Progresia demenței, oprită cu un spray nazal cu o combinație de rifampicină și resveratrol. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Soluție administrată nazal. Foto: CDC on Unsplash
Soluție administrată nazal. Foto: CDC on Unsplash

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka City au constatat că o combinație sub formă de spray nazal de rifampicină și resveratrol ar putea opri progresia demenței și îmbunătăți funcția cognitivă, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka City au arătat, într-un studiu de laborator efectuat pe cobai cu modele de boală Alzheimer, demență frontotemporală și demență cu corpi Lewy, că administrarea intranazală de rifampicină și resveratrol în combinație este mai sigură și îmbunătățește funcția cognitivă mai mult decât rifampicina de una singură. Rezultatele cercetării sunt de așteptat să conducă la dezvoltarea unui spray nazal sigur și eficient pentru prevenirea demenței.

Se crede că demența apare atunci când proteinele numite amiloid-β, tau și α-sinucleină se acumulează în creier și formează oligomeri. Un grup de cercetare de la Departamentul de Neuroștiințe Translaționale, Școala de Medicină a Universității din Osaka, a arătat anterior într-un studiu pe șoareci că antibioticul rifampicina elimină oligomerii din creier și îmbunătățește funcția cognitivă. Cu toate acestea, medicamentul a fost asociat cu efecte secundare, cum ar fi afectarea ficatului. Resveratrolul, un antioxidant natural din plante, este folosit ca supliment în Europa și Statele Unite. 

„Pentru a combate efectele secundare negative ale medicamentului existent rifampicina, ne-am gândit să-l combinăm cu efectele hepatoprotectoare ale resveratrolului”, a explicat profesorul Takami Tomiyama, cercetător principal pentru studiul actual.

De data aceasta, grupul de cercetare a administrat o combinație în doză fixă de rifampicină și resveratrol intranazal, timp de cinci zile pe săptămână, timp de un total de patru săptămâni, la șoareci modele de boală Alzheimer, demență frontotemporală și demență cu corpi Lewy, și le-a observat funcțiile cognitive și patologia creierului. 

Rezultatele au arătat că această combinație a îmbunătățit semnificativ funcția cognitivă a șoarecilor, a inhibat acumularea de oligomeri și a restabilit nivelurile de sinaptofizină - proteine presinaptice care facilitează sinapsele neuronale. În plus, nivelurile sanguine ale enzimelor hepatice, un marker al afectării hepatice care în mod normal crește cu rifampicina, au rămas normale în combinația cu doză fixă. În plus, au fost observate niveluri crescute de expresie a factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) în hipocamp, ceea ce nu a fost observat numai cu rifampicină. Aceste rezultate indică faptul că această combinație cu doză fixă este superioară rifampicinei în monoterapie atât în ceea ce privește siguranța, cât și eficacitatea.

Rezultatele acestui studiu (link direct studiu) au fost publicate online în revista științifică elvețiană Frontiers in Neuroscience pe 13 decembrie 2021.

„Numărul de pacienți cu demență a crescut în întreaga lume, unele surse prevăd o dublare a numărului pacienților la fiecare 20 de ani. Cu toate acestea, nu există încă un tratament eficient pentru boală", afirmă Tomohiro Umeda, lector special „Tomohiro Umeda”, autor principal al studiului.

„Studii recente au arătat că anomaliile încep să apară în creierul pacienților cu demență cu mai mult de 20 de ani înainte de debutul bolii”, a continuat el. Prin investigarea acestor noi modalități terapeutice cu medicamentele existente într-un proces numit repoziționarea medicamentelor (drug repositioning), echipa de cercetare speră să diagnosticheze și să prevină demența înainte ca neuronii să înceapă să moară.

Mai mult, pe baza experienței anterioare de cercetare a echipei, administrarea nazală a unei combinații în doză fixă de rifampicină și resveratrol ar crește transferabilitatea medicamentului la creier și ar spori în continuare atât siguranța, cât și efectele medicinale. Doza utilizată în acest studiu a fost de 0,02 mg de rifampicină per șoarece pe zi sau 1 mg/kg/zi presupunând o greutate de șoarece de 20 g. 

„Transformată la o doză umană bazată pe suprafața corpului, aceasta devine 0,081 mg/kg/zi”, precizează prof. Tomiyama, „în prezent, rifampicina este prescrisă la 10 mg/kg/zi ca antibiotic și, în comparație cu aceasta, noi a confirmat un efect la o doză mult mai mică”, a explicat cercetătorul.

Dezvoltarea unei combinații în doză fixă de rifampicină și resveratrol sub formă de spray nazal este în prezent realizată de Medilabo RFP, o companie care provine din laboratorul echipei de cercetare. În urma publicării acestei lucrări, Medilabo RFP a început pregătirile pentru studiile clinice globale. În noiembrie 2021, cu sprijinul Organizației Comerțului Extern al Japoniei (JETRO), Medilabo RFP a înființat o filială în Massachusetts, SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel