Beneficiile pentru sănătate ale prunelor. Conțin antioxidanți care protejează oasele și reduc tensiunea arterială

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile pentru sanatate ale prunelor Foto: Freepik @lelechka_v
Beneficiile pentru sanatate ale prunelor Foto: Freepik @lelechka_v

Descoperă nutrienții din prune care îți protejează inima și sunt responsabili pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Prunele sunt foarte bogate în nutrienți și au mai multe avantaje pentru sănătate.

Împreună cu fibrele și antioxidanții, acestea sunt pline de vitamine și minerale care ar putea reduce riscul de a suferi de o serie de boli cronice.

Prunele pot fi consumate uscate sau proaspete. Prunele uscate sunt recunoscute pentru a ajuta la tratarea unui număr de boli, inclusiv osteoporoză și constipație.

Prunele au un conținut nutrițional remarcabil de ridicat. Pe lângă fibre și antioxidanți, acestea au mai mult de 15 vitamine și minerale diferite.

Valori nutriționale

Prunele au un număr semnificativ de vitamine și minerale vitale, dar sunt relativ sărace în calorii. O singură prună conține următorii nutrienți:

- Calorii: 30

- Carbohidrați: 8 grame

- Fibre: 1 gram

- Zaharuri: 7 grame

În plus, o prună furnizează o cantitate mică din vitaminele B, K, A, C alături de potasiu, cupru, mangan, fosfor și magneziu.

Vezi și: Beta-alanina, aminoacidul care îmbunătățește performanța sportivă. Întârzie formarea acidului lactic în mușchi

Prunele și sucul de prune pot ameliora constipația

Prunele și sucul de prune sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația datorită conținutului ridicat de fibre, care sunt în mare parte insolubile și nu se amestecă cu apa. Aceste fibre adaugă volum la scaun și pot accelera mișcarea deșeurilor prin tractul digestiv. 

Prunele și sucul de prune uscate conțin, de asemenea, sorbitol, un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. S-a demonstrat că prunele uscate sunt mai eficiente decât alte laxative.

Un studiu a constatat că persoanele care au consumat 50 de grame de prune uscate zilnic, timp de trei săptămâni, au raportat o consistență și o frecvență mai bună a scaunelor în comparație cu cele care au consumat laxative normale. 

Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la diaree, așa că cel mai bine este să consumi 44-87 de grame pe zi. Atunci când bei suc de prune uscate, asigură-te că este un suc 100% fără adaos de zaharuri și limitează porția la 118-237 ml pe zi.

Sunt bogate în antioxidanți

Prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, în special în polifenoli, care pot reduce inflamația și pot proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Acești antioxidanți sunt deosebit de benefici pentru sănătatea oaselor și pot reduce riscul de boli de inimă și diabet. 

Studiile au constatat că prunele conțin de peste două ori mai mulți antioxidanți polifenoli decât alte fructe, precum nectarinele și piersicile. Polifenolii din prune au efecte antiinflamatorii puternice și pot preveni deteriorarea celulelor care duce adesea la boli, conform Healthline.

Antocianii, un tip specific de polifenoli, sunt cei mai activi antioxidanți care se găsesc în prune și prune uscate, reducând potențial riscul de boli de inimă și cancer. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a înțelege pe deplin aceste beneficii.

Nu rata: Cum îți afectează căștile auzul. Legătura dintre pierderea auzului și creșterea riscului de demență

Contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Prunele sunt bogate în carbohidrați, dar nu provoacă o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge după consum. Acest lucru se datorează potențialului lor de a crește adiponectina, un hormon implicat în reglarea glicemiei. 

Fibrele din prune pot contribui, de asemenea, la efectele lor asupra glicemiei, încetinind absorbția carbohidraților și provocând o creștere graduală. 

Consumul de prune și prune uscate este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Cu toate acestea, este important să se mențină dimensiunea porțiilor, deoarece prunele uscate sunt bogate în calorii și ușor de mâncat în exces.

Foto: Freepik @ azerbaijan_stockers

Protejează sănătatea osoasă

Prunele uscate au fost legate de îmbunătățirea sănătății oaselor, studiile arătând un risc redus de osteoporoză și osteopenie. Acestea nu numai că previn pierderea osoasă, dar o pot și inversa. 

Motivele din spatele acestor efecte pozitive sunt neclare, dar se crede că un rol îl joacă conținutul de antioxidanți și reducerea inflamației. Consumul de prune uscate poate crește nivelul de hormoni implicați în formarea oaselor. 

În plus, prunele uscate conțin vitamine și minerale cu efecte de protecție a oaselor, cum ar fi vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu. 

Majoritatea dovezilor privind prunele uscate și sănătatea oaselor se bazează pe studii pe animale și în eprubete, dar un număr minim de cercetări la om a produs rezultate promițătoare. În comparație cu alte fructe, prunele uscate par a fi cele mai eficiente în prevenirea și inversarea pierderii de masă osoasă.

Ajută inima

Consumul regulat de prune și prune uscate poate avea un efect protector asupra sănătății inimii, putând reduce tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului, care sunt factori de risc major pentru bolile de inimă.

Studiile au arătat că subiecții care au consumat zilnic suc de prune și prune uscate timp de opt săptămâni au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, ale colesterolului total și ale colesterolului LDL "rău", în comparație cu persoanele care au băut apă. În plus, bărbații diagnosticați cu un nivel de colesterol ridicat au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL după ce au consumat 12 prune uscate zilnic timp de opt săptămâni. 

Efectele pozitive ale prunelor și prunelor uscate asupra factorilor de risc ai bolilor de inimă se datorează probabil conținutului ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.

Preparate sănătoase cu prune

Prunele și prunele sunt alimente simple și practice de inclus în dieta ta. Le poți mânca crude sau le poți include în salate și smoothie-uri. Iată câteva idei:

- Salată de spanac, busuioc și prune

- Smoothie de prune cu scorțișoară

- Salată de paste cu pui prăjit și prune

- Salată de vară cu avocado și prune

- Salată de prune, portocale, fenicul și ceapă

Prunele uscate pot fi consumate și sub formă de suc și, de obicei, sunt fierte la foc mic.

Prunele sunt un fruct extrem de bogat în nutrienți sunt prunele. Ambele sunt surse bune de antioxidanți, fibre, vitamine și minerale.

De asemenea, acestea au o serie de trăsături care pot reduce șansele de a dezvolta o serie de boli cronice, inclusiv diabet, cancer, boli de inimă și osteoporoză.

De asemenea, sunt simplu de inclus în dieta dumneavoastră, deoarece au un gust deosebit și necesită o pregătire minimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel