Pneumonia comunitară, val mare de cazuri în spitale. Dr. Geru, despre SIMPTOME: Transmitere foarte ridicată. 15% dintre pacienți mor

Pneumonia comunitară, val mare de cazuri în spitale - Foto: Facebook Spitalul Victor Babes Timisoara
Pneumonia comunitară, val mare de cazuri în spitale - Foto: Facebook Spitalul Victor Babes Timisoara

Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în ultimele zile, în România.

În fiecare zi, 10-12 pacienți se prezintă în Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară. Aceasta reprezintă o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar,de origine infecțioasă.

Penumonia comunitară se transmite pe cale respiratorie, avand o rată de mortalitate de aproape 15% în cazul pacienților cu comorbidități. Deficitul de imunitate este principala cauză de îmbolnăvire.

"Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate.

Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Și în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, spune dr. Geru Gabriel, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pneumonia comunitară - simptomele la care trebuie să fii atent

 

Pneumonia comunitară se manifestă prin:

- febră înaltă, peste 38 de grade, cu debit acut,

- frisoane,

- junghiuri toracice,

- tuse cu expectorații,

- dificultăți de respirație,

- mialgii,

- hemoptizie (spută cu sânge),

- cefalee

- durere abdominală.

“Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme și toamna. Acum am constatat o creștere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade. Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienților. Iar în cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibiltatea de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic, și, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați în spital.

Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari. Trebuie să ne gândim că, totuși, penumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților care ajung să necesite spitalizare”, mai spune dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș Timișoara.

În ultima săptămâna, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost investigați pentru pneumonie comunitară peste 40 pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel