Rezultatele la ecocardiografia transtoracică pot indica pacienții COVID-19 cu risc de deces. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Ecografia Doppler studiază fluxul sangvin din cord și din vase. FOTO: Laurus Caramfil
Ecografia Doppler studiază fluxul sangvin din cord și din vase. FOTO: Laurus Caramfil

Un nou studiu arată că un anumit set de rezultate la ecocardiografia transtoracică ar putea ajuta la identificarea pacienților spitalizați cu COVID-19 care se confruntă cu un risc deosebit de mare de deces.

„Boala dată de infecția cu coronavirusul SARS CoV-2 (COVID-19) este o boală infecțioasă virală recent recunoscută, care poate fi complicată de sindromul de stres respirator acut (ARDS) și complicații cardiovasculare, inclusiv aritmii severe, sindroame coronariene acute, miocardită și embolie pulmonară. Scopul prezentului studiu a fost identificarea condițiilor clinice și a parametrilor ecocardiografici asociați cu mortalitatea în spital în COVID-19”, au notat autorii studiului care a fost publicat în Jurnalul European de Investigații Clinice (link direct studiu).

Ei au realizat un studiu observațional retrospectiv multicentric care a inclus șapte spitale italiene. „Pacienții internați cu COVID-19 în perioada 1 martie - 22 aprilie 2020 au fost incluși în populația studiată. Asocierea dintre variabilele de bază și riscul de mortalitate în spital a fost evaluată prin regresie logistică multivariabilă și analize de risc concurente”, au notat cercetătorii.

Din 1.401 de pacienți cu diagnostic confirmat de COVID-19 internați în șapte centre italiene, 226 (16,1%) au fost supuși ecocardiografiei transtoracice în decurs de 48 de ore de la internare. 

Decesul în spital a survenit la 68 de pacienți (30,1%). Fracția de ejecție a ventriculului stâng scăzută, excursia sistolică plană anulară tricuspidă scăzută și sindromul de detresă respiratorie acută au fost asociate independent cu mortalitatea în spital.

„Parametrii clinici și ecocardiografici ai severității bolii ar putea ajuta la determinarea pacienților cu COVID-19 care prezintă un risc mai mare de deces în spital”, a declarat autorul principal dr Angelo Silverio, de la Universitatea din Salerno, în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel