Rușii beau mai puțin. Consumul de alcool în Rusia a scăzut cu 43% în ultimii ani

Consumul de alcool în Rusia a scăzut cu 43% în perioada 2003-2016, se arată într-un raport publicat marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

"Federaţia Rusă a fost considerată mult timp una dintre ţările cu cel mai ridicat consum de alcool din lume", afirmă raportul, menţionând că alcoolul a contribuit semnificativ la creşterea numărului de decese în anii '90 şi la criza demografică după prăbuşirea Uniunii Sovietice, notează Agerpres. 

"Cu toate acestea, în ultimii ani, aceste tendinţe s-au inversat", a subliniat OMS.

Potrivit autorilor raportului, acest declin a contribuit la creşterea speranţei de viaţă, care a atins un nivel record în 2018, ajungând la 78 de ani pentru femei şi la 68 de ani pentru bărbaţi. La începutul anilor 1990, speranţa de viaţă în cazul bărbaţilor era de doar 57 de ani.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a încercat să reducă consumul cu ajutorul unei campanii împotriva alcoolismului, interzicând parţial vânzarea de băuturi spirtoase la mijlocul anilor 1980. Însă, după prăbuşirea URSS în 1991, consumul de alcool a luat avânt şi a continuat să crească până la începutul anilor 2000.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a introdus treptat restricţii, precum interzicerea băuturilor cu un conţinut mare de alcool în magazine după ora 23:00. Preţul minim la vânzarea cu amănuntul pentru băuturi alcoolice a crescut de asemenea drastic, în timp ce publicitatea a fost interzisă.

Conform precedentelor rapoarte ale OMS, adulţii din Rusia beau în prezent în medie mai puţin alcool decât adulţii din Franţa şi Germania.

De asemenea, Rusia a lansat o campanie masivă împotriva fumatului, interzicându-l în locuri publice, inclusiv în mai multe parcuri. De la 1 octombrie, Rusia va interzice fumatul şi pe balcoanele apartamentelor.

Consumul de ţigări a scăzut cu peste 20% între 2009 şi 2016, în prezent 30% dintre ruşi fiind fumători, potrivit ultimului studiu Global Adult Tobacco Survey

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel