Protest SANITAS: Ministerul Sănătății practică aceeași lipsă de comunicare de la începutul pandemiei

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
FOTO: Facebook Federația Sanitas din România
FOTO: Facebook Federația Sanitas din România

Membrii Federației SANITAS au protestat miercuri, 22 iulie, în semn de nemulțumire față de cum sunt tratați angajații din Sănătate și Asistență socială.

100 de angajați, membrii ai Federației Sanitas, în combinezoane medicale și echipați cu măști medicale, viziere și mănuși au traversat Piața Victoriei, între ora 10.00 și 11.00, și s-au îndreptat spre Guvern unde au avut p întâlnire cu premierul Orban căruia i-au expus nemulțumirile lor. Cei 100 au respectat toate măsurile legale de deplasare în spații publice: grupuri de maxim 6 persoane, distanțare socială de 2 m etc., după cum se arată într-un comunicat.

Ce au cerut aceștia:

”Reluarea dialogului social instituționalizat la toate nivelurile. Emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național. Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85%) pentru toți salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți. Adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală: Stabilirea unui normativ de personal specific secțiilor/compartimentelor care tratează în mod direct pacienți cu COVID-19. Reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecție specific patologiei. Asigurarea echipamentelor de protecție adecvate şi suficiente. Identificarea unor forme de recuperare a capacității de muncă a salariaților din sănătate și asistență socială. Creșterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar ca o recunoaștere firească a efortului și meritelor salariaților din sistem. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual. Acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în această perioadă. Identificarea unor soluții pentru corectarea și punerea în aplicare a legislației privind drepturile de natură salarială pentru personalul din asistență socială”.

Premierul Ludovic Orban le-a promis acestora că vor discuta ”zilele următoare” și că va fi prezent și ministrul Sănătăţii.

Sindicaliștii mai precizează:

”Federația SANITAS își asumă această formă pașnică de protest având în vedere că situația epidemiologică actuală continuă să se agraveze, starea personalului medical și auxiliar din sistemul de sănătate și cel de asistență socială este din ce în ce mai dificilă (număr crescut de infectări, epuizare etc.) iar Ministerul Sănătății și alte autorități ale statului continuă să practice aceeași lipsă de comunicare cu partenerii de dialog social manifestată încă de la începutul crizei pandemice”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel