Ai fost răcit și nu scapi de tuse? Iată de ce trebuie să mergi la doctor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce trec printr-o răceală, viroză sau o gripă, mulți oameni rămân cu o tuse persistentă și enervantă de care nu se scapă ușor. Nici după săptămâni de chin. Dar de ce se întâmplă asta și ce boli cronice și grave, chiar mortale, se pot ascunde în spate unei tuse neîmblânzite?

Potrivit dr. Jonathan Parsons, director al clinicii pentru astm la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, iată câteva motive pentru o tuse care persistă:

- Tusea este de fapt o formă de protecție. Îndepărtează iritanții din plămâni și protejează căile respiratorii.
Oamenii au dezvoltat în timp capacitatea de a tuși pentru a face o serie de lucruri. Unul este acela de a elimina lucrurile care sunt în plămâni și care provoacă iritare. „Am învățat să tușim pentru a scoate mucusul care poate fi acolo". Alt motiv este acela de a proteja căile aeriene de orice intră în plămâni, pentru a nu vă sufoca.

Cu toții am trăit experiența ca atunci când bem ceva și lichidul intră pe cale agreșită tușim până scoatem din plămâni, inclusiv pe nas. Este un mecanism reflex pe care l-am dezvoltat pentru a proteja căile aeriene", a spus Parsons.

Tusea, chinuitoare noaptea

- Tusea se poate datora unei infecții ale tractului respirator superior. Chiar și după ce infecția a dispărut, este posibil să mai aveți o inflamație în plămâni.

Dacă aveți o infecție, este întotdeauna bine să beți o mulțime de lichide. Faptul că sunteți hidratat corect va ajuta la subțierea mucusului din plămâni și sinusuri, ceea ce va face mai ușoară eliminarea lui. Dacă e gros și lipicios, va fi greu să îl eliminați prin tuse sau când vă suflați nasul. Dacă e mai subțire, e mai ușor să-l expulzezi", a explicat Parsons.

- Tusea poate fi mai rea în timpul nopții.Pentru unii pacienți, tusea este atât de severă încât le perturbă somnul până la punctul în care nu mai dorm deloc, ceea ce afectează capacitatea de a funcționa în timpul zilei. În această situație, medicul v-ar putea recomanda un medicament inhibitor al tusei pentru a o bloca și a vă putea odihni noaptea", a arătat Parsons, într-un material de presă al centrului medical.

- O tuse care durează mai mult de trei săptămâni poate ascunde o afecțiune cronică.

Când ești în mijlocul unei infecții, a unui episod de gripă, și tușești, I se pare că nu se va mai termina vreodata. Este frustrant, dar este un reflex normal, protector și auto-limitat", a spus Parsons.

Tusea, simptom pentru boli cronice periculoase

Dar dacă încă mai tușești și te simți rău după trei săptămâni, atunci mergi urgent la doctor.

Cauzele cronice care se pot ascunde în spatele unei tuse persistente includ:

Alergiile necontrolate,

Astmul necontrolat,

Efectele secundare ale medicamentelor,

Reflux de acid.

Pneumonie sau chiar cancer pulmonar

Tusea persistentă poate fi și un simptom al unei boli grave.

Dacă tușiți cu sânge, aveți febră sau aveți dificultăți semnificative de respirație asociate cu tusea, trebuie să fiți evaluat rapid de un medic. Puteți avea o pneumonie în plină desfășurare sau, dacă sunteți un fumător, ar putea fi chiar cancer. Un medic vă va examina și va determina cauza tusei și vă va stabili un plan de tratament", a conchis Parsons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel