EXCLUSIV Prof. dr. Alexandru Oproiu, medicină internă specialități
Cu o experiență de 60 de ani în medicină, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL,...
În cele șase decenii care au trecut de când Prof. dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a început această meserie, lucrurile s-au schimbat radical.
La începutul carierei sale - arată profesorul - un medic specialist în medicină internă era bun la tot ce te durea. Lucrurile, însă, nu puteau rămâne așa. În principiu, din trei motive: tehnic, științific și clinic.
„Nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate”
„În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu într-un interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.
În cei 60 de ani de activitate, în care n-a lipsit de la nicio reuniune a Societății Române de Cardiologie, a existat un mare moment de cotitură, când lucrurile - spune părintele gastroenterologiei moderne - s-au schimbat total. Care este acesta află din VIDEO:
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
EXCLUSIV Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
