RMN oferă informații despre structura creierului la bebeluși

Alexandra Mănăilă / 05 dec 2018 / 14:23
Mortalitatea infantilă a scăzut în România
Mortalitatea infantilă a scăzut în România

S-au înțeles până acum destul de puține lucruri legate de dezvoltarea creierului la bebeluși, prin urmare o echipă de cercetători finlandezi a căutat să exploreze structurile creierului nou-născuților. Într-un nou studiu pe care l-au derulat, au folosit rezonanța magnetică (RMN) pentru a vedea structura și funcția creierului.

RMN a fost utilizat pentru a scana 68 de copii finlandezi în vârstă de două până la cinci săptămâni. Echipa a analizat asocierea vârstei și sexului cu dimensiunea creierului și asimetria.

,,Am observat că la ambele sexe, lobii au fost asimetrici în același mod: lobul temporal drept, parietal stâng și lobii occipitali stângi au fost mai mari decât cei din partea cealaltă", a spus Satu Lehtola, de la Universitatea de Turku din Finlanda.

,,Diferențele dintre sexe au fost găsite, dar au fost subtile și au inclus numai zone restricționate local în materia cenușie. Rata de creștere a materiei cenușii va fi mai rapidă în primii ani de viață - conform cercetărilor existente. Atunci când materia cenușie a fost împărțită în volume lobare, copiii nu au prezentat volume lobare "semnificative din punct de vedere statistic", parțial datorită faptului că vârsta copilului era la doar câteva săptămâni. Sugarii născuți anterior au arătat volume mai mici în cortexul vizual și auditiv”, a remarcat Lehtola, autorul studiului.

O limitare a studiului, a reprezentat-o includerea numai a sugarilor născuți la pe termen lung. Rezultatele ofera o bază bună pentru a continua cercetarea cu privire la efectele factorilor de mediu precoce asupra volumelor creierului, un obiectiv cheie al proiectului de cercetare, informează Health Imaging.com.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy