Pneumonia, contagioasă? Tot ce trebuie să știi despre infecția pulmonară dobândită în spital sau în alte medii

Angela Sabău |
Data publicării:
Plămâni afectați
Plămâni afectați

Pneumonia, o afecțiune destul de comună, dar care poate ridica probleme serioase de sănătate. Infecția dobândită în spital este cea mai periculoasă.

Pneumonia este o boală pulmonară caracterizată prin inflamarea spațiilor de aer din plămâni, cel mai frecvent din cauza unei infecții. Bacteriile, virușii sau ciupercile (rareori) pot provoca infecția.

Există, de asemenea, câteva tipuri non-infecțioase de pneumonie care sunt cauzate de inhalarea sau aspirarea materiilor străine sau a substanțelor toxice în plămâni. Uneori, pneumonia poate reprezenta un pericol pentru viață.

Cel mai frecvent tip bacterian care provoacă pneumonia este Streptococcus pneumoniae. Semnele și simptomele pneumoniei includ febră, frisoane, tuse productivă, oboseală, dureri în piept la respirație, sau dificultăți de respirație. De asemenea, greața, vărsăturile și diareea sunt alte posibile simptome care pot apărea în cazul pneumoniei, potrivit medicinenet.com.

Pneumoniacomunitară mai puțin gravă decât cea dobândită în spital

Pneumonia comunitară, așa cum sugerează și numele, este o infecție respiratorie a plămânului care se dezvoltă în afara spitalului sau a mediului de sănătate. Este mai frecventă decât pneumonia obținută în spitale și este cea mai frecventă în timpul iernii, afectând aproximativ 4 milioane de oameni pe an în S.U.A.

Pneumonia dobândită în spital, atunci când o persoană este deja internată pentru o altă afecțiune, este, în general, mai gravă, deoarece se dezvoltă la pacienții bolnavi deja, internați sau sub îngrijiri medicale.

Aproximativ 20% dintre cei cu pneumonie counitară necesită tratament într-un spital. Antibioticele tratează pneumonia prin controlul infecției bacteriene sau fungice. Alegerea inițială a antibioticului depinde de organismul care se presupune că a provocat infecția, precum și de modelele locale de rezistență la antibiotice.

Pneumonia poate fi fatală în până la 30% din cazurile severe, care sunt administrate în cadrul sistemului de terapie intensivă.

Complicațiile de pneumonie includ sepsisul, pleurezie și empiemul.

Infecția și virusul sincițial respirator sunt cele mai frecvente cauze virale ale pneumoniei. Medicamentele antivirale pot fi utilizate pentru a trata pneumonia cauzată de unele tipuri de virusuri.

Majoritatea persoanelor cu pneumonie se ameliorează după trei, până la cinci zile de tratament cu antibiotice, dar o ușoară tuse și oboseală poate dura mai mult, până la o lună. Pacienții care au necesitat tratament într-un spital pot avea nevoie de mai mult timp pentru a vedea o îmbunătățire.

Pneumonia, contagioasă, sau nu

Cele mai multe tipuri de pneumonie bacteriană nu sunt extrem de contagioase, dar tuberculoza și pneumonia cu Mycoplasma sunt excepții.

Chiar dacă este posibilă răspândirea bacteriilor de la o persoană la alta, pneumonia apare, de obicei, la persoanele cu factori de risc sau apărare imunitară slăbită, atunci când bacteriile prezente în mod normal în nas sau gât invadează țesutul pulmonar.

Multe pneumonii bacteriene sunt mult mai puțin contagioase după ce au fost administrate antibiotice timp de 24-48 de ore.

O radiografie toracică poate diagnostica pneumonia.

Factorii de risc pentru pneumonie includ vârsta de peste 65 ani sau sub 2 ani, sau anumite afecțiuni cronice preexistente (inclusiv un sistem imunitar slab, boală pulmonară de bază, fumatul, alcoolism și probleme neurologice) sau leziuni care interferează cu înghițirea sau tusea.

Vaccinările sunt disponibile împotriva mai multor organisme comune, despre care se știe că provoacă pneumonie.

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel