Radonul din birouri, cât ne afectează sănătatea. Dezbatere la Cluj

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cercetători de la UBB au făcut prima hartă a radonului din apă și sol, din România  FOTO: pixabay.com
Cercetători de la UBB au făcut prima hartă a radonului din apă și sol, din România FOTO: pixabay.com

Cercetători de la UBB Cluj organizează joi, 7 noiembrie, de Ziua Europeană a Radonului, o dezbatere despre radonul din clădirile cu acces public și de la birouri.

Radon, case, sănătatea. Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, împreună cu Centrul pentru Cercetări aplicate de Mediu și Laboratorul de Încercări Radon „ Constantin Cosma" (LiRaCC) din cadrul UBB Cluj, organizează joi, 7 noiembrie, la ora 11.00, dezbaterea „Controlul radonului în clădiri cu acces public și cu locuri de muncă din România în contextul legislativ actual".

Evenimentul se desfășoară pe 7 noiembrie, de Ziua Europeană a Radonului și pune accentul pe problema radonului în contextul normativelor europene şi naţionale de securitate privind expunerea populaţiei la radon. Manifestarea se doreşte a fi un dialog între reprezentanți ai autorităților centrale şi locale, mediului academic, industriei construcțiilor civile, mediului de afaceri și public.

”Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante, prevede obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon din clădiri, atât rezidenţiale, cât şi de interes public/privat. Actele normative de transpunere a acestei directive în legislația națională, HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului Naţional de Acţiune la Radon (PNAR) și Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 185/22.07.2019 privind Metodologia pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă, impun ca obligativitate, într-un termen foarte scurt, realizarea măsurătorilor de determinare a concentraţiei de radon în aerul din interiorul tuturor clădirilor cu acces public şi cu locuri de muncă de pe teritoriul României”, mai arată reprezentanții UBB, potrivit unui comunicat.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel