Pietrele la rinichi: cauze, simptome, tratament. Dr. Mihai Dobra: De la nimic până la a scoate un rinichi!

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
pietre la rinichi foto:freepik@NewAfrica
pietre la rinichi foto:freepik@NewAfrica

Pietrele la rinichi: cauze, simptome, tratament. Medicul urolog Mihai Dobra a explicat ce sunt pietrele, care sunt simptomele primare, cauzele acestora și opțiunile de tratament.

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de calculi renali, sunt depozite solide formate din substanțe chimice din urină, care se cristalizează și se acumulează în rinichi sau în tractul urinar.

În cadrul unui interviu, dr. Mihai Adrian Dobra, doctor în științe medicale, medic specialist urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce sunt pietrele și nisipul la rinichi, care sunt simptomele primare, cauzele acestora și opțiunile de tratament.

Vezi și: Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!

Care sunt simptomele primare?

Medicul urolog Mihai Dobra explică că pietrele la rinichi pot provoca simptome variate. Uneori, acestea pot declanșa dureri brusc apărute la nivelul rinichiului, cunoscute sub numele de colică renală sau nefralgie. În alte situații, pietrele pot să fie complet asimptomatice, nefiind asociate cu nicio senzație de disconfort.

Este important de reținut că nu fiecare piatră la rinichi va cauza simptome evidente. Deși unele pot rămâne nedetectate sau pot fi asimptomatice, altele pot declanșa dureri intense, care pot necesita tratament complex, incluzând medicamente antiinflamatoare, analgezice și uneori chiar morfină pentru a diminua intensitatea durerii.

”Simptomele comune pot pleca de la nefralgie, colică renală, adică o durere, brusc apărută la nivelul rinichiului. Nefralgia este o durere surdă sau lucrurile pot fi complet asimptomatice. Nu orice piatră poate da simptomatologie. În funcție de localizarea ei, lucrurile pot merge de la nimic, deci pacientat simptomatic, pana la dureri de inalta intensitate, care cedează cu greu, inclusiv prin tratament antiinflamator major, antialgic si chiar morfină, uneori”, ne-a explicat dr. Mihai Dobra, doctor în științe medicale, medic specialist urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă.

Care sunt cauzele apariției pietrelor la rinichi?

foto:freepik@jcomp

Specialistul Mihai Dobra subliniază că apariția pietrelor la rinichi poate fi influențată de o varietate de factori. Printre aceștia se numără factorii genetici, de mediu, alimentația, precum și nivelul de hidratare, o componentă crucială pentru sănătatea renală. Tipul de activități desfășurate de fiecare individ reprezintă, de asemenea, un factor care poate influența formarea acestor pietre.

Există și afecțiuni metabolice agresive, precum litiaza de acid uric, care pot juca un rol semnificativ în formarea pietrelor la rinichi. În aceste circumstanțe, este crucial să se apeleze la evaluarea și tratamentul oferit de către specialiști dedicati în domeniul urologiei, pentru a gestiona eficient această problemă.

”Sunt o multitudine de factori predispozați pentru apariția litiazei. Pleacă de la factorii genetici și factorii de mediu, alimentația, hidratarea, care e extrem de importantă, tipul de activități individuale pe care le poate face pacientul. Sunt implicate inclusiv boli metabolice agresive, ca cea mai frecventă, litiaza de acid uric. Litiaza, în genere. Ea trebuie tratată, înregistrată și evaluată de către un specialist, care este dedicat în zona aceasta”, ne-a mai spus acesta.

Care sunt opțiunile de tratament?

Medicul detaliază o serie de opțiuni de tratament disponibile pentru pietrele la rinichi. În cadrul acestora, tratamentul non-invaziv, precum litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), reprezintă o metodă prin care pietrele din rinichi sunt fragmentate folosind unde ultrasonice, fără a necesita intervenție chirurgicală majoră.

Există și opțiuni minim invazive, precum ureteroscopia sau nefrolitotomia percutană, ce presupun abordări mai puțin invazive pentru îndepărtarea sau spargerea pietrelor.

Vezi și: Peste 5.000 de buncăre de protecție civilă în România. Lista acestora și harta interactivă. "Trebuie să avem grijă de liniștea noastră!"

În cazurile complexe sau complicate, se poate recurge la chirurgie clasică, inclusiv proceduri precum pielolitotomia, pielocalicolitotomia sau necrectomia pentru a trata patologiile asociate cu infecții severe ale rinichiului. Tratamentele variază de la proceduri minim invazive la intervenții chirurgicale mai complexe, în funcție de gravitatea și particularitățile fiecărui caz.

”Opțiunile de tratament sunt multiple. De la tratamentul non-invaziv și aș aduce în discuție litotriția extracorporală cu unde de șoc sau ESWL, un tratament non-invaziv (un aparat care stă lipit de corpul nostru, fragmentând prin unde ultrasonice pietrele aflate in interiorul rinichiului. Există alte maniere de tratament, cum ar fi cele minim invazive, de tip ureteroscopie. Nefrolitotomia percutană, printr-un traiect prin piele, noi operăm ca pe gaura cheii în interiorul rinichiului, spărgând și scoțând fragmentele litiazice. De asemenea, tot o formă minim invazivă. Și chirurgia clasică, cu operații de tip pielolitotomii, pielocalicolitotomii, inclusiv necrectomia se poate face pentru patologii litiazice complexe, complicate, de tip pionefroză, adică infectarea completă a rinichiului - un rinichi plin de puroi și de pietre. De la nimic până la a scoate un rinichi”, ne-a mai spus medicul urolog Mihai Dobra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel