Virus modificat genetic, terapie promițătoare împotriva cancerului. Medic: Medicina în oncologie este efectiv revoluționară

Sonia Baciu |
Data publicării:
virus modificat genetic terapie promitatoare impotriva cancerului. FOTO: Freepik @mari_draiser
virus modificat genetic terapie promitatoare impotriva cancerului. FOTO: Freepik @mari_draiser

Un virus modificat genetic și injectat în celulele canceroase este considerat o ”terapie revoluționară”.

Un virus herpetic modificat s-a dovedit a fi promițător în ceea ce privește distrugerea celulelor canceroase, iar la un pacient boala a dispărut complet. Pacienții au fost injectați cu un medicament care era o formă slăbită a virusului herpes simplex, care a fost modificat pentru a distruge tumorile, notează SkyNews.

Medicul oncolog Daniela Vasile a explicat, la Digi 24, cum funcționează această terapie, pe care o consideră revoluționară, dar a ținut să sublinieze că acest studiu este unul de primă fază, fiind nevoie de mai mult timp până să fie aprobat, iar medicamentul să fie utilizat la scară largă.

”Știm că terapiile oncologice s-au îmbunătățit foarte mult, într-un timp relativ scurt și trebuie să fim realiști și să vedem că deja lucrăm cu medicamente la nivel european, respectiv imunoterapie, terapie țintită generic, combinate cu cele pe are le știm, radioterapie, chimioterapie și chirurgie oncologică.

Eforturile care s-au făcut în ultima perioadă s-au văzut atât asupra supraviețuirii pacienților, a creșterii progresiei, a intervalului de progresie a bolii și a calității vieții acestora.

Ce pot să spun este că acest studiu, care a fost expus la Congresul European de Cancer care a avut loc luna aceasta, este un studiu destul de promițător, dar este un studiu de fază 1.

Atunci când inventezi un medicament, un drog, o substanță se fac studii în diferite etape: un studiu de fază 1, 2, 3 și, respectiv, 4. Acest studiu este un studiu de fază 1, care este făcut de Institutul de Cercetare a Cancerului de la Londra și de Fundația The Royal Marsden, acest colectiv condus de prof. Harrington a făcut un studiu de fază  unde a observat micșorarea tumorii atunci când este injectată cu un virus modificat genetic. Este un lucru extraordinar și îmbucurător, nu la toți pacienții, bine-înțeles.

Trebuie să spunem că pacienții care au participat la studiu aveau anumite tumori, respectiv de glande salivare, de ochi samd, și erau pacienți aflați în stadii avansate de boală, care nu prea mai aveau variante de tratament și care nu mai răspundeau nici la imunoterapie. 

Și totuși, această observație a fost evidentă. Lucru, iarăși, îmbucurător a fost că și pacienții cărora li s-a administrat acest virus modificat, precum și imunoterapii, și acestea au avut un beneficiu, cu niște reacții secundare minore”, a explicat dr. Daniela Vasile, medic oncolog, la Digi 24.

Oncolog: ”Medicina în oncologie este efectiv revoluționară”

Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul oncologie, medicul susține că ceea ce se încearcă, iar rezultate se văd deja, este un lucru promițător, susținând că această ramură a medicine a avut parte de o multitudine de terapii, dar că este nevoie de timp până la obținerea unui rezultat final.

”Ce pot să spun este că necesită niște studii mult mai complexe, mai aprofundate, câțiva ani de așteptare, cu siguranță. În ritmul în care se aprobă la noi noile terapii, cred că nu va fi o problemă evidentă de acces la un eventual nou medicament, dar deocamdată așteptăm să fie perfecționat, adus într-o formă de testare clinică.

Suntem de abia la început, dar este o terapie promițătoare. Acest virus modificat, foarte frumoasă ideea și extraordinară, din punctul meu de vedere, am 32 de ani de meserie și, credeți-mă, medicina în oncologie este efectiv revoluționară și cu niște cuceriri terapeutice extraordinare”, a spus medicul, care a explicat modul în care acționează virusul asupra celulei canceroase.

”Pătrunde în celula canceroasă și o omoară și mai face un lucru: stimulează sistemul imunitar să lupte cu celula canceroasă, adică acționează pe două căi. Dacă vreți, așa zis local, și cealaltă parte acționând la nivel general, pe sistemul imunitar”, a mai spus medicul.

Totodată, specialistul în oncologie a întărit ideea necesității în așteptarea rezultatelor finale. ”Vor mai trebui studii, acestea se fac în timp, în ani, pentru că se iau loturi de pacienți, anumiți  pacienți, cu anumite criterii, se fac testări privind dozele, efectele secundare, siguranța medicamentului. Deocamdată au fost făcute teste pe cancerele din zona cap-gât, glandă salivară, ochi, esofag. Rămâne de văzut ce loturi de pacienți vor înrola, dar este o nouă abordare terapeutică, ce cu siguranță va fi un câștig”, a concluzionat oncologul.

Herpes simplex, ce este și cum apare

Herpes simplex este un virus ADN care provoacă leziuni sub forma de vezicule grupate în buchet, umplute cu lichid, în și în jurul gurii. Herpesul poate apărea și în diferite părți ale corpului, cel mai frecvent pe organele genitale.

Există două tipuri de virus herpes simplex:

VHS-1 - provoacă în primul rând herpes oral (mai rar poate apărea și la nivel genital), manifestându-se prin leziuni în jurul gurii și pe față, fiind responsabil de aproximativ 80% din cazurile de infecții herpetice orale;

VHS-2 este, în general, responsabil pentru focarele de herpes genital.

În prezent, nu există vreun leac pentru acest virus. Tratamentul se concentrează pe eliminarea leziunilor și limitarea focarelor, iar acesta se efectuează la domiciliu.

Tratamentul include medicamente pentru combaterea febrei, pentru vindecarea rănilor locale și un aport ridicat de fluide.

Vezi și: Herpesul: cauze și simptome. STRESUL poate declanșa activarea sa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel