Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer. Niciodată nu este prea târziu să te lași

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fumatul ucide anual milioane de persoane
Fumatul ucide anual milioane de persoane

Renunțarea la fumat reduce riscul de apariție a cancerului pulmonar prin promovarea dezvoltării celulelor pulmonare „protectoare”, susțin cercetătorii într-un studiu recent.

Oamenii de știință au descoperit că renunțarea la fumat poate stopa deteriorarea plămânilor și permite noilor celule sănătoase să reînnoiască mucoasa căilor respiratorii.

Echipa de cercetători de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie și University College London (UCL) a descoperit că, în comparație cu fumătorii, persoanele care au renunțat la acest obicei aveau un număr mai mare de celule pulmonare „sănătoase genetic". Aceste celule, spun cercetătorii, prezintă un risc mult mai redus de a se dezvolta în cancer și evidențiază beneficiile stopării fumatului.

„Persoanele care au fumat foarte mult timp, 30, 40 sau mai mulți ani, îmi spun adesea că este prea târziu pentru a renunțat la fumat, că răul e deja făcut", a declarat doctor Peter Campbell de la Institutul Wellcome Sanger, autor principal al studiului publicat în jurnalul științific Nature.

Niciodată nu e prea târziu să te lași de fumat

„Ceea ce este atât de interesant la studiul nostru este faptul că demonstrează că niciodată nu este prea târziu să renunțăm - unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de țigări de-a lungul vieții, dar în câțiva ani după ce au renunțat multe dintre celulele ce căptușesc căile respiratorii nu au mai prezentat nicio dovadă de deteriorare provocată de tutun", a explicat cercetătorul.

Se estimează că aproximativ 72% din cele 47.000 de cazuri de cancer pulmonar înregistrate anual în Marea Britanie sunt cauzate de fumat, notează Press Association și Agerpres.

Totuși, deși renunțarea la fumat poate reduce riscul de cancer, cercetătorii au subliniat că se menține în continuare riscul de deteriorare permanentă în profunzime a plămânilor, care poate conduce la boli pulmonare cronice.

În plus, doctor Kate Gowers din cadrul UCL, a precizat că și celulele pulmonare sănătoase pot conține mii de mutații genetice care ar putea fi precum „mini-bombe cu ceas, care așteaptă momentul care le determină să progreseze către cancer". Ea a adăugat că sunt necesare „studii suplimentare cu un număr mai mare de persoane pentru a înțelege cum se dezvoltă cancerul din aceste celule pulmonare deteriorate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel