Respirația urât mirositoare de dimineață. Obiceiuri și boli care au acest efect

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Respirația urât mirositoare de dimineață este o problemă foarte frecventă, dar câteodată este semnul unor boli care nu trebuie ignorate

Conform Academiei americane de Stomatologie Generală (The Academy of General Dentistry), respirația urât mirositoare de dimineață - sau halitoza, după cum e denumită medical-, descrie acel miros neplăcut în gură, cronic, care nu dispare.

Cauzele halitozei

Conform American Dental Association (ADA), în general respirația urât mirositoare de dimineață apare din cauza acumulării de bacterii în gură peste noapte. În timpul nopții, enzimele din salivă vor descompune particulele alimentare rămase între dinți, pe limbă sau în jurul gingiei. Această descompunere eliberează compuși volatili de sulf (VSC), care emană un miros urât. Anumite alimente sunt de altfel recunoscute pentru acest efect: usturoiul, ceapa, cafeaua și condimentele. 

Fumatul poate provoca și el respirație urât mirositoare, iar fumătorii e posibil să nu-și dea seama de asta pentru că fumatul le diminuează simțul mirosului. 

Respirația poate să miroasă urât și dacă gura este uscată. Saliva ajută gura să „clătească” bacteriile care se acumulează peste zi și noapte. Dacă nu se produce suficientă salivă, bacteriile se vor acumula. 

Igiena orală precară este o cauză frecventă a respirației urât mirositoare. Spălatul temeinic pe dinți îndepărtează bacteriile și particulele alimentare care o provoacă.

Bolile care pot provoca respirația urât mirositoare dimineața

Cauza poate fi la fel de simplă precum igiena dentară proastă, mai ales dacă ea duce la complicații: cariile dentare sau gingivita. Cariile dentare sau un „dinte mort” pot provoca respirație urât mirositoare. Cu toate acestea, și anumite afecțiuni cronice care nu sunt legate direct de gură pot fi uneori responsabile pentru acel miros neplăcut al respirației.

Spre exemplu, diabetul netratat poate fi o cauză a respirației urât mirositoare. Unele infecții - cum ar fi amigdalita, sinuzita și bronșita - sau infecțiile fungice ale gurii, buzelor și limbii pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra respirației.

În unele cazuri, boala hepatică sau renală poate duce la respirație urât mirositoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel