Plastilina, tratament împotriva depresiei. Află cum stimulează sistemul nervos central

Monika Baciu |
Data publicării:
 Plastilina – FOTO: Pexels@Jennifer_Murray
Plastilina – FOTO: Pexels@Jennifer_Murray

Plastilina are rol terapeutic asupra sistemului nervos central. Este benefică atât pentru copii cât și pentru adulți.

Plastilina este utilizată, în special, de copii, însă studiile arată că modelarea acesteia are efecte terapeutice și asupra adulților. Prin joc și joacă, cei mici își dezvoltă imaginația, iar beneficiile plastilinei sunt nu doar de învățare, ci și de stimulare a creierului.

Cum îi ajută pe copii

Modelarea din plastilină este o activitate foarte importantă pentru copil care îi dezvolta creativitatea, abilităţile motrice fine ale mâinilor, gândirea spaţială, conceptul de culoare şi formă a obiectelor. În plus, modelarea are efecte benefice asupra sistemului nervos al copiilor, în general. Prin modelarea plastilinei cei mici pot realiza diferite obiecte, dezvoltându-le creativitatea.

Modelarea plastilinei îi poate ajuta pe cei mici să observe detalii. Astfel, copiii sunt concentrați pentru a realiza forme, iar acest proces îi ajută să își mențină atenția, devenind mai răbdători.

Jocul cu plastilina are o contribuţie majoră în dezvoltarea cogniţiei şi a creativităţii copilului, prin faptul că îi stârneşte capacitatea de a vedea şi de a crea dintr-un material, o formă.

Datorită jocului cu plastilina, copilul îşi va concentra mai mult atenţia pe cum arăta un obiect, unde l-a văzut ultima dată, ce culoare are, pentru a încercă să-i dea o formă cât mai exactă.

În plus, joaca cu plastilina îi ajută pe copii să învețe culorile sau formele. Studiile au arătat că modelarea plastilinei sub diferite forme este o lecție mult mai ușor de deprins de către copii.

Vezi și: Unghii cu gel sau ojă semipermanentă. Cătănaș: RISC foarte crescut de reacție alergică. Se UMFLĂ, își schimbă culoarea

Terapie antidepresiv pentru adulți

Modelarea plastilinei are rol antidepresiv în cazul adulților. Studiile realizate de psihologi arată că deoarece plastilina este un material tridimensional, există, de asemenea, răspunsuri perceptuale și de luare a deciziilor unice care implică "coordonare complexă a diferitelor regiuni corticale" ale creierului. În cele din urmă, caracteristicile auto-calmante ale plastilinei pot spori autoreglarea prin interacțiunea cu mediul - netezirea, lovirea, construirea și modelarea, printre alte moduri în care argila poate fi manipulată și experimentată. 

Modelarea plastilinei este o activitate relaxantă și liniștitoare, fiind considerată de specialiști chiar terapie antidepresivă.Pacienții din grupul de terapie prin artă  au demonstrat reduceri semnificative ale depresiei.Măsurătorile pentru simptomele depresive, starea generală de sănătate, bunăstarea corp-minte-spirit au fost colectate la trei intervale, și anume la bază, imediat după intervenție și trei săptămâni după intervenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel