Rafila, despre lipsa anestezicului de la Constanța: Este o problemă organizatorică. MS nu are cum să achiziționeze pentru spitale

Sonia Baciu |
Data publicării:
rafila despre lispa anestezicului. FOTO: Freepik @wavebreakmedia
rafila despre lispa anestezicului. FOTO: Freepik @wavebreakmedia

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a reacționat în legătură cu suspendarea intervențiilor chirurgicale ca urmare a lipsei unui medicament necesar la anestezie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a reacționat după ce conducerea Spitalului Județean din Constanța a anunțat suspendarea operațiilor care nu sunt urgente din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor.

”Este vorba despre o dispoziție internă a Spitalului din Constanța, un spital aflat în subordinea Consiliului Județean Constanța, în care există o recomandare din partea unui șef de secție de Terapie Intensivă de temporizarea intervențiilor și realizarea de intervenții chirurgicale doar la urgență.

Mie mi se pare puțin ciudată această situație, chiar dacă discutăm de un medicament pentru care există o problemă temporară generată de o problemă de producție, este realizată la compania Zentiva, este vorba de un produs banal, obișnuit pentru intervențiile chirurgicale, se numește Miostin, și faptul că la Zentiva nu se poate produce acest medicament timp de 3-4 luni, nu înseamnă că activitatea chirurgicală trebuie în vreun fel suspendată, ea se referă doar la urgențe. Și vă spun acest lucru pentru că, pe de o parte, orice spital mare trebuie să aibă o rezervă dintr-un produs care se folosește pe scară largă, se folosește zilnic la aproape toate intervențiile chirurgicale, iar pe de altă parte există și un produs care poate să înlocuiască acest Miostin, care chiar dacă este mai scump nu cred că ajunge a o sumă care să pună în balanță viața unui pacient.

Adică dacă pentru Miostin era undeva în jur de 25 de lei costul, pentru varianta de înlocuire este de 200 de lei. Nu cred că în economia spitalului, acești 200 de lei pentru o perioadă limitată de timp, mai ales că noi am făcut toate demersurile ca într-una maximum 2 săptămâni să existe din nou acest produs pe piață, prin importul din altă țară. Nu cred că se pune problema așa, este o problemă mai degrabă de organizare internă a spitalului decât o problemă generală, la nivelul țării”, a declarat Rafila, la Digi 24.

Totodată, ministrul a explicat faptul că a avut discuții cu prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei de Specialitate Terapie Intensivă de la Ministerul Sănătății și lucrurile, ”de exemplu, la Timișoara, nu sunt în niciun fel ca cele de la Constanța. De asta vă spun, mai degrabă este o problemă de organizare decât de lipsa acestui produs”.

MS nu poate achiziționa medicamente pentru spitale

 Întrebat dacă va ajuta spitalul cu spijin financiar pentru achiziționarea medicamentului de înlocuire, acesta fiind subiectul atins de către conducerea deSpitalul din Constanța, ministrul a afirmat că ”era normal să existe un stoc mai mare, medicamentul este destul de ieftin, iar faptul că mai au doar 50 de fiole, mie mi se pare o problemă organizatorică. (...) Ministerul Sănătății, chiar dacă ar dori nu are cum să achiziționeze pentru spitale.

Este o problemă care este foarte clară. Spitalele se finanțează pe baza serviciilor pe care le desfășoară și pe baza veniturilor proprii, nu există un sistem prin care Ministerul Sănătății să achiziționeze și să trimită aceste medicamente. Mai mult, cred că managerul putea să contacteze și alte unități sanitare care ar fi putut să transfere aceste fiole.

Dar o să o facem noi, săptămâna viitoare, am demarat procedurile, Autorizația pentru Nevoi Speciale, care să permită aducerea în țară a unei cantități suficiente până la reluarea producției de către compania Zentiva”, a mai spus ministrul.

Zentiva, reacție după suspendarea producției

”În calitate de producător al medicamentului Miostin (cu substanţa activă neostigmină), vă comunicăm că, imediat ce am luat decizia opririi producţiei medicamentului din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit, am informat autorităţile din domeniul sănătăţii, ANMDMR şi Ministerul Sănătăţii, precum şi profesioniştii din domeniul medical.

Am tratat cu toată seriozitatea problema legată de întreruperea temporară şi am făcut toate demersurile pentru a urgenta reînceperea producţiei, în cele mai bune condiţii de siguranţă, pentru a asigura necesarul pacienţilor”, a trasmis, duminică, Zentiva, într-un comunicat de presă, potrivit presei din Constanța.

De asemenea, compania a precizat că a finalizat producţia a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele proprii la finalul săptămânii trecute.

”Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului şi sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor”, a mai precizat compania.

Vezi și: Virus modificat genetic, terapie promițătoare împotriva cancerului. Medic: Medicina în oncologie este efectiv revoluționară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel