Propolisul, inamic pentru răceli, cancer, ulcer și anemie. Cum se consumă, de fapt. Bogdan Pașcu: Tratează cam 90% din boli

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Propolisul - Foto: Freepick @azerbaijan_stock
Propolisul - Foto: Freepick @azerbaijan_stock

Propolisul poate avea unele beneficii semnificative pentru sănătate, atât ca supliment oral, cât și ca tratament topic. Cum se consumă și la ce ajută.

Propolisul este intens folosit în perioada rece a anului. Beneficiile potențiale pentru sănătate ale propolisului includ capacitatea sa de a proteja sistemul imunitar, de a reduce inflamația, de a diminua reacțiile alergice, de a vindeca rănile, de a promova circulația, de a stimula sănătatea ochilor, de a îmbunătăți cunoașterea și de a întări oasele.

Propolisul, cum ne ajută

Bogdan Pascu, apicultor, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt beneficiile pe care propolisul le are pentru organism.

”Propolisul este cel mai puternic antibiotic natural. Tratează cam 90% dintre boli. Se poate consuma fie așa de sine stătător, fie într-un pic de miere sau o bucățică de pâine.

Propolisul ajută la menținerea sănătății și bunăstării generale. Propolisul conţine proprietăţi antioxidante care ajuta la reducerea radicalilor liberi formaţi în organism şi ajuta la susţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Este un lichid multifuncțional. Un alt beneficiu pentru sănătate al propolisului este capacitatea sa de a calma simptomele alergiilor sezoniere.

Propolisul are calități antiseptice naturale. Micronutrienții, vitaminele și mineralele din propolis oferă câteva beneficii excelente pentru sănătate”, a explicat Bogdan Pascu, în exclusivitate pentru DC Medical.

VEZI ȘI: Celula canceroasă, "fomistă" de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul: Substanță radioactivă FĂRĂ alergii. Arată dacă ganglionul e activ și e nevoie urgentă de tratament

Propolisul, ce spun studiile

Propolisul este o sursă excelentă de anumiți polifenoli care se numesc flavonoide. Aceste flavonoide funcționează ca antioxidanți. Flavonoidele și polifenolii pot reduce riscul de a dezvolta anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă.

Prin adăugarea unor cantități mici de propolis în dieta dumneavoastră, puteți crește puterea sistemului imunitar datorită efectelor sale antivirale și antibacteriene naturale. În plus, propolisul poate oferi alte beneficii pentru sănătate.

Propolisul scade riscul de cancer

Unul dintre cele mai importante efecte ale antioxidanților este modul în care reduc riscul de cancer. Acestea ajută la minimizarea radicalilor liberi, ceea ce poate deteriora celulele într-un mod care le face periculoase.

Amestecul antioxidant puternic de propolis pare a fi deosebit de eficient în reducerea riscului de cancer.

Deși trebuie făcute mai multe studii pe această temă, cercetările actuale sugerează că propolisul poate ajuta la reducerea proliferării cancerului și la moderarea răspunsului sistemului imunitar la celulele canceroase.

VEZI ȘI: De ce NU intervenim când vedem hărțuire pe stradă și de ce "femeia e de vină". Ana Măiță, mărturisire: Privirea aia de groază absolută și rușine mă va urmări pentru totdeauna

Propolisul reduce ulcerele

Unul dintre cele mai studiate efecte ale propolisului este activitatea sa antimicrobiană. Ca urmare, propolisul este adesea vândut ca o soluție topică pentru a ajuta la menținerea rănilor curate.

De exemplu, gastrita și ulcerele peptice sunt adesea cauzate de creșterea excesivă a bacteriilor H. pylori. Studiile sugerează că consumul de propolis, cu sau fără miere, poate ajuta la reducerea semnificativă a simptomelor gastritei și ulcerului peptic. Propolisul poate chiar să încurajeze vindecarea.

Propolisul reducerea inflamației

Propolisul poate ajuta la ameliorarea simptomelor mai multor afecțiuni cronice prin reducerea inflamației. Puteți experimenta inflamație cronică alături de multe probleme potențiale de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet zaharat, boli inflamatorii intestinale, și artrită.

Unele studii sugerează că propolisul are proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce ar putea ajuta la scăderea riscului de a dezvolta efecte negative asupra sănătăţii.

Propolisul controlează nivelul zahărului din sânge

Diabetul este o afecţiune gravă care afectează capacitatea organismului de a-ţi menţine în mod corespunzător nivelul zahărului din sânge. Unele studii sugerează că propolisul poate ajuta în acest sens.

Studiile arată că suplimentele de propolis pot reduce semnificativ glicemia à jeun, care sunt un indicator semnificativ al diabetului necontrolat. În timp ce mai multe studii de cercetare trebuie să fie făcute pe acest subiect, rezultatele timpurii sunt promițătoare.

Propolisul scade riscul de anemie

Propolisul este bogat în vitamine din complexul B, care sunt considerați micronutrienți esențiali. Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru a-ți menține corpul să funcționeze bine. Un deficit de vitamina B6, de exemplu, poate duce la anemie - provocând simptome cum ar fi confuzie și depresie. Adăugarea propolisului în dieta ta te poate ajuta să reduci riscul unei deficiențe de complex B și anemie asociată, notează WEBMD.

VEZI ȘI: De ce să îți pui cartof crud pe față. Efecte uimitoare în doar câteva minute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel