Prunele uscate încetinesc înmulțirea celulor cancerigene. Nu sunt recomandate diabeticilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
prunele uscate - Foto: Freepick
prunele uscate - Foto: Freepick

Prunele uscate sunt considerate un aliment delicios și sănătos care ajută la digestie.

Prunele uscate au un conținut bogat de vitamine, minerale și fibre. Culoarea închisă a fructelor este dată de resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant, care reuşeşte să încetinească înmulţirea celulelor cancerigene sau poate chiar să le şi oprească.

Ajută la digestie

Prunele uscate ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Consumul regulat de prune uscate, datorită fibrelor uscate, a sorbitolului și a compușilor fenonici au rolul de a ajuta la digestie și de a preveni constipația. De asemenea, prunele uscate au un efect benefic asupra bacteriilor intestinale. Fibrele solubile absorb apa pentru a forma o substanţă asemănătoare gelului în interiorul tractului digestiv.

Sorbitolul are efecte laxative naturale. Consumul de prune uscate s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea constipaţiei decât multe alte tipuri de laxative naturale. Este important să reţineţi că un consum prea mare de prune uscate poate duce la efecte nedorite, cum ar fi diareea.

Vezi și: Hormonii fericirii. Cum ne influențează emoțiile

Întăresc oasele

Prunele sunt foarte benefice pentru oase. Acestea conţin vitamina A, care ajuta la refacerea şi creşterea oaselor. Totodată, consumate regulat, acestea ajuta la prevenirea osteoporozei.

Cercetătorii arată că persoanele care consumă zilnic, timp de 3 săptămâni, câte 6 prune uscate au mai puţine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL şi cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

Vezi și: Mucopolizaharidoza, boală genetică. Afectează una din 25.000 de persoane

Prunele uscate combat oboseala

Datorită conținutului de vitamina C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive. De asemenea, aceste fructe uscate au proprietăţi energizante, care alungă oboseala şi senzaţia de stres. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, specialiştii recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetică de cinci ori mai mare decât cele proaspete.

Ajutor în prevenirea cancerului

Studiile de specialitate arată că prunele uscate au proprietăţi anti-cancerigene. Antioxidanţii din ele neutralizează radicalii liberi care altfel ar deteriora ADN-ul celulelor şi stimulează astfel convertirea lor în celule canceroase. De asemenea, s-a mai observat că că prunele uscate duc la un număr mai mare de bacterii intestinale benefice în întregul intestin şi reduc astfel riscul de cancer de colon.

Studiile ştiinţifice au arătat că alimentaţia influenţează atât metabolismul, cât şi compoziţia florei intestinale, motiv pentru care controlul compoziţiei florei intestinale este făcut tot mai mult, pentru prevenirea şi terapia bolilor. Procesele inflamatorii recurente sau chiar permanente stimulează modificări canceroase. Aşadar, specialiştii sunt de părere că prunele uscate pot proteja în mod evident împotriva cancerului colorectal.

Vezi și: Dieta cu nuci. Cum ajută nucile la pierderea greutății

Nerecomandate diabeticilor

Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat, deoarece au o concentraţie mare de glucide. Diabeticii pot consuma prunele uscate într-o cantitate foarte mică. Din cauza glucidelor conținute, și conținutul caloric este mai ridicat decât al altor fructe: 80 calorii/100 grame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel