Rolul dietei în boala Parkinson. Ce alimente să consumi și pe care să le eviți

Află ce alimente pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, responsabil pentru declinul mintal observat în boala Parkinson.
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică degenerativă care afectează sistemul nervos și regiunile controlate de nervi din organism. Apariția simptomelor este treptată. Un tremur la o mână care este abia perceptibil poate fi semnul inițial. Deși tremurăturile sunt predominante, boala te poate face, de asemenea, să devii rigid sau să te miști mai încet.
Vârsta medie la care boala Parkinson se manifestă pentru prima dată este de 60 de ani. Riscul bolii crește în mod natural odată cu vârsta. De asemenea, este puțin mai frecventă la bărbați decât la femei
Boala Parkinson este adesea legată de vârstă, însă poate lovi persoanele încă de la 20 de ani (deși acest lucru este foarte rar; cele mai multe cazuri apar la persoanele care au un părinte, un frate sau un frate întreg, sau un copil care are și el boala).
Rolul alimentației în boala Parkinson
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică care nu este complet vindecată de tratamentele tradiționale, cum ar fi levodopa și bromocriptina. Cu toate acestea, unele persoane pot fi interesate de remedii alternative, cum ar fi dieta, care pot contribui la ameliorarea simptomelor.
Cercetătorii explorează modalități de a crește dopamina în mod natural prin intermediul dietei, deoarece afecțiunea este strâns legată de o lipsă de celule dopaminergice. Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot îmbunătăți, de asemenea, simptomele secundare, cum ar fi demența și confuzia.
Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la reducerea stresului oxidativ din creier, care poate contribui la declinul mental observat în Parkinson. Suplimentele de fibre și probioticele pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației, deși cercetările sunt mixte. Magneziul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea crampelor musculare în Parkinson, deși lipsesc cercetările de susținere. Se crede că nivelurile scăzute de magneziu contribuie la dezvoltarea bolii Parkinson, ceea ce face ca acesta să fie un mineral important pentru tratamentul bolii.
Alimentele care pot ajuta la boala Parkinson
Deși studiul este încă preliminar, mai multe studii s-au axat pe proteine, flavonoide și flora intestinală ca potențiale tratamente pentru simptomele bolii Parkinson.
Alte studii au indicat faptul că dietele bogate în antioxidanți pot conserva creierul și pot reduce evoluția bolii la persoanele în vârstă.
Antioxidanți
Stresul oxidativ, care apare în urma unui dezechilibru între antioxidanți și substanțele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi și care este legat de boala Parkinson, este prevenit de antioxidanți.
Alimentele enumerate mai jos sunt bogate în antioxidanți:
- Nuci, alune, nuci de Brazilia, nuci pecan și fistic
- Fructe de pădure: afine, mure, fructe de goji, merișoare și fructe de soc
- Legume din categoria Nightshade (Solanacee): roșii, ardei și vinete
- Legume cu frunze verzi: spanac și kale
Consumul unei diete pe bază de plante bogate în aceste tipuri de alimente ar putea aduce cea mai mare cantitate de antioxidanți. Cercetătorii analizează, de asemenea, tratarea bolii Parkinson cu ajutorul antioxidanților, însă rezultatele acestor cercetări sunt încă contradictorii.
Foto: Frfeepik
Fasole Fava
Deoarece levodopa, o substanță care se găsește în mai multe medicamente pentru Parkinson, este prezentă în fasolea de fava, unele persoane o folosesc pentru a-și trata boala, potrivit Healthline. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a spune că aceste fasole diminuează efectiv simptomele.
În plus, nu ar trebui să iei fasole fava în locul medicamentelor prescrise, deoarece nu știi niciodată câtă levodopa vei consuma.
Omega-3
Acizii grași Omega-3, care sunt tipuri de grăsimi sănătoase, pot contribui la îmbunătățirea funcției cerebrale la cei care suferă de Parkinson. Aceste grăsimi se găsesc în alimente precum:
- Somon
- Halibut
- Stridii
- Boabe de soia
- Semințe de in
- Fasole
În plus, câteva studii indică faptul că dieta mediteraneană, care este adesea bogată în acizi grași omega-3 și antioxidanți, protejează împotriva demenței la pacienții cu Parkinson.
Anumite alimente bogate în nutrienți
S-a descoperit că deteriorarea mentală este asociată cu malnutriția. În plus, malnutriția reprezintă un risc mai mare pentru cei care au boala Parkinson.
Mulți pacienți cu Parkinson sunt săraci în următoarele surse nutritive de nutrienți:
Cerealele de dimineață îmbogățite, carnea, tofu și spanacul sunt surse bune de fier.
Vitamina B1: mazăre, fasole, linte și carne de porc.
Pui, stridii, carne roșie, cereale integrale și zinc
Somonul, tonul, produsele lactate fortificate și uleiul din ficat de cod sunt surse bune de vitamina D.
Produse lactate, legume cu frunze verzi și produse din soia cu adaos de calciu
Alimente de evitat în cazul bolii Parkinson
Cercetările sugerează că un aport ridicat de grăsimi alimentare poate crește riscul de boală Parkinson, care este legată de afecțiuni cronice precum bolile de inimă. Unele alimente bogate în grăsimi saturate includ carnea de vită, untura, untul, brânza, brânza, uleiul de palmier și unele alimente coapte și prăjite. Un mic studiu sugerează că dieta keto poate fi benefică pentru unii pacienți cu Parkinson, dar și o dietă cu conținut scăzut de grăsimi prezintă beneficii.
Dificultatea de a mesteca și de a înghiți este un alt simptom al bolii Parkinson, 80% dintre persoane confruntându-se cu acest lucru pe măsură ce boala avansează. Alegerea alimentelor care sunt ușor de mestecat și de înghițit poate fi importantă, la fel ca și colaborarea cu un logoped.
În cele din urmă, se recomandă să se limiteze sau să se evite alimentele procesate, cum ar fi conservele, alimentele prăjite și sucurile obișnuite și dietetice, deoarece acestea au fost legate de o progresie mai rapidă a bolii Parkinson și pot afecta sănătatea intestinală, putând afecta gravitatea simptomelor.
Nu există suficiente date pentru a sugera o anumită dietă pentru tratamentul bolii Parkinson. Cu toate acestea, există motive de optimism în ceea ce privește faptul că o dietă echilibrată și exerciții fizice consecvente pot contribui la reducerea simptomelor.
Nu uitați că unele alimente și suplimente pot intra în conflict cu medicamentele prescrise pentru această boală, așa că, înainte de a face orice schimbare în alimentație, discutați cu medicul tău.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Auzi bătăile inimii în ureche? Ar putea fi fatal
Dieta bogată în grăsimi poate provoca probleme de memorie la vârstnici în doar câteva zile
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Adevărul ascuns despre băuturile care îți distrug creierul
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Combinația periculoasă care îți devastează creierul
Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer
Sindromul de tunel carpian: semnul dat de furnicături în mână. 3 simptome subtile ale bolii
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
Ai mai mult de 30 de ani? Ești expus unor probleme majore
Obiceiul zilnic care provoacă demență. Nici nu te-ai gândit la el!
10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.