Rezistența la antibiotice: cum banalul burete de bucătărie ar putea ajuta știința

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Burete de bucătărie  FOTO: pixabay
Burete de bucătărie FOTO: pixabay

Cercetătorii cred că buretele de bucătărie, expus la tot felul de bacterii rezistente, ar oferi un posibil răspuns privind rezistența la antibiotice.

Rezistență, burete, bucătărie. Studenți de la Institutul de Tehnologie din New York (NYIT) au descoperit bacteriofagi, viruși care infectează bacteriile, în bureți de bucătărie. Aceștia au izolat bacteriile din proprii bureți de bucătărie, au folosit bacteriile ca momeală ca să găsească fagi - care pot fi folositori în combaterea bacteriilor care nu pot fi ucise numai de antibiotice, informează sciencedaily.com.

Rezistență, burete, bucătărie: lumea din buretele de bucătărie

Doi studenți au descoperit acei fagi care infectează bacteriile cărora bureții de bucătărie le sunt casă. "Studiul nostru ilustrează valoarea în cercetarea oricărui mediu microbian care ar putea găzdui fagii potențial folositori", afirmă Brianna Weiss, un student de la specializarea Științele Vieții din cadrul Institutul de Tehnologie din New York, citată de site-ul amintit.

Autorii studiului s-au gândit să "schimbe" cei doi fagi ca să vadă dacă ar putea infecta bacteriile izolate de celealaltă persoană din buretele de bucătărie. Însă, fagii au ucis bacteriile celuilalt.

Concluzia? Studenții afirmă: "Acest lucru ne-a determinat să ne întrebăm dacă tulpinile de bacterii au fost accidental aceleași, deși au venit de la doi bureți diferiți".

Rezistență, burete, bucătărie: bacterii înrudite

Cercetătorii, explică sciencedaily, au comparat ADN-ul ambelor tulpini izolate de bacterii si au descoperit că sunt "înrudiți" - membri ai familiei Enterobacteriaceae. Aceste bacterii se găsesc frecvent în fecale, iar unele sunt responsabile de infecții ce duc la spitalizări. Însă, deși "rude", testele biochimice au arătat câteva diferențe.

Autorii studiului consideră că aceste diferențe sunt importante ca să se înțeleagă "gama de bacterii pe care un fag poate infecta, care este, de asemenea, cheia pentru a determina capacitatea sa de a trata infecții specifice și rezistente la antibiotice". Ei vor să continue cercetarea ca să ofere soluții privind tratarea infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice.

Proiectul de cercetare a debitat ca parte a unei clase de cercetare universitare cu șapte elevi de la New York Institute of Technology (NYIT) din Old Westbury, New York. Cursul a fost finanțat prin granturi interne oferite de NYIT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel