Președintele Colegiului Medicilor București: De foarte multe ori, lucrurile nu depind doar de doctor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Cătălina Poiană  FOTO: arhivă personală
Cătălina Poiană FOTO: arhivă personală

România are nevoie de medici pregătiți, afirmă președintele Colegiului Medicilor București, dr Cătălina Poiană, într-un mesaj la început de an.

Colegiul Medicilor București. Dr Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Bucureşti spune, într-un mesaj public, că 2020 este "anul de reconstrucţie al relaţiei de încredere dintre medic şi pacient în sistemul de sănătate românesc".

În opinia acesteia, "medicul este şi trebuie să reprezinte un stâlp al societăţii, un reper de încredere, onestitate şi corectitudine. De altfel, aceste valori trebuie să definească şi relaţia dintre medic şi pacientul său pentru că nu trebuie să uităm că un sistem medical înseamnă, deopotrivă, şi medici, şi pacienţi. Această relaţie trebuie să se bazeze pe respect reciproc".

Restul mesajului, potrivit unui comunicat:

”Avem medici responsabili, oameni dedicați profesiei medicale, care își fac datoria cu implicare, competență și corectitudine. Îmi exprim speranța că, împreună cu dumneavoastră - corpul medical - vom putea dezvolta și consolida încrederea care trebuie să stea la baza relației cu pacienții noștri.

Îmi pare rău și, în calitate de președinte al CMMB, îmi prezint scuze față de pacienți și opinia publică în general, pentru situațiile în care anumiți medici au greșit sau nu au avut un comportament adecvat. Cu transparență și responsabilitate putem să schimbăm anumite lucruri care nu merg astăzi bine.

Nu trebuie însă să generalizăm această situație. Avem medici profesioniști, dedicați profesiei medicale, medici corecți și responsabili.
România are nevoie de medici, medicii au nevoie de încrederea pacienților, a societății în general și, doar împreună, medici și pacienți putem să reconstruim și consolida încrederea, bineînțeles cu practicarea unui act medical corect, cu respectarea protocoalelor și a procedurilor aplicabile. Nu trebuie însă să uităm că medicul profesează, iar pacientul este tratat într-un concept ce se numește sistem medical, iar de foarte multe ori, lucrurile depind de infrastructură, dotare și nu doar de medic.

România are nevoie de medici bine pregătiți. Mesajul meu se îndreaptă și către tinerii medici. În 2019, am avut cel mai mare număr de tineri care au intrat în examenul de rezidențiat - am fost acolo în timpul examenului, i-am văzut - și sper ca această importantă resursă umană să aleagă să rămână în țară sau să se întoarcă aici după stagii de perfecționare în străinătate. Iar sistemul de sănătate să le ofere condiții de lucru moderne și un mediu de lucru profesionist.

La începutul anului 2020 doresc să transmit un mesaj de considerație pentru toți profesioniștii din sistemul de Sănătate, cu precădere către membrii Colegiului Medicilor din Municipiul București, care reprezintă cel mai mare număr de medici înscriși într-un colegiu teritorial.

Ca președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, vă asigur de toată susținerea în practicarea unui act medical de calitate, bineînțeles cu resursele și în conformitate cu statutul colegiului și sper că, împreună cu dumneavoastră, vom dezvolta valorile ce trebuie să reprezinte fundamentul relației cu pacienții noștri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel