Prezentator TV, diagnosticat cu cancer în stadiul 2, în direct: Mi-a atras atenția că avea un nodul pe gât

Sonia Baciu |
Data publicării:
prezentator tv diagnosticat cu cancer. FOTO: Freepik @user15327819
prezentator tv diagnosticat cu cancer. FOTO: Freepik @user15327819

Prezentatorul TV a fost diagnosticat cu cancer în stadiul 2. Acesta a primit un altfel de feed-back de la telespectatori, un ”moment de iluminare” care i-a salvat viața.

Prezentatorul unei emisiuni TV, Tarek El Moussa, a fost salvat de către o telespectatoare în urma unui maraton al respectivei emisiuni. Aceasta, o asistentă medicală, a observat un nodul la gâtul lui El Moussa și a contactat producătorii emisiunii pentru a-i sugera un control medical.

”Am observat că, în anumite unghiuri, în anumite momente, mi-a atras atenția că Tarek avea un nodul pe gât și m-am gândit că trebuia să i se aducă la cunoștintă”, a declarat Ryan Reade pentru Today, în urmă cu 7 ani. Și așa a și fost, de altfel, El Moussa a ținut să îi mulțumească asistentei, care i-a oferit un alt fel de feed-back decât se aștepta, însă această notificare a fost ca un ”moment de iluminare”, în contextul în care prezentatorul considera acel nodul doar o masă grasă.

Rezultatele biopsiei au arătat că nodulul și tusea de fumător, înrăit, erau simptomele ale cancerului tiroidian în stadiul 2.

”Lucrul interesant despre cancerul tiroidian este că cel mai adesea apare doar ca o umflătură la gât. De multe ori, analizele de sânge vor fi normale, pacientul se va simți bine. Persoana obișnuită, în momentul în care ajungem la ea, probabil avea cancerul de câțiva ani”, a declarat dr. Michael Yeh, chirurg și profesor la UCLA.

”Am luat decizia de ani încetini, de a nu ne opri. Vom lupta să trecem prin acest cancer, pentru că în momentul în care încetinești este momentul în care devine înfricoșător și începi să devii deprimat”, afirma Tarek El Moussa, după diagnosticare, în 2013. Din anul următor, acesta se află în remisie, adică semnele și simptomele bolii au scăzut sau au dispărut.

1. -imagine fara descriere- (156012791_3366896080077463_4381718834476968807_n_38214700.jpg)Tarek El Moussa. FOTO: Facebook @Tarek El Moussa

”Bărbați care se comportă ca niște bărbați”

În 2020, El Moussa se declara ”mai sănătos decât am fost vreodată în viața mea”, după ce trecuse atât de cancerul de tiroidă, cât și peste cel testicular. De altfel, prezentatorul îi îndeamnă pe bărbați să meargă la medic și să se controleze, pentru orice pare că nu ar fi în regulă.

”Sunt doar bărbați care se comportă ca niște bărbați. Suntem crescuți să păstrăm lucrurile înăuntru, să fim liniștiți și puternici și, de multe ori, asta facem.... Nu am vorbit cu mulți alți bărbați despre asta, dar nu mi-a spus nimeni niciodată să mă verific, și chiar dacă mi-au spus să mă verific, ce să verific? Nici măcar nu știu ce să caut”, a spus El Moussa, legat de cancerul testicular, pentru revista People.

Iar dacă este ceva care trebuie să îi motiveze pe oameni pentru a fi sănătoși acest lucru sunt copiii.

”Nu am mâncat niciodată atât de curat, nu am luat niciodată atât de multe vitamine, nu am făcut niciodată atât de multă mișcare. Așa că am grijă de sănătatea mea. Vreau să trăiesc. Vreau să trăiesc pentru copiii mei. Vreau să trăiesc pentru nepoții mei. Ai o singură viață. Ai doar un singur corp”, a mai spus prezentatorul pentru sursa menționată anterior.

El Moussa are doi copii, iar în această perioadă îl așteaptă și pe al treilea.

Vezi și: Iodura de potasiu. De ce persoanele peste 40 de ani nu pot lua. Farmacist: A venit și ne-a spus - știu de ce nu ne lasă și pe noi, că am trecut prin Cernobîl și suntem deja radiați

Cancerul tiroidian, cauze și simptome

Cancerul tiroidian este cea mai frecventă formă de boală malignă a glandelor endocrine, iar incidența este în creștere. Există mai multe cauze care duc la creșterea numărului de îmbolnăviri, dar, ca urmare a noilor tehnologii ale investigațiilor medicale, cancerul poate fi identificat precoce.

Cancerul tiroidian apare în celulele secretoare tiroidiene. Glanda tiroidă este controlată de hipofiză (glanda pituitară), iar acești hormoni sunt esențiali pentru reglarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a temperaturii corporale și a multor procese metabolice, cu efect direct asupra greutății.

Deși cauzele care duc la apariția cancerului tiroidian nu sunt cunoscute cu exactitate, studiile recente acreditează ideea ca una dintre principalele cauze este o modificare genetică, transmisă de la părinți la copii. Acest risc poate fi evaluat prin teste genetice.

De asemenea, expunerea accidentală la iod radioactiv este o altă cauză care duce la cancer tiroidian, în special la copii și tineri.

Unele boli pot prezenta un risc crescut de apariție a tumorilor canceroase tiroidiene. Cele mai frecvente sunt:

- polipoza adenomatoasă familială, un sindrom care se manifestă prin dezvoltarea polipilor la nivelul colonului și prezintă un risc crescut de apariția cancerului, inclusiv de cel tiroidian;

- sindromul Cowden, care este factor de risc și pentru cancerul de uter și de sân;

- sindromul Carney.

De asemenea, sunt considerate factori de risc bolile tiroidiene care produc creșterea în volum a tiroidei, inclusiv nodulii tiroidieni, chiar dacă doar 5% dintre ei sunt canceroși.

Pe lângă acestea, alți factori de risc, controlabili, sunt:

- expunerea la radiații

- radioterapia la nivelul capului și gâtului

- indice de masă corporală crescut și implicit obezitatea

- deficitul de iod

- excesul de iod.

În stadiile incipiente, cancerul tiroidian nu are simptome, dar una dintre caracteristici este evoluția relativ rapidă a bolii, mai ales în cazul unora dintre forme.

Cele mai importante simptome, care ar trebui considerate un semnal de alarmă, sunt:

- nodulii palpabili la baza gâtului

- tusea persistentă, care nu este asociată cu afecțiuni pulmonare și care nu cedează la tratament simptomatic

- răgușeala, fără ca aceasta să aibă o altă cauză

- durerea în gât,  care nu se ameliorează

- dificultatea la înghițire

- umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului

- diferite simptome neobișnuite, cum ar fi un tranzit intestinal extrem de rapid, înroșirea feșei ca urmare a unui dezechilibru în secreția de calcitonină.

Cancerul tiroidian, diagnostic și tratament

Diagnosticul se pune în urma unor examene fizice și a testelor de laborator, care includ:

-  teste ale funcției tiroidiene, inclusiv un test pentru tiroglobulina, utilizat pentru cancerele papilare sau foliculare;

- ecografia tiroidei;

- scintigrafia tiroidiană;

- biopsia tiroidiană;

- testele pentru identificarea nivelului de calciu și fosfor din sânge;

- verificarea nivelului de calcitonina din sânge;

- laringoscopie, pentru eliminarea altor posibile afecțiuni ale laringelui.

În funcție de stadiul evolutiv al cancerului va fi stabilită și terapia specifică. În majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală este prima etapă a tratamentului și implică îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei, îndepărtarea lobului afectat sau a ganglionilor limfatici afectați.

Această procedură poate duce la eliminarea capacității organismului de a mai produce hormoni tiroidieni, iar medicația cu hormoni suplinește funcția tiroidiană.

De asemenea, dacă este necesar, se urmează terapia cu ion radioactiv (stadiile incipiente) și radioterapia (stadii avansate). În cazul formelor de cancer depistate precoce, pronosticul este bun, cu o rată de supraviețuire de peste 90% în primii 5 ani după tratament, notează National Health Service.

Vezi și: Tiroidita autoimună, afecțiunea care nu se vindecă. Medic: O ținem sub supraveghere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel