Remedii NATURALE pentru greață. Cauze, simptome și leacuri de casă

Dana Lascu |
Data publicării:
Greata poate fi tratată cu câteva remedii naturale pe care le avem în casă. Foto: Pexels
Greata poate fi tratată cu câteva remedii naturale pe care le avem în casă. Foto: Pexels

O afecțiune obișnuită care afectează majoritatea oamenilor la un moment sau altul din viața lor, greața este definită în dicționar foarte bine, ca „senzație neplăcută, adesea însoțită de vărsături”. 

Cauze frecvente pentru greață

Nu există un motiv specific pentru greață. Poate însoți o varietate de boli, începând cu cele mai frecvente - sarcina. Greașa de dimineață este un fenomen obișnuit în primul trimestru de sarcină și poate dura uneori pe parcursul întregii sarcini până la nașterea bebelușului. 

Răul de mișcare este un alt motiv comun pentru greață. Indiferent dacă mergi la drum lung cu mașina, mergi cu barca ori vaporul, zbori sau călătorești cu trenul, această mișcare poate determina greața. Consumul prea mult de alcool, intoxicația alimentară și alte probleme gastro-intestinale pot duce la greață, din cauza tulburărilor la nivelul stomacului. 

Când organele abdominale superioare sunt afectate, de obicei provoacă greață. Acestea includ esofagul, intestinul subțire, ficatul, pancreasul și vezica biliară. 

Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, greață - medicamentele pentru chimioterapie pentru pacienții cu cancer sunt deosebit de dure, iar greața este unul dintre efectele secundare însoțite. 

În anumite cazuri, creierul trimite și stimuli care provoacă greață. Deci stresul și tulburările emoționale, tumorile cerebrale și unele afecțiuni psihologice pot fi, de asemenea, responsabile de greață.

Simptome de greață

Persoanele cu greață au senzația de vomă, dar nu vomită de fapt decât dacă greața este foarte acută. Așadar, greața poate varia de la o senzație ușoară inconfortabilă până la o stare agitată în stomac care face dificilă chiar vorbirea. De asemenea, poate fi - dar nu neapărat - însoțită de simptome precum amețeli, uscăciunea gurii, tulburări de digestie și diaree, dureri în piept și transpirații. În funcție de cât de grave sunt aceste simptome, puteți cere ajutor medical sau puteți încerca câteva remedii simple la domiciliu pentru a le ameliora.

Remedii de casă pentru greață

Ghimbir

Este unul dintre cele mai vechi remedii pentru greață din lume, fiind folosit de peste 2000 de ani în diferite culturi și medicamente tradiționale. În anul 2000, un studiu efectuat în Marea Britanie la Școala de Medicină Postuniversitară și Științe ale Sănătății arată că ghimbirul poate atenua greața cauzată de stimuli diferiți, cum ar fi rpul dat de sarcină, chimioterapia și răul de mare. Puteți fie să sugeți o bucată de ghimbir, să vă faceți o infuzie de ghimbir fierbând o bucată de rădăcină proaspătă, tăiată sau rasă, uscată sau din praf, sau chiar puteți să adăugați ghimbir la mâncare. Atenție, însă, ghimbirul trebuie consumat în cantități moderate dacă sunteți gravidă sau dacă sunteți predispus la scăderea tensiunii arteriale. O cantitate ideală de consumat este de aproximativ 1 g de ghimbir pe zi.

Lămâie

După ghimbir, lămâia este una dintre cele mai bune remedii pentru greață. Reglează aciditatea, echilibrând nivelurile de pH ale corpului. Acizii neutralizanți creează bicarbonați în stomac și pot vindeca greața mai eficient decât majoritatea remediilor casnice. Feliați o lămâie, presărați puțină sare pe feliuțe (cu excepția cazului în care aveți tensiune arterială crescută, caz în care ar trebui să evitați sarea) și sugeți lămâia. Acest lucru oferă o ușurare instantanee. De asemenea, puteți amesteca sucul unei lămâi într-o ceașcă de apă sau sifon și să-l beți. În timp ce lămâia este cea mai frecvent utilizată, alte fructe citrice precum grapefruitul, portocalele și chiar kiwi sunt la fel de eficiente pentru greață.

Mentă

Ceaiul de mentă, bomboanele de mentă și parfumul uleiurilor esențiale de mentă sunt toate eficiente pentru a elimina greața. Chiar și mestecarea frunzelor proaspete de mentă se dovedește a avea un efect calmant asupra simptomelor de greață. Dacă greața dvs. este legată de stres, puteți înlocui uleiurile esențiale de mentă cu uleiuri de lavandă. Parfumul uleiurilor de lavandă are un efect calmant instantaneu și trimite la creier stimuli care ameliorează greața. De asemenea, puteți dormi cu o pernă parfumată cu lavandă.

Condimente indiene:

- Fenicul: poate fi utilizat pentru greață, datorită constituenților săi anestezici care reduc starea de rău. De asemenea, conține un compus numit anetol, care este un fitoestrogen care previne aciditatea, flatulența și problemele care o însoțesc, cum ar fi greața. Mestacți semințe de fenicul în cantități mici sau fierbeți-le în apă, strecurați-le, răciți-le și continuați să sorbiți ceaiul pe parcursul zilei.

- Scorțișoara: are proprietăți antibacteriene și antivirale, făcând-o ideală pentru a vă curăța sistemul și a scăpa de orice probleme gastro care cauzează greață. Are substanțe chimice numite catechine, care sunt deosebit de utile. Utilizați un sfert de linguriță pudră de scorțișoară amestecată într-o ceașcă de apă caldă și beți pentru beneficii maxime.

- Cuișoarele: au, de asemenea, proprietăți aromatice liniștitoare. Vă puteți prepara o infuzie cu cuișoare sau puteți mesteca alternativ 1-2 pentru ameliorarea starea de greață. De asemenea, puteți inhala doar ulei de cuișoare.

Vitamina B6

Ducesa Kate Middleton a folosit-o mult atunci când, la fiecare dintre cele trei sarcini ale sale, a suferit de Hyperemesis Gravidarum – forma gravă de greață la gravide. Vitamina B6 ne ajută corpul să metabolizeze anumiți aminoacizi, ceea ce la rândul său reduce greața.  Dar nu luați suplimente fără acordul medicului, ci mai bine mâncați alimentele bogate în vitamina B6: fasole, mazăre, sfeclă roșie, brânză de vaci, banane și pește. O dietă bogată în proteine și cu conținut scăzut de carbohidrați va ameliora greața.

Hidratare

Beți multe lichide pentru a vă menține hidratat, pentru că deshidratarea crește greața. Beți apă, precum și ceaiuri de mușețelul și menta care au beneficii anti-greață. Circa 3-4 cani de ceai pe zi. 

Gustări cu amidon

Alimentele cu amidon, cum ar fi biscuiții uscați, pâinea prăjită și sărățelele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de greață. Acest lucru se datorează faptului că amidonul absoarbe acizii stomacului care ar putea să vă proucă greața. Pentru o opțiune mai sănătoasă, puteți consuma niște fulgi de ovăz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel