgicală și trebuie să drenăm rinichiul, intern sau extern.

Trebuie să înțelegem că sunt cele trei noțiuni complexe care pot fi adaptate și la alte specialități: obstrucție, stază și infecție.

Primul lucru scăpăm de infecție, asigurăm un drenaj, se montează o sondă cook în rinichi, ulterior, după modelarea ureterului și asigurarea drenajului intern al rinichiului urmează procedura prin uteroscopie. Asta e pentru calculi de mici dimensiuni, 1 cm pe ureter, 2 cm în rinichi.

5 BĂUTURI care au mai multă Vitamina C decât LĂMÂIA

"Piatra la rinichi poate reapărea undeva la 5 ani. 40% - 50% dintre pacienții cu litiază vor face din nou litiază"

 

Litiaza poate fi abordată și cu alte tipuri de tehnici, cum ar fi nefrolitotomia percutanată, adică printr-un traiect putem aborda un calcul care arată ca un coral de mare, care prinde grupele caliceale și are o piesă centrală bazinetală. Putem să-l tratăm minim invaziv, fără o procedură deschisă, fără să tăiem lomba și să abordăm rinichiul dinspre exterior și cu diferite tipuri de energii, că vorbim de electrocinetică balistică, asemenea unui picamer sau energii de tip laser sau ultrasonice, fragmentăm piatra și scoatem bucăți din piatra fragmentată.

Din fericire, în lumea Occidentală, patologiile de tip calcul coraliform sunt în mică scădere, pacienții se duc din ce în ce mai des. Din păcate, în România, sunt din ce în ce mai multe cazuri. Una dintre probleme este screening-ul, pacienții ajung mai greu la medic. Lipsa screening-ului și a colaborării între un medic de familie, evaluările anuale, ecografiile de bun simț pe care ar trebui să le facem, mai ales cei cu un istoric litiazic... litiaza are o capacitate de reapariție undeva la jumătate dintre cazuri.

Piatra la rinichi poate reapărea undeva la 5 ani. 40% - 50% dintre pacienții cu litiază vor face din nou litiază.

Pietrele mai mici pot da o durere mai puternică, pentru că ea se instalează brusc.

Un calcul de dimensiuni mai mari are un istoric mai lung, deja ne gândim la o nefralgie.

Nu neapărat mărimea e atât de importantă în rândul pietrelor", a declarat Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel