Beneficiile pentru sănătate ale prunelor. Conțin antioxidanți care protejează oasele și reduc tensiunea arterială
Descoperă nutrienții din prune care îți protejează inima și sunt responsabili pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Prunele sunt foarte bogate în nutrienți și au mai multe avantaje pentru sănătate.
Împreună cu fibrele și antioxidanții, acestea sunt pline de vitamine și minerale care ar putea reduce riscul de a suferi de o serie de boli cronice.
Prunele pot fi consumate uscate sau proaspete. Prunele uscate sunt recunoscute pentru a ajuta la tratarea unui număr de boli, inclusiv osteoporoză și constipație.
Prunele au un conținut nutrițional remarcabil de ridicat. Pe lângă fibre și antioxidanți, acestea au mai mult de 15 vitamine și minerale diferite.
Valori nutriționale
Prunele au un număr semnificativ de vitamine și minerale vitale, dar sunt relativ sărace în calorii. O singură prună conține următorii nutrienți:
- Calorii: 30
- Carbohidrați: 8 grame
- Fibre: 1 gram
- Zaharuri: 7 grame
În plus, o prună furnizează o cantitate mică din vitaminele B, K, A, C alături de potasiu, cupru, mangan, fosfor și magneziu.
Prunele și sucul de prune pot ameliora constipația
Prunele și sucul de prune sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația datorită conținutului ridicat de fibre, care sunt în mare parte insolubile și nu se amestecă cu apa. Aceste fibre adaugă volum la scaun și pot accelera mișcarea deșeurilor prin tractul digestiv.
Prunele și sucul de prune uscate conțin, de asemenea, sorbitol, un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. S-a demonstrat că prunele uscate sunt mai eficiente decât alte laxative.
Un studiu a constatat că persoanele care au consumat 50 de grame de prune uscate zilnic, timp de trei săptămâni, au raportat o consistență și o frecvență mai bună a scaunelor în comparație cu cele care au consumat laxative normale.
Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la diaree, așa că cel mai bine este să consumi 44-87 de grame pe zi. Atunci când bei suc de prune uscate, asigură-te că este un suc 100% fără adaos de zaharuri și limitează porția la 118-237 ml pe zi.
Sunt bogate în antioxidanți
Prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, în special în polifenoli, care pot reduce inflamația și pot proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Acești antioxidanți sunt deosebit de benefici pentru sănătatea oaselor și pot reduce riscul de boli de inimă și diabet.
Studiile au constatat că prunele conțin de peste două ori mai mulți antioxidanți polifenoli decât alte fructe, precum nectarinele și piersicile. Polifenolii din prune au efecte antiinflamatorii puternice și pot preveni deteriorarea celulelor care duce adesea la boli, conform Healthline.
Antocianii, un tip specific de polifenoli, sunt cei mai activi antioxidanți care se găsesc în prune și prune uscate, reducând potențial riscul de boli de inimă și cancer. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a înțelege pe deplin aceste beneficii.
Nu rata: Cum îți afectează căștile auzul. Legătura dintre pierderea auzului și creșterea riscului de demență
Contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Prunele sunt bogate în carbohidrați, dar nu provoacă o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge după consum. Acest lucru se datorează potențialului lor de a crește adiponectina, un hormon implicat în reglarea glicemiei.
Fibrele din prune pot contribui, de asemenea, la efectele lor asupra glicemiei, încetinind absorbția carbohidraților și provocând o creștere graduală.
Consumul de prune și prune uscate este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Cu toate acestea, este important să se mențină dimensiunea porțiilor, deoarece prunele uscate sunt bogate în calorii și ușor de mâncat în exces.

Foto: Freepik @ azerbaijan_stockers
Protejează sănătatea osoasă
Prunele uscate au fost legate de îmbunătățirea sănătății oaselor, studiile arătând un risc redus de osteoporoză și osteopenie. Acestea nu numai că previn pierderea osoasă, dar o pot și inversa.
Motivele din spatele acestor efecte pozitive sunt neclare, dar se crede că un rol îl joacă conținutul de antioxidanți și reducerea inflamației. Consumul de prune uscate poate crește nivelul de hormoni implicați în formarea oaselor.
În plus, prunele uscate conțin vitamine și minerale cu efecte de protecție a oaselor, cum ar fi vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu.
Majoritatea dovezilor privind prunele uscate și sănătatea oaselor se bazează pe studii pe animale și în eprubete, dar un număr minim de cercetări la om a produs rezultate promițătoare. În comparație cu alte fructe, prunele uscate par a fi cele mai eficiente în prevenirea și inversarea pierderii de masă osoasă.
Ajută inima
Consumul regulat de prune și prune uscate poate avea un efect protector asupra sănătății inimii, putând reduce tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului, care sunt factori de risc major pentru bolile de inimă.
Studiile au arătat că subiecții care au consumat zilnic suc de prune și prune uscate timp de opt săptămâni au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, ale colesterolului total și ale colesterolului LDL "rău", în comparație cu persoanele care au băut apă. În plus, bărbații diagnosticați cu un nivel de colesterol ridicat au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL după ce au consumat 12 prune uscate zilnic timp de opt săptămâni.
Efectele pozitive ale prunelor și prunelor uscate asupra factorilor de risc ai bolilor de inimă se datorează probabil conținutului ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.
Preparate sănătoase cu prune
Prunele și prunele sunt alimente simple și practice de inclus în dieta ta. Le poți mânca crude sau le poți include în salate și smoothie-uri. Iată câteva idei:
- Salată de spanac, busuioc și prune
- Smoothie de prune cu scorțișoară
- Salată de paste cu pui prăjit și prune
- Salată de vară cu avocado și prune
- Salată de prune, portocale, fenicul și ceapă
Prunele uscate pot fi consumate și sub formă de suc și, de obicei, sunt fierte la foc mic.
Prunele sunt un fruct extrem de bogat în nutrienți sunt prunele. Ambele sunt surse bune de antioxidanți, fibre, vitamine și minerale.
De asemenea, acestea au o serie de trăsături care pot reduce șansele de a dezvolta o serie de boli cronice, inclusiv diabet, cancer, boli de inimă și osteoporoză.
De asemenea, sunt simplu de inclus în dieta dumneavoastră, deoarece au un gust deosebit și necesită o pregătire minimă.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
