Radioterapia: mari limitări în domeniu. Mulți pacienți merg în străinătate

Steluța Indrei |
Data publicării:

Un număr important de substanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România, afirmă doctor Raluca Mititelu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Nucleară şi Imagistica Moleculară.

Un număr important de substanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România - radiofarmaceuticele marcate cu Indiu, 123I-Ioflupan (DatScan pentru diagnosticul bolii Parkinson), kitt-urile pentru scintigrafie cerebrală de perfuzie sau pentru examenele PET cerebrale de diagnostic al bolilor neurodegenerative, radionuclizi utilizaţi în terapie ca 223-Radiu sau 177 - Lutetiu. Lista poate continua, şi importantă este menţionarea faptului că aceste substanţe sunt disponibile şi autorizate în alte ţări ale UE dar din diverse motive nu sunt disponibile pentru pacienţii noştri. Sunt proceduri greoaie şi costisitoare de autorizare a utilizării acestora în laboratoare, costuri ridicate de obţinere a autorizărilor de la ANMDM", a declarat dr. Raluca Mititelu, medic primar Medicină Nucleară în cadrul Centrului Integrat de Medicină Nucleară al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila", citat de un comunicat.

Medicul afirmă că "alte limitări" sunt reprezentate de constrângerile financiare care au dus "la închiderea unui mare" număr de laboratoare de medicină nucleară din sistemul public în ultimii ani, dar şi de absenţa reînnoirii echipamentelor în multe din laboratoarele din sistemul public.

Un singur PET - CT, disponibil la stat

În România există în prezent 33 de laboratoare de medicină nucleară (24 în sistem public, 9 în sistem privat). În aceste laboratoare îşi desfăşoară activitatea cca 60 de medici specialişti şi primari. Sunt disponibile nouă echipamente PET - CT (unul singur în sistemul public, opt în privat) şi 7 SPECT-CT. În doar patru din centrele de Medicină Nucleară din ţară se efectuează terapie radioizotopică. Cele mai mari limitări ale domeniului sunt de departe reprezentate de accesul limitat la substanţele radiofarmaceutice. Pentru medicina nucleară convenţională se utilizează în prezent doar 99m - Tc şi 131 - I iar pentru PET - CT exclusiv 18F - FDG. Cele patru centre de terapie radionuclidica efectuează aproape exclusive terapia patologiei tiroidiene cu 131 - I, în foarte puţine cazuri terapie paliativă a metastazelor osoase cu 89 - Sr. Alte limitări sunt reprezentate de constrângerile financiare care au dus la închiderea unui mare număr de laboratoare de medicină nucleară din sistemul public în ultimii ani, absenţa reînnoirii echipamentelor în multe din laboratoarele din sistemul public. (...) Alte limitări ale dezvoltării şi utilizării domeniului sunt reprezentate de preţul foarte redus de decontare al investigaţiilor de medicină nucleară de multe ori sub preţul de cost al investigaţiei în sine şi al substanţelor utilizate", afirmă dr. Raluca Mititelu.

Potrivit acesteia, un număr de investigaţii investigaţii "esenţiale" pentru stabilirea progresului sau răspunsului la tratament "nu sunt decontate de Casa de asigurări de Sănătate şi nici prin programe ale Ministerului Sănătăţii", între exemple fiind scintigrafia cu receptori somatostatinici sau terapia tumorilor hepatice cu microsfere radiomarcate.

Mulți pacienți merg în spitale din străinătate

"Din acest motiv în multe cazuri pacienţii se adresează centrelor medicale din afara ţării, cu costuri uriaşe atât în ceea ce priveşte rambursarea ulterioară, dar şi în ceea ce priveşte costurile suportate de familiile aparţinătoare, deja împovărate de îngrijirea unui membru al familiei suferind de o boală gravă. Decontarea procedurilor PET-CT doar pentru indicaţii oncologice limitează drastic utilizarea metodei în cardiologie şi neurologie. (...) Absenţa de pe piaţa românească a altor radionuclizi şi substanţe trasoare limitează mult posibilităţile diagnostice şi terapeutice ale acestei metode", spune doctorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel