Cum să te ferești de înțepătura de țânțar. Pași simpli de urmat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
piscatura tantarilor - FOTO: Freepick
piscatura tantarilor - FOTO: Freepick

Pișcătura țânțarilor poate transmite mai multe boli contagioase. Săptămâna trecută un bărbat din Iași a fost confirmat cu malarie, după ce acesta a fost mușcat de un țânțar.

Pișcătura țânțarilor poate fi evitată urmând câteva recomandări simple. CDC arată care sunt pașii de urmat care te pot proteja pe tine și familia ta de înțepăturile de țânțari.

Utilizați soluții împotriva insectelor

Utilizați soluții împotriva insectelor înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului. Atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor, soluțiile împotriva insectelor sunt dovedite a fi sigure și eficiente, chiar și pentru femeile însărcinate și care alăptează.

Sfaturi pentru a-i proteja pe bebeluși și copii

- Îmbracă-ţi copilul în haine care acoperă braţele şi picioarele.

- Acoperiți cărucioarele cu plasă de țânțari.

Atunci când utilizați repellent împotriva insectelor asupra copilului dvs.:

- Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă.

- Nu utilizați produse care conțin ulei de eucalipt de lămâie (OLE) sau para-mentan-diol (PMD) la copiii cu vârsta sub 3 ani.

- Nu aplicați soluțiile pe mâinile, ochii, gura, tăieturile sau pielea iritată a unui copil.

- Adulți: Pulverizați soluțiile pe mâini și apoi aplicați pe fața unui copil.

Vezi și: Opzelura, tratament revoluționar pentru vitiligo. Efecte vizibile în 24 de săptămâni

Sfaturi pentru toată lumea

- Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta produsului.

- Aplicați din nou repellent împotriva insectelor conform instrucțiunilor.

- Nu pulverizați repellent pe piele sub îmbrăcăminte.

- Dacă utilizați, de asemenea, protecție solară, aplicați mai întâi protecție solară și apoi aplicați soluția anti-insecte

- Purtați cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi

- Tratați îmbrăcămintea și echipamentul

Ce este permetrina

Utilizați 0,5% permetrină pentru a trata îmbrăcămintea și echipamentul (cum ar fi cizmele, pantalonii, șosetele și corturile) sau cumpărați îmbrăcăminte și unelte tratate cu permetrină.

Permetrina este un insecticid care ucide sau respinge țânțarii. Îmbrăcămintea tratată cu permetrină oferă protecție după mai multe spălări.

Permetrina este o substanţă cu rol antimicrobian care ajuta la combaterea microorganismelor de la nivelul pielii. Extractul de Aloe vera are rol de protecţie, având totodată efect calmant şi reepitalizant.

Vezi și: Vitamina E și efectul benefic asupra unor boli, printre care Alzheimer sau bolile de inimă. În ce alimente o găsim

Măsuri pentru a evita ca țânțarii să pătrundă în locuințe

- Luați măsuri pentru a controla țânțarii în interior și în exterior

- Utilizați plase pe ferestre și uși. Reparați găurile din plase pentru a menține țânțarii în aer liber.

- Utilizați aer condiționat, dacă este disponibil.

- Opriți țânțarii să depună ouă în sau în apropierea apei.

- O dată pe săptămână, goliți și curățați, acoperiți sau aruncați obiecte care dețin apă, cum ar fi anvelope, găleți, plantatoare, jucării, piscine, băi de păsări, ghivece de flori sau recipiente de gunoi.

- Verificați dacă există recipiente de reținere a apei atât în interior, cât și în exterior.

Principalele boli transmise de țânțari

Țânțarii pot transmite mai multe boli. Unele dintre acestea pot fi mortale. În prezent, bolile transmise de insecte reprezintă o problemă gravă de sănătate publică în diferite țări. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an acestea ucid 700.000 de oameni din întreaga lume. În ciuda eforturilor de a le controla, diferiți factori de mediu și sociali complică sarcina.

Malarie

Una dintre principalele boli transmise de țânțari este malaria. Această infecție este produsă de paraziți din genul Plasmodium, deși specia parazitului se poate schimba în funcție de locația geografică. Boala este transmisă de țânțari din genul Anopheles, deci este foarte frecvent să apară în țările cu climă tropicală.

Ciclul de viață al acestor paraziți este complex. Principala complicație este anemia, deoarece paraziții infectează globulele roșii ale gazdei, se înmulțesc și, după 48 sau 72 de ore, le rup.

Vezi și: Uleiul de ricin, beneficii pentru imunitate și sănătatea părului și a pieii. Care sunt contraindicațiile sale

Dengue

Printre cele mai frecvente boli transmise de țânțari se află și dengue. Această infecție este produsă de virusul dengue, care aparține familiei Flaviviridae. Are 4 serotipuri diferite, numite DEN-1, DEN-2, DEN-3 și DEN-4.

Acest virus este transmis de țânțarii din genul Aedes, în mare parte de specia Aedes aegypti. Aceasta este o boală caracteristică a țărilor tropicale și subtropicale. Cu toate acestea, conform studiilor OMS, au existat cazuri în întreaga lume și există până la 390 de milioane de infecții pe an.

Febră galbenă

Aceasta este una dintre cele mai periculoase și mortale boli transmise de țânțari. Este destul de frecventă în America Latină și Africa Subsahariană. Este cauzată de virusul febrei galbene, care aparține familiei Flaviviridae.

Febra galbenă este transmisă, în mare măsură, de țânțarii din genul Aedes, în special de speciile Aedes aegypti. Și cei care aparțin genului Haemogogus sunt capabili să transmită boala. Această infecție a primit numele „febră galbenă” din cauza icterului pe care îl prezintă unii pacienți. Pielea lor poate deveni galbenă.

Vezi și: Torticolis, gât înțepenit, cauze și tratament. Poate fi simptomul unor afecțiuni

Zika

Zika este o infecție virală descoperită în anii 1940. Este cauzată de un flavivirus și transmisă de țânțari din genul Aedes. Această boală este frecventă în țările cu climă tropicală din America Latină, Africa și Asia.

De ce țânțarii nu pișcă pe toată lumea

Sunt persoane care atrag țânțarii. Specialiștii arată de ce unele persoane nu sunt pișcate niciodată de aceste insecte

"Motivele pentru care țânțarii sunt atrași de oameni au fost discutate în câteva studii. Aceste studii au discutat despre mirosul corpului, culoarea corpului, temperatura și textura pielii, microbii care trăiesc pe piele, starea sarcinii, dioxidul de carbon expirat de oameni, alcoolul și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu temperatură ridicată a corpului și transpirație, prezența diversă a microbului pielii și cele cu pielea mai închisă la culoare ar putea fi mai sensibile", a precizat dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din New Mexico, pentru Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel