Psilocibina, ciuperca magică, tratament pentru alcoolism. Sunt peste 3,3 milioane de decese în fiecare an din această cauză

Sonia Baciu |
Data publicării:
psilocibina ciuperca magica tratament pentru alcoolism. FOTO: Freepik @freepic.diller
psilocibina ciuperca magica tratament pentru alcoolism. FOTO: Freepik @freepic.diller

Terapia asistată de psilocibină ar putea ajuta la reducerea consumului excesiv de alcool, potrivit unui studiu.

Psilocibina, ciuperca magică, folosită în combinație cu psihoterapia s-a dovedit eficientă în cazul persoanelor care suferă de tulburări ale consumului de alcool, potrivit unui studiu, notează Medical News Today.

Un studiu recent publicat în JAMA Psychiatry a arătat că terapia cu psilocibină, în plus față de psihoterapie, a redus numărul de zile de consum excesiv de alcool și consumul mediu zilnic de alcool la persoanele cu tulburare de consum de alcool în comparație cu un placebo antihistaminic și cu psihoterapia.

Acesta este primul studiu clinic randomizat care arată că psilocibina ar putea ajuta la reducerea consumului excesiv de alcool la persoanele cu tulburări de consum de alcool.

”Constatările noastre sugerează cu tărie că terapia cu psilocibină este un mijloc promițător de tratare a tulburărilor legate de consumul de alcool, o boală complexă care s-a dovedit a fi în mod notoriu dificil de gestionat”, a declarat autorul studiului, dr. Michael Bogenschutz, director al Centrului Langone pentru medicină psihedelică de la Universitatea din New York, într-un comunicat de presă, potrivit MNT.

Două doze de psilocibină administrate la interval de 4 săptămâni au dus la o scădere susținută a consumului de alcool care a durat cel puțin 28 de săptămâni după ultima doză.

Astfel, psilocibina este promițătoare pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina durabilitatea efectelor sale și dozajul adecvat.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei un pahar de vin roșu. Trifan: S-a crezut că 20-30 gr pe zi au factor protectiv pentru bolile cardiovasculare, dar NU

O nevoie de noi terapii pentru tulburările date de alcool

La rândul său, dr. Jennifer Mitchell, profesor de neurologie la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru sursa menționată anterior că ”avem o nevoie serioasă de noi terapii pentru tulburările legate de consumul de alcool și ne-am putea imagina că un compus care reușește să limiteze cu succes consumul de alcool și depresia s-ar putea dovedi eficient și pentru indicațiile conexe de sănătate mintală”.

1. -imagine fara descriere- (301725862_1771518349847641_6016659660215630079_n_41928000.png)Psilocibina - Foto: Instagram @Mihaela Bilic

Ce este alcoolismul și cum se manifestă

Alcoolismul, tulburarea a consumului de alcool, este o afecțiune care se manifestă prin faptul că o persoană simte dorința/nevoia fizică de a consuma alcool, chiar dacă acesta are un impact negativ asupra vieții sale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global sunt peste 3,3 milioane de decese în fiecare an ca urmare a consumului dăunător de alcool.

Potrivit unor date publicate, recent, în The Lancet, consumul de alcool este cauza a 7,4% dintre decesele cauzate de cancer.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool este definit ca 2 băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi, sau mai puțin pentru femei. Consumul excesiv de alcool este definit ca 15 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru bărbați și 8 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru femei.

Vezi și: Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer

Tulburarea de consum de alcool este clasificată în funcție de numărul de simptome, astfel:

- ușoară, pacientul prezintă 2-3 simptome;

- moderată, pacientul prezintă 4-5 simptome;

- severă, pacientul prezintă mai mult de 6 simptome.

Simptomele alcoolismului sunt de natură comportamentală și fizică.

Schimbările de comportament ale persoanei afectate de tulburarea consumului de alcool se manifestă astfel:

- băut singur sau în secret

- incapacitatea de a limita cantitatea de alcool consumată

- incapacitatea de a-și aminti diverse lucruri

- iritabilitate dacă este apostrofat sau nu are la dispoziție alcool

- pierderea interesului pentru pasiunile anterioare

- nevoia de a bea

- ascunderea alcoolului de celelalte persoane

- dacă nu bea se confruntă cu simptome precum: greață, transpirație, agitație

- în cele mai grave situații se pot dezvolta simptome psihiatrice, notează Healthline.

În rândul simptomelor fizice ale consumului de alcool se numără:

- vorbirea neclară

- încetinirea reflexelor

- capacitatea scăzută de a controla mișcările corpului

- dificultăți de concentrare

- pierderi de memorie

- mahmureală

- piele uscată, păr fragil, unghii fragile, efecte ale deshidratării din cauza alcoolului

- pierdere în greutate

- îngălbenirea ochilor și a pielii din cauza leziunilor hepatice.

Pe termen lung, alcoolismul are o serie de efecte cu impact asupra sănătății și calității vieții. Astfel, cele mai importante sunt:

- dependența de alcool

- insomnia

- leziunile hepatice (ciroza)

- leziuni cerebrale

- pancreatită

- hemoragii gastro-intestinale

- demența

- creștere a tensiunii arteriale

- creșterea riscului de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare

- consumul excesiv de alcool poate duce la comă

- se poate ajunge la o subțiere a oaselor, deci un risc crescut de fracturi

- risc mai mare de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

Psilocibina, ciuperca magică, și efectul asupra depresiei. Cercetătorii consideră tratamentul ”de viitor”

Tratamentul cu psilocibină psihedelică - cunoscută și sub numele de ciuperci magice - ar putea duce la ameliorarea simptomelor depresiei, potrivit unui mic studiu publicat în revista Nature, notează WebMD. 

Cei care suferă de depresie nu ar trebui să își administreze singuri acest medicament, au scris cercetătorii, menționând că în respectivul studiu au fost implicate atât scanări ale creierului cât și profesioniști în domeniul sănătății mentale. 

Totodată, acestea susțin că tratamentul ar putea fi promițător pentru viitor.

”Depresia este o afecțiune de sănătate mentală foarte răspândită, a cărei incidență a crescut în timpul pandemiei COVID-19”, au scris aceștia, potrivit sursei citate. ”Cu toate acestea, chiar și cele mai performante medicamente antidepresive prezintă o eficacitate modestă, efecte secundare non-neglijabile, probleme de întrerupere și rate ridicate de recidivă, subliniind necesitatea unor tratamente noi și îmbunătățite”. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care este pericolul vărsăturilor în cazul unui consum exagerat de alcool. Pasul de la intoxicație la coma alcoolică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel