Pielea uscată, afecțiunile pe care le poate ascunde. Care este tratamentul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pielea uscata - FOTO: Freepick
pielea uscata - FOTO: Freepick

Pielea uscată poate fi consecința diabetului sau a bolilor renale. În cazul în care senzația de piele uscată nu se amelioreză trebuie discutat cu un dermatolog.

Pielea uscată are o textură aspră, deoarece nu are suficientă umiditate. Termenul medical pentru pielea uscată este xeroderma. Puteți trata pielea uscată la domiciliu prin utilizarea hidratante. În cazul în care situația nu se ameliorează este nevoie de un consult de specialitate.

De ce se usucă pielea

Pielea uscată este pielea care nu are suficientă umiditate în ea pentru a o menține moale și catifelată. Xeroza este pielea sever uscată. Pielea uscată are aspect solzos. Pielea uscată severă poate chiar sângera, arată Cleveland Clinic.

Vezi și: Stereotaxia, terapia în metastazele cerebrale. Cristina Iftode: Are avantajul unui tratament foarte țintit și cu o evitare a organelor din jur

Care sunt tipurile de piele uscată?

Tipurile de piele uscată includ:

Dermatită de contact: Dermatita de contact apare atunci când ceva intră în contact cu pielea și provoacă o reacție iritantă sau alergică. Pielea poate fi uscată, roșie și cu senzație de mâncărime. Dermatită de bijuterii, cosmetice, detergenți sau medicamente.

Eczeme: Eczema este un grup de afecțiuni ale pielii care provoacă pete roșii, uscate. Și în acest caz poate exista senzația de mâncărime. Formele severe pot provoca crăparea pielii, ceea ce te face mai predispus la infecții.

Dermatită seboreică: Pielea uscată de pe scalp poate fi rezultatul unei afecțiuni cunoscute sub numele de mătreață.

Piciorul atletului: Piciorul atletului poate imita pielea uscată pe picioare aceasta fiind provocată de o ciupercă. Când această ciupercă crește pe corpul tău, se numește "pecingine".

Cine poate fi afectat de pielea uscată

Pielea uscată este o afecțiune comună. Aproape toate persoanele se confruntă la un moment dat cu această problemă. Cele mai expuse persoane sunt cele:

- Care trăiesc într-un climat uscat său rece

- Lucrează afară

- Se spală frecvent pe mâni

- Au alergii

- Au 65 de ani sau mai mult.

Vezi și: Hepatoprotectoarele, efecte asupra ficatului. Care este rolul lor

Care sunt simptomele pielii uscate

Simptomele pielii uscate sunt:

- Piele aspră

- Piele crăpată

- Piele exfoliată

- Mâncărime

Puteți avea pielea uscată oriunde pe corp, dar cele mai frecvente locuri includ:

- Mâinile

- Picioarele

- Fața

- Coatele

- În jurul gurii

- Organele genitale

Vezi și: Cum să te ferești de pișcătura țânțarilor. Pași simpli de urmat

Cum știu dacă am pielea uscată

Îți poți testa pielea acasă pentru a vedea dacă ai pielea uscată trăgând ușor unghiile pe piele. Când faceți acest lucru, asigurați-vă că nu puneți nicio presiune pe piele cu unghiile și evitați să vă zgâriați. Acest test funcționează bine pe brațe sau picioare, unde aveți o suprafață mare de piele. Exfolierea pielii este un semn al pielii uscate.

Mâncărime - FOTO: Freepick

Pielea uscată - cauze

Lipsa de umiditate în straturile pielii provoacă pielea uscată. Factorii care cauzează pielea uscată includ:

Vârsta: Pe măsură ce îmbătrânești, glandele uleioase producătoare de umiditate ale pielii se usucă. Acest lucru face ca grăsimea și colagenul (elasticitatea) din piele să se usuce, ceea ce duce la subțierea pielii. Aceasta este o parte naturală a procesului de îmbătrânire

Clima: Temperatura mediului poate afecta hidratarea pielii. Climatele lipsite de umiditate, cum ar fi clima deșertului sau zonele cu climă rece, unde există vânt puternic, fac ca pielea să devină uscată.

Condiții de sănătate și genetică: Unele condiții care duc la pielea uscată includ alergii, eczeme, diabet zaharat și boli de rinichi.

Ocupații: Anumite profesii pot duce la uscarea pielii, mai ales dacă lucrați în aer liber, cu substanțe chimice sau vă spălați frecvent pe mâini.

Vezi și: Opzelura, tratament revoluționar pentru vitiligo. Efecte vizibile în 24 de săptămâni

Cum este diagnosticată pielea uscată?

Pielea uscată poate fi ușor de diagnosticat prin aspectul său. Furnizorul de servicii medicale va diagnostica pielea uscată după un istoric medical complet, un examen fizic și va afla mai multe despre simptome.

În funcție de gravitatea simptomelor, furnizorul de asistență medicală poate comanda teste pentru a verifica condițiile de sănătate care cauzează pielea uscată, cum ar fi:

Test de alergie pentru a identifica substanțele care provoacă reacții alergice.

Teste de sânge pentru a verifica dacă există probleme precum diabetul sau bolile renale.

O biopsie cutanată sau o probă de țesut pentru a testa eczeme sau alte afecțiuni ale pielii.

Pielea uscată – tratament

Tratamentul pentru pielea uscată se concentrează pe rehidratarea sau readucerea umidității pe piele. Tratamentul pentru pielea uscată ar putea include:

Produse hidratante: sunt principala formă de tratament pentru cele mai multe tipuri de piele uscată. Acestea netezesc și înmoaie pielea uscată pentru a ajuta la prevenirea crăpării și lucrează pentru a recrea bariera naturală a pielii.

Produsele hidratante vin în unguente, creme, loțiuni și uleiuri și includ ingrediente precum emolienți, care calmează și hidratează pielea, și acid hialuronic, care crește umiditatea pielii

Medicamente: Pentru pielea extrem de uscată, furnizorul de asistență medicală poate prescrie un steroid topic, care acționează pentru a reduce inflamația în piele, care provoacă o erupție cutanată și mâncărime. În cazurile severe, medicamente orale sau injectabile pot fi adecvate.

Hidratare - FOTO: Freepick

Ce tip de loțiune sau cremă hidratantă este cea mai bună pentru pielea uscată

Există mai multe opțiuni diferite disponibile dacă aveți pielea uscată. Atunci când alegeți o cremă hidratantă pentru pielea uscată, căutați produse care:

- Nu au parfumuri.

- Nu conțin ingrediente care duc la deshidratarea pielii, cum ar fi alcoolul izopropilic, alcoolul benzilic sau sulfații.

- Includeți ingrediente care blochează umiditatea, cum ar fi acidul hialuronic, lanolina sau uleiurile minerale (emolienți).

- Include ingrediente care atrag umezeala pielii tale, cum ar fi glicerina.

- Oferiți protecție împotriva soarelui (protecție solară) cu un SPF.

Vezi și: Care este diferența dintre anxietate și depresie. Psiholog: Unii cred că fac infarct, alții că vor înnebuni

Ce ar trebui să mănânc sau să beau cu pielea uscată

Anumite alimente și băuturi pot extrage apă din organism și pot provoca deshidratare. Evitați alimentele și băuturile care conțin:

- Alcool.

- Cafeină.

- Zahăr.

- Sare.

Efectele secundare ale pielii uscate

Pielea netratată sau sever uscată poate face ca pielea să se exflolieze și să sângereze. Rănile din aceste crăpături expun corpul la germeni care pot provoca infecții. Rareori, pielea uscată poate indica o problemă de sănătate mai gravă, cum ar fi diabetul sau bolile renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel