Bacterii rezistente la antibiotice, transmise și de plante nu doar de carne
Infecțiile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice globale, a siguranței alimentare și sunt cauza unei poveri economice uriașe. Pentru a preveni aceste infecții, este...
Centrele S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au estimat că din cele 2 milioane de infecții rezistente la antibiotice anuale din SUA, 20% sunt legate de agricultură.
Această estimare se bazează, însă, pe pacienții care au căpătat bacterii rezistente la antibiotice din consumul de carne. Până acum nu s-a făcut vreun studiu temeinic pentru a determina modul în care vegetalele sau alimentele din plante pe care le mâncăm contribuie la răspândirea bacteriilor rezistent la antibiotice.
Un nou studiu arată încă modul în care alimentele vegetale servesc drept vehicule pentru transmiterea rezistenței la antibiotice în microbiomul intestinal. Cercetarea a fost prezentata la ASM Microbe, reuniunea anuală a Societății Americane de Microbiologie, care se încheie mâine, la San Francisco.
„Descoperirile noastre subliniază importanța abordării rezistenței antibiotice transmisă de alimente dintr-o perspectivă completă a lanțului alimentar, care include alimente-plante, în plus față de carne", a spus Marlène Maeusli, doctorand la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, care este autor principal al studiului.
Bacteriile transmise de plante se ascund mult timp în intestin
Răspândirea superbacteriilor rezistente la antibiotice de la plante la oameni este diferită de izbucnirea bolilor diareice provocate imediat după consumul de legume contaminate. Superbacteriile se pot ascunde în mod asimptomatic (sau "coloniza") intestinele timp de luni sau chiar ani, iar când „scapă" apoi de intestin provoacă o infecție, cum ar fi o infecție urinară.
Cercetatorii au dezvoltat un sistem model din salată verde, care nu provoaca boli imediate pentru a imita consumul de superbacterii din plante-alimente. Ei au crescut salata, au expus salata la E. coli rezistente la antibiotice, au hrănit șoareci de laborator cu ea și au analizat probele fecale în timp.
"Am constatat diferențe în capacitatea bacteriilor de a coloniza în liniște intestinul după ingerare, în funcție de o varietate de gazde și factori bacterieni", a spus Maeusli. „Am imitat tratamente antibiotice și cu antacide, deoarece ambele ar putea afecta capacitatea superbacteriilor de a supraviețui trecerii de la stomac la intestine".
Expunerea la un tip de antibiotic nu a crescut capacitatea superbacteriilor de a se ascunde în intestinele șoarecelui, în timp ce un al doilea antibiotic a dus la colonizarea intestinală stabilă după ingestie. Ingestia de bacterii cu alimente a schimbat, de asemenea, colonizarea, la fel ca și administrarea unui antiacid înainte de ingerarea bacteriilor.
„Continuăm să căutăm caracteristicile plantelor și factorii gazdă, care au ca rezultat schimbări majore ale comunității microbiene în intestin care ne-au pus în pericol colonizare, și cele care o împiedică", a spus Maeusli. „Mediul și sănătatea umană - în acest context, prin intermediul agriculturii și microorganismelor - sunt legate în mod inextricabil".
- 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Record de cazuri de boli transmise de ţânţari în Europa
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
EXCLUSIV Gripa ucide și copii. Dr. Adrian Marinescu: Cum explică părinții antivacciniști moartea unui copil dintr-o boală prevenibilă
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Ce sunt petele roz din baie, de pe cadă, chiuvetă sau duș. Bacteria îți poate ajunge în sânge
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Clostridium difficile, răspândire mai rapidă. Infecția, rezistentă la tratament
Infecția extrem de contagioasă care te omoară rapid. Se răspândește mai repede decât se credea.
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Macrofagele interstițiale NAM, regulatorii-cheie ai inflamației pulmonare în infecția cu SARS-CoV-2. Celulele pulmonare, cheia supraviețuirii în COVID-19
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
