Primul medicament personalizat după ADN-ul unui pacient, aplicat unei fetițe

Adisa Codruț / 25 noi 2019 / 12:29
Medicamente
Medicamente

În tratamentul unei fetițe care suferă de o boală neurologică rară a fost folosit primul medicament creat în funcție de ADN-ul micuței.

Medicament, ADN. Primul medicament personalizat în funcţie de ADN-ul unui pacient a fost utilizat în Statele Unite în tratamentul aplicat unei fetiţe în vârstă de nouă ani, diagnosticată cu o afecţiune neurologică rară, potrivit Agerpres.

ADN-ul fetiţei, pe nume Mila Makovec, a fost utilizat în procesul de creare a medicamentului. Medicii care o tratează pe Mila au declarat că acest caz a grăbit dezvoltarea medicamentelor personalizate cu cel puţin zece ani, conform unui articol publicat de The Colorado Sun. Mama fetiţei, Julia Vitarello, a observat simptomele fiicei sale la vârsta de trei ani şi a vizitat o sută de medici şi terapeuţi în decurs de trei ani, însă fără niciun folos.

Vitarello a apelat apoi la reţelele de socializare pentru a strânge fonduri în vederea găsirii unui leac pentru afecţiunea fiicei sale, ceea ce a condus la apariţia Mila's Miracle Foundation şi la strângerea sumei de 3 milioane de dolari. Timothy Yu, specialist în neurogeneticp la Spitalul de Pediatrie din Boston, a fost cel care a creat medicamentul.

La începutul anului 2017, după ce a văzut apelul publicat de Vitarello pe Facebook, Yu a luat legătura cu ea şi a adunat o echipă cu scopul de a o ajuta pe Mila. Între timp, mama fetiţei a găsit o companie producătoare de medicamente din California care putea realiza rapid medicamentul. Însă, în ciuda eforturilor, starea fetiţei s-a deteriorat, iar prognosticul nu este favorabil, au declarat medicii pentru The Colorado Sun.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy