Cum te descurci izolat în casă cu întreaga familie. Psihologul Cristina Zaharia dă sfaturi

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Psiholog Cristina Zaharia
Psiholog Cristina Zaharia

Psihologul Cristina Zaharia ne învață cum să trecem cu bine peste perioada în care trebuie să petrecem foarte mult timp în familie.

Ce ne facem când, dintr-o dată, ne trezim obligați să stăm în casă, să renunțăm pentru o perioadă la toate activitățile noastre obișnuite.

Ne referim la situația creată de această pandemie, care ne obligă să petrecem foarte mult timp în casă, cu întreaga familie, în condițiile în care majoritatea activităților sunt sistate. Nu mai mergem la serviciu, la școală, stăm cu toții în casă și este evident că în curând apare plictiseala. De aici și până la mici conflicte între membrii familiei mai e doar un pas.

Așadar, psihologul Cristina Zaharia ne explică într-un scurt interviu cum să facem față diferitelor situații care pot interveni în această perioadă, petrecută în casă.

1. Cum facem să evităm plictiseala, când avem de petrecut atât de mult timp în casă, unii cu alții?

Într-o eră a tehnologiei când suntem acaparați de multitudinea ofertantă din mediul online, putem să alocăm timp și celor dragi. Cu „ocazia” autoizolării la domiciliu avem „șansa” să îi redescoperim pe cei dragi. Avem la dispoziție, majoritatea dintre noi, jocuri educațional-recreative: rummy, șah, cărți,etc.

2. Cum ne îmbunătățim comunicarea între frați, mai ales acolo unde aceasta este deja problematică (vârste diferite, sex diferit, evident, preocupări diferite: de aici pot rezulta o serie de neînțelegeri. Cum le manageriază părinții, sau chiar frații între ei)?

Părinții copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani, pot să îi angreneze pe aceștia în jocuri interactive la care să participe și părinții (cu schimbarea „taberelor”). Tata/ fiică - Mamă/ fiu.

3. Cum ne îmbunătățm comunicarea cu părinții, în special la vârsta adolescenței? Să ții în casă un adolescent, fără ocupație, alături de familie, poate însemna ceva extrem de grav pentru un tânăr care tocmai începe să-și descopere personalitatea și să se manifeste ca atare.

Comunicarea este o artă. Cea mai complexă. Aceasta poate fi anevoioasă atunci când te adresezi unui preadolescent sau unui adolescent. Ideal ar fi să îi cunoști nevoile și dorințele pentru a facilita o abordare optimă.

4. Cum gestionăm momentele de conflict din familie ca părinți/adulți? 

Comunicarea amiabilă bazată pe deschidere, respect reciproc și toleranță este cheia închiderii unui conflict. Atât în cazul familiilor unde sunt și copii, cât și în cazul familiilor fără copii. Dacă doi adulți reușesc să gestioneze non toxic neînțelegerile existente și să afle cauzele care stau la baza acestor, atunci relația are șanse de echilibrare. Unde nu există spirit critic și ură... există doar iubire și înțelegere

5. Cum fac tinerii implicați într-o relație amoroasă să nu se plictisească, cum evită rutina?

Depinde de durata relației. Dacă este o relație care datează de 1-3 ani, atunci interacțiunea celor doi care petrec un număr mai mare de 7-10 zile în izolare, poate aduce beneficiul de a se cunoaște mai bine (deoarece relațiile „proaspete” sunt axate îndeosebi pe atracție fizică).

În cazul în care relația este mai lungă de 3 ani, atunci se pot redescoperi și pot avea privilegiul de a comunica mai eficiente pe subiectele „planuri de viitor, managementul neînțelegerilor existente” și, totodată, și-ar putea descoperi hobby-uri comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel