Bacterii rezistente la antibiotice, transmise și de plante nu doar de carne
Infecțiile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice globale, a siguranței alimentare și sunt cauza unei poveri economice uriașe. Pentru a preveni aceste infecții, este...
Centrele S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au estimat că din cele 2 milioane de infecții rezistente la antibiotice anuale din SUA, 20% sunt legate de agricultură.
Această estimare se bazează, însă, pe pacienții care au căpătat bacterii rezistente la antibiotice din consumul de carne. Până acum nu s-a făcut vreun studiu temeinic pentru a determina modul în care vegetalele sau alimentele din plante pe care le mâncăm contribuie la răspândirea bacteriilor rezistent la antibiotice.
Un nou studiu arată încă modul în care alimentele vegetale servesc drept vehicule pentru transmiterea rezistenței la antibiotice în microbiomul intestinal. Cercetarea a fost prezentata la ASM Microbe, reuniunea anuală a Societății Americane de Microbiologie, care se încheie mâine, la San Francisco.
„Descoperirile noastre subliniază importanța abordării rezistenței antibiotice transmisă de alimente dintr-o perspectivă completă a lanțului alimentar, care include alimente-plante, în plus față de carne", a spus Marlène Maeusli, doctorand la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, care este autor principal al studiului.
Bacteriile transmise de plante se ascund mult timp în intestin
Răspândirea superbacteriilor rezistente la antibiotice de la plante la oameni este diferită de izbucnirea bolilor diareice provocate imediat după consumul de legume contaminate. Superbacteriile se pot ascunde în mod asimptomatic (sau "coloniza") intestinele timp de luni sau chiar ani, iar când „scapă" apoi de intestin provoacă o infecție, cum ar fi o infecție urinară.
Cercetatorii au dezvoltat un sistem model din salată verde, care nu provoaca boli imediate pentru a imita consumul de superbacterii din plante-alimente. Ei au crescut salata, au expus salata la E. coli rezistente la antibiotice, au hrănit șoareci de laborator cu ea și au analizat probele fecale în timp.
"Am constatat diferențe în capacitatea bacteriilor de a coloniza în liniște intestinul după ingerare, în funcție de o varietate de gazde și factori bacterieni", a spus Maeusli. „Am imitat tratamente antibiotice și cu antacide, deoarece ambele ar putea afecta capacitatea superbacteriilor de a supraviețui trecerii de la stomac la intestine".
Expunerea la un tip de antibiotic nu a crescut capacitatea superbacteriilor de a se ascunde în intestinele șoarecelui, în timp ce un al doilea antibiotic a dus la colonizarea intestinală stabilă după ingestie. Ingestia de bacterii cu alimente a schimbat, de asemenea, colonizarea, la fel ca și administrarea unui antiacid înainte de ingerarea bacteriilor.
„Continuăm să căutăm caracteristicile plantelor și factorii gazdă, care au ca rezultat schimbări majore ale comunității microbiene în intestin care ne-au pus în pericol colonizare, și cele care o împiedică", a spus Maeusli. „Mediul și sănătatea umană - în acest context, prin intermediul agriculturii și microorganismelor - sunt legate în mod inextricabil".
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Câini morți după infectarea cu o nouă bacterie de la căpușe. Riscul pentru oameni crește
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Noua tulpină a virusului gripal ar putea copleși spitalele și provoca mii de decese
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Peste 9.500 de germani infectați cu sifilis în 2024
Nouă variantă COVID se răspândește rapid. Obiceiurile estivale, asociate cu o variantă mutantă
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
