Plămâni sănătoși și cum să-i ții așa

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Curățenia periodică a casei face bine la plămâni
Curățenia periodică a casei face bine la plămâni

Lipsa fumatului, sportul, casa curată, hidratarea și râsului ajută să aveți plămâni sănătoși, susțin specialiștii de la webmd.com.

O pereche de plămâni sănătoși se păstrează, susțin specialiștii de la webmd.com, cu câteva sfaturi simple care include recomandări banale precum sportul, să nu uitați să vă hidratați și, nu în ultimul rând, să râdeți zilnic.

Iat câteva dintre sfaturile acestora:

Faceți mișcare - exercițiile fizice vă mențin inima sănătoasă, dar și plămânii. „Poate chiar îmbunătăți simptomele unor afecțiuni pulmonare pe termen lung.(...) Trageți aproximativ 30 de minute, de cinci ori pe săptămână. Doar asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră despre planul de exerciții dacă aveți deja probleme de respirație", potrivit sursei citate. Puteți face exerciții de respirație care sunt deja folosite de persoanele cu boli pulmonare cum ar fi astmul bronșic.

Nu fumați - fumul poate îngusta și inflama căile respiratorii, printre altele.

Testați-vă casa pentru radon - este cauza numărul 2 al cancerului pulmonar. „Particulele radioactive distrug plămânii atunci când îi respirați sau le înghițiți. Un kit de testare simplu vă poate spune dacă aveți niveluri ridicate în casă", se arată pe webmd.com.

Curățați covoarele - de trei ori pe săptămână, verificați aparatele pe care le aveți în casă, asigurați-vă că sunt instalate corect, că nu aveți pierderi de gaze etc. Curățați-vă umidificatorul, schimbați-i filtrele și nu uitați de verificarea sistemelor de încălzire și răcire a aerului.

Hidratați-vă - „există o căptușeală subțire de mucus în interiorul plămânilor. Când aveți suficientă apă pe parcursul zilei, această căptușeală rămâne subțire, ceea ce vă ajută să vă faceți mai bine treaba", conform site-ului amintit.

Aveți grijă de sănătatea voastră, de la banalul spălat pe mâini - păstrați germenii deoparte - , periați-vă dinții de două ori pe zi, faceți-vă antigripalul în fiecare an, mergeți periodic la medic și spuneți-i de orice modificări pe care le observați în modul în care respirați.

Râdeți mai mult - „este un antrenament excelent pentru mușchii stomacului și vă ajută să măriți cantitatea de aer pe care o pot lua plămânii. La fel ca sporturile, jogging-ul sau exercițiile de respirație, un râs bun eliberează aerul rămas pentru a face loc aerului proaspăt care poate ajunge mai multe părți ale plămânilor", zice webmd.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel