Produsele alimentare pe care le consumăm sunt PREA DULCI. Studiu
Un nou studiu realizat la Centrul Monell a analizat aproape 400.000 de recenzii alimentare postate de clienții Amazon pentru a obține o imagine reală asupra alegerilor alimentelor pe care le fac oamenii....
Consumăm produse alimentare prea dulci, realizăm asta, dar nu conștientizăm. Cam așa s-ar putea rezuma concluziile unui uriaș studiu care a analizat comentariile pe care consumatorii le-au postat la zeci de produse alimentare de pe un uriaș site de vânzări.
„Acesta este primul studiu la o asemenea dimensiune pentru a analiza alegerile alimentare dincolo de constrângerile artificiale din laborator", a declarat autorul principal al studiului, dr Danielle Reed, un genetician comportamental la Monell. „Dulce a fost cea mai frecvent menționată calitate a gustului, iar recenzorii ne-au spus definitiv că alimentele umane sunt prea îndulcite".
Aproape 400.000 de recenzii analizate
Studiul a folosit date postate pe un site cu acces deschis la date pentru a examina 393.568 de recenzii alimentare unice, postate referitor la 67.553 de produse de către un număr de 256.043 de clienți Amazon, de-a lungul a 10 ani. Folosind un program sofisticat de modelare statistică pentru a identifica cuvintele legate de gust, textură, miros, picant, cost, sănătate și servicii pentru clienți, oamenii de știință au calculat numărul de recenzii care au menționat fiecare dintre aceste categorii.
„Citirea și sintetizarea a aproape 400.000 de recenzii ar fi, în esență, imposibilă pentru o echipă umană, dar evoluțiile recente tehnologia informatică ne-au oferit abilitatea de a înțelege atât cuvintele care sunt prezente, cât și semnificația semantică subiacentă", a declarat coautorul de studiu dr. Joel Mainland, neurobiologist olfactiv la Monell.
Concentrarea pe dulceața exagerată a produselor a fost izbitoare, deoarece aproape un procent din recenziile produsului, indiferent de tipul de hrană analizat, foloseau expresia „prea dulce". Când s-au uitat la recenziile care se referă la gustul dulce, cercetătorii au descoperit că dulcele exagerat a fost menționat de 25 de ori mai mult decât recenziile care semnalau că un produs e prea puțin sau insuficient de dulce.
Constatările lor, publicate online în avans față de ediția printată a jurnalului Physiology & Behavior (Fiziologie și Comportament), au arătat că peste 30% din recenziile produselor alimentare de pe Amazon au menționat "gustul", făcându-l astfel cel mai frecvent folosit cuvânt.
11% dintre recenzii spuneau că produsele sunt prea dulci
Următoarea expresie cu pondere majoră a fost gustul dulce, care a fost menționat în 11% dintre recenziile produselor, de aproape trei ori mai des decăt cuvântul amar. Conținutul de sare a fost rar menționat, o constatare oarecum surprinzătoare în lumina preocupărilor legate de sănătatea publică privind excesul de consum de sare la nivel mondial.
Încercând să înțeleagă mai bine diferențele individuale în ceea ce privește modul în care oamenii răspund unui anumit produs alimentar, oamenii de știință au analizat și răspunsurile la cele 10 produse care au primit cele mai multe recenzii – mai precis cel mai mare rating, așa cum este definit de variabilitatea numărului de stele primite de un produs. Cercetătorii au identificat doi factori care au avut tendința de a explica analizele polarizate referitoare la un produs: reformularea produsului și perspective diferite privind gustul produsului. În ceea ce privește gustul, oamenii au evaluat adesea dulceața unui produs diferit. Răspunsul la mirosul unui produs a contribuit, de asemenea, la diferențele de opinie cu privire la un anumit produs.
„Diferențele genetice în gust sau sensibilitatea receptorului olfactiv pot contribui la reacțiile extreme pe care le primesc anumite produse", a explicat Reed
Împreună, descoperirile ilustrează posibilele utilizări ale bazelor mari de date și a receneziilor consumatorilor pentru a avansa în nutriția senzorială, un domeniu în curs de dezvoltare care integrează cunoștințele senzoriale cu nutriția și dietetica pentru îmbunătățirea sănătății.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
