Recuperare, handicap locomotor, copii: unde se ridică primul spital pentru aceștia

Adisa Codruț |
Data publicării:
Salon de spital    FOTO: pexels.com
Salon de spital FOTO: pexels.com

Primul spital din România adresat recuperării copiilor cu handicap locomotor se va ridica în Alba Iulia, cu peste 3 milioane de euro.

Recuperare, handicap locomotor, copii. La Alba Iulia se va construi primul spital din țară destinat recuperării copiilor cu handicap locomotor. Noua unitate medicală va avea ca activitate evaluarea, diagnoza şi intervenţia timpurie, recuperarea medicală pentru copii, terapia şi reabilitarea post-traumatică şi post-operatorie, ortopedie şi neurologie pediatrică. Se estimează că 150 de copii vor putea beneficia zilnic de tratament, dintre care 50 cu internare, informează Agerpres.

Acest spital pentru copii cu dizabilități locomotorii este un proiect realizat de o companie privată din județul Alba în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală "Maria Beatrice" din Alba Iulia. Se va clădi pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, pe un teren de 6.000 de metri pătraţi.

Ca dotări, centrul va avea trei bazine de apă, acoperite, cu specific terapeutic pentru copii, terapia asistată de animale şi terapie prin joacă în natură, prin amenajarea unui parc specific dedicat. Vor fi cel puțin 150 de angajați.

Recuperare, handicap locomotor, copii: unic în țară

„Pe banii companiei, şi ai familiei mele dacă va fi cazul, se va construi acest spital, care va arăta 'într-un fel'. El (...) va fi ridicat integral până la sfârşitul acestui an. (...). Ne-am propus să îl terminăm până în 2021, cu absolut tot (ce înseamnă dotare – n.r.). (...) Ne-am angajat să-l facem şi cât va costa atât vom plăti, asta e clar", a declarat, joi, 6 iunie, Ioan Popa, managerul companiei private din Alba care s-a angajat să construiască spitalul.

Potrivit acestuia, noua unitate medicală va fi singura de acest gen din țară, iar la construcția ei se vor investi peste 3 milioane de euro.

Lucrările au început deja la acoperişul Modulului 1 şi au început săpăturile pentru Modulul 2 al construcţiei.

Recuperare, handicap locomotor, copii: internat cu o rudă

Copilul va fi internat într-o cameră alături de o rudă. „Pentru noi, este foarte important ca copilul să fie înconjurat de familie şi să aibă toate facilităţile pe care el le-ar avea acasă, pentru că tratamentul pleacă de la starea lui de bine. (...) Fiecare cameră şi fiecare baie este accesibilizată pentru cărucior. Există posibilitatea şi de a servi masa", a afirmat preşedintele Asociaţiei „Maria Beatrice", Sebastian Onac.

Serviciile vor putea fi decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate sau printr-un parteneriat cu primăria din zona de reşedinţă a copilului beneficiar şi va exista şi coplată, a mai precizat Onac.
Odată terminate lucrările de construcție a spitalului, acesta va rămâne în folosul Asociaţiei „Maria Beatrice" cu anumite condiţii, printre care și aceea că nu poate fi vândut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel