Polen Apocalipsa! Încercați să nu strănutați, dacă puteți

Dana Lascu |
Data publicării:
Orasul acoperit de polen. Foto: Jeremy Gilchrist
Orasul acoperit de polen. Foto: Jeremy Gilchrist

Un nor uriaș de polen s-a abătut peste un oraș, aceasta fiind una dintre substanțele care pot provoca alergii serioase primăvara. În țara noastră, conform estimărilor, circa 5% din populație suferă din cauza alergiei la polen.

Fotograful pasionat de furtuni Jeremy Gilchrist a capturat imagini ale unui nor de polen care plutea peste orașul Durham, din Carolina de Nord, SUA. Arată ca într-un film de groază cu titlul Apocalipsa de Polen, notează CNN.

Dacă suferiți de alergii la polen, doar faptul că vă uitați la fotografia de mai sus vă poate face să vă sufocați.

Instantaneele au fost realizate lunea trecută de fotograful Jeremy Gilchrist, care a folosit o dronă pentru a face fotografii aeriene ale covorului verde-gălbui care acoperea orașul Durham, din Carolina de Nord. Polenul nu acoperea doar mașini și scaune de terasă – plutea, în nor gros, în aer.

Apocalipsa de polen

Fotograful este cel care a dat denumirea pozei #pollenpocalypse (#polenapocalipsa)

Gilchrist a povestit CNN că era la volanul mașinii sale când a observat un nor verde-gălbui în aer. „A fost surprinzător să-l vedem atât de sus", a spus el.

Nu e prima dată când vede astfel de nori de polen în Carolina de Nord, dar de la sol este dificil să surprinzi amploarea lor. Așa că fotograful și-a lansat drona. Fotografiile arată ca și cum ar fi fost filtrate pe Instagram. Dar Gilchrist spune că le-a editat doar ușor, înainte de a le posta pe social media.

Gilchrist, care a lucrat de asemenea ca meteorolog și storm chaser (meteorologi și fotografi care urăresc furtunile), a declarat că polenul poate avea concentrații ridicate în aer, în funcție de cantitatea de ploaie din ultima perioadă. În ziua respectivă, aerul a fost uscat și adia briza, ceea ce a contribuit la crearea condițiilor ideale pentru a se aduna granulele de polen.

La două ore după ce a făcut fotografiile, a venit furtuna. Vântul puternic a îndepărtat polenul, iar ploaia torențială a spălat granulele care se așezaseră la sol.

Cantitate mare de polen în aer

A fost cea mai mare cantitate de polen în aer, înregistrată anul acesta. Numarul oficial de granule de polen din Raleigh, Carolina de Nord, oraș situat la aproximativ 20 de mile departare, a fost de 1.778,8 grame pe metru cub de aer, în zia respectivă, conform departamentului de calitate a mediului din Carolina de Nord.

Cantitatea este considerată „foarte ridicată" și depășește maximele pentru acest oraș, din acest an. Granulele de polen din ultima săptămână provin în principal din copacii din zonă, care includ pin, stejar, dud și mesteacăn.

Conform înregistrărilor din ziua respectivă, Raleigh este pe locul cinci la nivelul SUA în ceea ce privește severitatea cantității de polen. În Tulsa, Oklahoma, a fost înregistrată ce amia mare cantitate, urmat de Waco, Texas; Springfield, New Jersey; și Georgetown, Texas.

Nivel de săptămâna trecută nu este cel mai rău înregistrat vreodată de oamenii de știință în Raleigh. În 2010, au înregistrat o cantitate de de 3.524 de granule pe metru cub, aproape dublu față de lunea trecută.

Dar zona Raleigh-Durham nu este cunoscută ca fiind una de coșmar pentru cei care suferă de alergii. În raportul său din 2018 privind „capitalele alergiilor", Fundația pentru astm bronșic și alergie din SUA a clasat Durham pe locul 67 și Raleigh pe locul 92, la nivel național, în ceea ce privește severitatea alergiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel