Pofta de iute, semnal că ceva este în neregulă cu tine. 4 motive pentru care ai mânca alimente picante

Irina Radu |
Data publicării:

Alimentele picante nu sunt pentru toată lumea. Dacă ai obiceiul de a folosi prea mult sos picant sau mănânci prea multe mese care au un nivel ridicat de condimente, s-ar putea să îți afecteze starea de sănătate. 

Pofta de iute, la fel ca pofta de dulce, poate semnala anumite cerințe pe care corpul tău le are. Uneori poate fi vorba pur și simplu despre o plăcere, însă există și situații când pofta de iute poate ascunde probleme de sănătate.

Alimentele picante pot avea un efect laxativ

Consumul de alimente picante este unul dintre principalii vinovați ai diareei sau crampelor abdominale. Potrivit unui studiu științific, capsaicina consumată din abundență poate irita mucoasa stomacului după ce ai mâncat-o. Potrivit Healthline, simptomele includ „greață”, „vărsături”, „dureri abdominale” și „diaree”. Deci, dacă descoperi că ești prea sensibil la alimentele picante, ar fi o idee bună să le eviți total.

Pot provoca acnee și eczeme

„Alimentele picante pot cauza acnee.”, a declarat Rebecca Tung, medic dermatolog din Florida. „Când mâncarea picantă creează inflamație în intestin, uneori, această inflamație poate fi văzută și pe piele: acnee sau chiar eczeme.", a precizat Tung. 

Ele pot provoca insomnie

Dacă îți plac alimentele bogate în condimente, mănâncă-le la prânz. „Alimentele picante și acide pot cauza insomnie, deoarece provoacă arsuri la stomac.”, spun experții în sănătate de la WebMD. „Arsurile la stomac sunt deosebit de problematice pentru persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (GERD).”

Ce probleme de sănătate ascunde pofta de iute?

1. Probleme cu tiroida

Capsaicina, compusul care dă iuțime ardeilor, are capacitatea de a accelera metabolismul. În cazul în care tiroida este leneșă (hipotiroidism), e posibil ca pofta de iute să semnaleze faptul că tiroida are nevoie de un impuls pentru a funcționa mai bine.

2. Prea mult stres în viața ta

Stresul ar putea sta la baza poftei de iute. Același lucru este valabil și în cazul depresiei.

3. Ai o infecție în corp

Atunci când ești răcit sau gripat, ai putea pofti la alimente picante. Capsaicina din alimentele iuți pot ameliora simptomele rinitei nonalergice, o afecțiune care se manifestă prin nas înfundat, strănut și secreții nazale.

4. Corpul tău este supraîncălzit

Alimentele picante stimulează transpirația și pot regla temperatura corpului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel