Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Cu o experiență de 60 de ani în medicină, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL,...
În cele șase decenii care au trecut de când Prof. dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a început această meserie, lucrurile s-au schimbat radical.
La începutul carierei sale - arată profesorul - un medic specialist în medicină internă era bun la tot ce te durea. Lucrurile, însă, nu puteau rămâne așa. În principiu, din trei motive: tehnic, științific și clinic.
„Nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate”
„În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu într-un interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.
În cei 60 de ani de activitate, în care n-a lipsit de la nicio reuniune a Societății Române de Cardiologie, a existat un mare moment de cotitură, când lucrurile - spune părintele gastroenterologiei moderne - s-au schimbat total. Care este acesta află din VIDEO:
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.